Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος διαμορφώθηκε υψηλότερα από το αναμενόμενο ενώ αναμένουν την συνεδρίαση της ΕΚΤ για ενδείξεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,12% στις 506.45, διαγράφοντας τις απώλειες που κατέγραψε μετά την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό. Οι μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες είναι ευαίσθητες στις αλλαγές των επιτοκίων, υποχώρησαν αρχικά πριν ανακτήσουν τη δυναμική τους για να τερματίσουν τη συνεδρίαση με άνοδο 0,5%. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, εν τω μεταξύ, σημείωσαν πτώση 1,3%.

Wall Street: Πτώση στην αγορά μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ο FTSE ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 7.961,21, ο DAX κατά 0,11%  στις 18.095.96 μονάδες. Με οριακές απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση του χρηματιστήριο του Παρισιού με τον CAC να διαμορφώνεται χαμηλότερα κατά ο,05% στις 8,045.38 μονάδες.

Στο ταμπλό η ελβετική Barry Callebaut, προμηθευτής παγωτών Magnum και μπάρες KitKat, ανέβηκε 9,7% μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων που έδειξαν υψηλότερα έσοδα, αλλά απότομη πτώση στα καθαρά κέρδη.

Πληθωρισμός και Fed

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) ν στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 3,5% αυξήθηκε τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση.

Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδό του στο 3,4% από 3,2% τον Φεβρουάριο και 3,1% τον Ιανουάριο.

Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας ανέφερε επίσης την Τετάρτη ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις αλλαγές στο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε στο 3,8%

Ο επίμονος πληθωρισμός ενισχύει τις προσδοκίες ότι η Fed ενδέχεται να μην προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, καθώς πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια εύρωστη οικονομία.

Η Wall Street αντέδρασε πτωτικά στην ανακοίνωση των στοιχείων για τον ΔΤΚ.

«Αυτές οι μηνιαίες μετρήσεις έχουν διαψεύσει τις εναπομείνασες ελπίδες για μείωση των επιτοκίων της Fed τον Μάιο» εκτιμά ο Richard Carter, επικεφαλής της έρευνας σταθερού επιτοκίου στην Quilter Cheviot.

«Οι αγορές εξακολουθούν να ελπίζουν σε μείωση επιτοκίων αυτό το καλοκαίρι, αλλά η Fed θα αναζητήσει σταθερά σημάδια αποπληθωρισμού τους επόμενους μήνες πριν κάνει την κίνηση».

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πληθωριστικές πιέσεις έριξαν τον Γενικό Δείκτη

Η νευρικότητα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μετά την ανακοίνωση υψηλότερου από τον αναμενόμενο πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, συμπαρέσυρε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχασε τα κέρδη που δύσκολα έχτιζε όλη την ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Γενικός Δείκτης είχε βρεθεί να ενισχύεται κατά 0,56% στις 1425,68 λίγο πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων στις ΗΠΑ, έφθασε να υποχωρεί μετά τη ανακοίνωση του πληθωρισμού κατά 0,34% στις 1.412,91 μονάδες για να κλείσει στη συνέχεια στις  1420,3 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,18%.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 134,8 εκατ., από τα οποία τα 23,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΣΑΡ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, TITC, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές