Reuters Breakingviews
Η Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να έχει πλεονέκτημα πρώτης κίνησης. Μειώνοντας το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο, πριν από τους ομολόγους της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να βοηθήσει τους πολύπαθους επενδυτές σε κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης – αλλά και την ίδια την ΕΚΤ.
Τα ομόλογα μπορεί να είναι πιο έξυπνα από τις μετοχές, όπως λέει το ρητό της Wall Street, αλλά όσοι διαπραγματεύονται ευρωπαϊκά κρατικά χρέη δεν φαίνονται τόσο έξυπνοι αυτή τη στιγμή. Τα κρατικά ομόλογα του μπλοκ έχασαν 13,6% τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του ανατοκισμού, σύμφωνα με δείκτη των τίτλων που καταρτίστηκε από την S&P Global. Ο δείκτης STOXX Europe 600 κέρδισε 16%.
Η ΕΚΤ προκάλεσε τις απώλειες των ομολόγων. Με τον κατανοητό ζήλο της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια από κάτω από το μηδέν στο 4%, ένα υψηλό ρεκόρ. Αυτό οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα, χτυπώντας τις τιμές.
Με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να επιβραδύνεται , η Λαγκάρντ μπορεί τώρα να προηγηθεί της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας και να γίνει η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που μείωσε τα επιτόκια. Οι αγορές πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερη από 90% για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, σε σύγκριση με πιθανότητα 50% για τις άλλες δύο, σύμφωνα με τις τιμές παραγώγων που συλλέγει η LSEG.
Τα χαμηλότερα επιτόκια θα έδιναν έναν άλλο μεγάλο νικητή – την ίδια την ΕΚΤ. Πέρυσι παρουσίασε ζημίες ρεκόρ 7,9 δισ. ευρώ. Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας και της Ολλανδίας είχαν παρόμοια μοίρα . Αυτό συμβαίνει γιατί μια δεκαετία αγοράς ομολόγων, άφησε τις εμπορικές τράπεζες με «πλεονάζοντα αποθεματικά» πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις τους περίπου 3,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες πληρώνουν τους δανειστές του ιδιωτικού τομέα με τόκο 4% σε αυτές τις υποχρεώσεις. Η ΕΚΤ πληρώνει ακόμη υψηλότερο επιτόκιο για τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ απαιτήσεων που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Συνολικά, αυτά τα κόστη είναι πολύ υψηλότερα από τους τόκους που κερδίζουν οι κεντρικές τράπεζες για ομόλογα, εξ ου και οι απώλειες.
Μέχρι στιγμής φέτος, το ευρωπαϊκό κεντρικό τραπεζικό σύστημα έχει πληρώσει περίπου 36 δισεκατομμύρια ευρώ στις εμπορικές τράπεζες ή περίπου 375 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Όμως, αν τα επιτόκια ήταν 25 μονάδες βάσης χαμηλότερα, αυτές οι ημερήσιες πληρωμές θα είχαν μειωθεί σε περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ετήσια βάση, η διαφορά αξίζει περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, συν επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ περίπου που η ΕΚΤ θα εξοικονομούσε για τις απαιτήσεις των εθνικών κεντρικών τραπεζών.
Σε αντίθεση με τους εμπορικούς δανειστές, η ύπαρξη των κεντρικών τραπεζών δεν κινδυνεύει όταν χάνουν χρήματα. Και η δουλειά της ΕΚΤ είναι να μειώνει τον πληθωρισμό, όχι να μεγιστοποιεί τα κέρδη ή να βοηθά τους επενδυτές ομολόγων. Ωστόσο, η δυνατότητα διπλής ώθησης δίνει μια επιπλέον ελκυστικότητα σε μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων.
Latest News
Ακριβή μου καφεΐνη - Το αυξανόμενο κόστος μίας δόσης
Το κλίμα, οι ασθένειες και οι λανθασμένοι κανονισμοί στριμώχνουν τους λάτρεις του καφέ και της σοκολάτας
Πώς ο Μασκ απειλεί την ευρωπαϊκή δημοκρατία
Η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου, που τώρα υποστηρίζεται από τον Ζάγκερμπεργκ, κινδυνεύει να διασπείρει την παραπληροφόρηση
Ρίσκο και η ανθεκτικότητα, οι λέξεις-κλειδιά για το 2025
Όπως πάντα, η χρονιά που έρχεται θα επιφυλάσσει εκπλήξεις που δεν υπήρχαν ούτε στα πιο περίτεχνα σενάρια
Αυτή θα είναι η χρονιά του vivere pericolosamente στις επενδύσεις
Οι επενδυτές δεν έχουν ιδέα τι θα κάνει στην πραγματικότητα ο επανερχόμενος πρόεδρος Τραμπ
Γιατί η πολιτική κληρονομιά του Τζίμι Κάρτερ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ
Ο Κάρτερ έμαθε με τον δύσκολο τρόπο ότι οι ψηφοφόροι δίνουν προτεραιότητα στις θέσεις εργασίας και στους λογαριασμούς παντοπωλείων σε σχέση με μακροπρόθεσμα ζητήματα
Τα «ήξεις, αφήξεις» Πάουελ και οι παλινωδίες της Fed
Η ιδιαίτερα αντιδραστική πολιτική προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας των τελευταίων ετών ενισχύει τη χρηματοπιστωτική αστάθεια
Πώς ο Πάουελ έκλεψε τα... Χριστούγεννα
Η προφανής χαλάρωση της Fed αναφορικά με τις περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων έχει κάτσει άσχημα στις αγορές