Σε συνέχεια του από 15/3/24 σημειώματος με τίτλο «Βασικές Aνάγκες, Eισοδηματική Kατάσταση και Καταναλωτική Εμπιστοσύνη» στο παρόν σημείωμα μας αναζητούμε τις διαφορές στον πληθωρισμό που επισημαίνονται μεταξύ Ελλάδας και χωρών της Ευρωζώνης.
Από το συνολικό δείκτη τιμών καταναλωτή αλλά και τις τιμές σε διάφορους τομείς, φαίνεται ότι οι τάσεις στην Ελλάδα και την ευρωζώνη κινούνται με διαφορετικό ρυθμό και ένταση.
Συγκεκριμένα ενώ από το Νοέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερος από την Ευρωζώνη η τάση αυτή αντιστρέφεται από το Νοέμβριο του 2023.
Μάλιστα η ίδια συμπεριφορά παρατηρείται στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Η διαπίστωση αυτή μας έκανε να ελέγξουμε την τομεακή πρόκληση των πιέσεων στις τιμές του πληθωρισμού στην Ελλάδα (Διαγράμματα 2, 3 και 4) και διαπιστώσαμε τα εξής:
Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται στον τομέα των τροφίμων (Διάγραμμα 2) αλλά προσφάτως και με τη στέγαση και τελευταία ακόμα και με τις τιμές της ενέργειας που αναζωπυρώνονται (Διάγραμμα 3).
Να σημειωθεί ότι στο χώρο της διαμόρφωσης των διαφορών στην εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη εισήλθε και ο τομέας των εστιατορίων και ξενοδοχείων (Διάγραμμα 4) ο οποίος προετοιμαζόμενος για την τουριστική περίοδο ετοιμάστηκε να την διαχειριστεί από μια τιμολογιακά πλεονεκτικότερη θέση. Εξάλλου αυτός είναι ο λόγος που παρόμοιο εύρημα υπάρχει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες του νότου.
Παναγιώτης Ε. Πετράκης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Παντελής Χ. Κωστής, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Latest News
Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, αγκάθι η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Είναι κρίσιμη η ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη ζήτηση, θα σταθεροποιήσουν την αγορά εργασίας και θα στηρίξουν τη βιομηχανική παραγωγή
Το ΕΚΠΑ συζητά για το Στρατηγικό Σχέδιό του – Ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΚΠΑ για το Στρατηγικό Σχέδιο του ΕΚΠΑ
Τα τρία σενάρια για το παγκόσμιο ΑΕΠ μετά την εκλογή Τραμπ
Σύμφωνα με την Oxford Economics βραχυπρόθεσμα η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ υποδηλώνει την πιθανότητα δημοσιονομικών κινήτρων που θα δώσουν μικρή ώθηση στο ΑΕΠ
Οι 5 προτεραιότητες του νέου οργανισμού του ΟΠΑ
Ο νέος Οργανισμός του ΟΠΑ έρχεται να αντικαταστήσει τον παλαιότερο που ίσχυε από το 1996
Φορολογικές Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη: Η καθιέρωση μια νέας Στρατηγικής
Η Ελλάδα αποτελεί ένα νέο παράδειγμα στο οποίο μελετάται η σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και φορολογικής πολιτικής
Στην 62η θέση παγκοσμίως στην ερευνητική δραστηριότητα το ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ ανέβηκε 30 θέσεις στη διεθνή ερευνητική κατάταξη Πανεπιστημίων AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2024-2025
Τα αχνά σημάδια ανάκαμψης του δανεισμού – Οι εκτιμήσεις της Oxford Economics για τα επιτόκια
Αν η ΕΚΤ καθυστερήσει τον κύκλο χαλάρωσης η πιστωτική ανάπτυξη θα περιοριστεί, λέει η Oxford Economics