Η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι ο στόχος της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ φέτος είναι περίπου 5%. Είναι ένας ενθαρρυντικός στόχος, αλλά εάν η Κίνα θέλει να τον πετύχει, η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσει την πολιτική της προσέγγιση.
Η κυβέρνηση της Κίνας θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί την κατανάλωση, κυρίως για να κάνει την κατανομή του εισοδήματος πιο δίκαιη. Ομως η αύξηση της κατανάλωσης θα είναι σχεδόν σίγουρα χαμηλότερη το 2024 από ό,τι ήταν πέρυσι, λόγω της ισχυρής επίδρασης της βάσης μετά την πανδημία το 2023. Επίσης οι επενδύσεις σε ακίνητα – εδώ και καιρό ο κύριος μοχλός ανάπτυξης – συνεχίζει να μειώνεται, έχοντας ήδη μειωθεί κατά 10% το 2022 και 9,6% το 2023.
Περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για την αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων, την αύξηση της κατανάλωσης και τις επενδύσεις σε ακίνητα. Και δεδομένου ότι οι υποδομές είναι δημόσιο αγαθό και μπορεί να μην προσφέρουν τα είδη των μεγάλων, σχετικά βραχυπρόθεσμων αποδόσεων που αναζητούν συχνά οι ιδιώτες επενδυτές, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για τέτοιες επενδύσεις πρέπει να προέρχεται από την κυβέρνηση.
Η συμβολή της κεντρικής κυβέρνησης στις επενδύσεις σε υποδομές ήταν αμελητέα, ανερχόμενη σε λιγότερο από το 1% του συνόλου. Οι τοπικές αρχές συνεισέφεραν περισσότερο – περίπου 10%.
Αυτό επιδεινώνει τους κινδύνους χρέους τόσο για τις τοπικές κυβερνήσεις όσο και για τους κατασκευαστές ακινήτων, επειδή όταν οι τοπικές κυβερνήσεις επενδύουν σε υποδομές, πρέπει να αντλούν κεφάλαια δανειζόμενες με υψηλά επιτόκια και πουλώντας δικαιώματα χρήσης γης.
Οι προγραμματισμένες δαπάνες της κυβέρνησης για το 2024 ενδέχεται να υπολείπονται σημαντικά των αναγκών της Κίνας για χρηματοδότηση υποδομών. Ετσι, κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί κάλλιστα να χρειαστεί να προσαρμόσουν την προσέγγισή τους – εκδίδοντας περισσότερα κρατικά ομόλογα από ό,τι αναμενόταν.
Μπορεί επίσης να χρειαστεί νομισματική επέκταση, με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να μειώνει το επιτόκιο αναφοράς. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο η κινεζική κυβέρνηση να χρειαστεί να εφαρμόσει ένα είδος ποσοτικής χαλάρωσης.
Η επίτευξη του στόχου ανάπτυξης του 5% της κυβέρνησης φέτος δεν θα είναι εύκολη. Ο στόχος είναι εφικτός. Αλλά η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να ακολουθήσει μια πιο επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική από ό,τι έχει σχεδιάσει.
Ο Γιου Γιονγκντίνγκ είναι πρώην πρόεδρος του China Society of World Economics και διευθυντής του Institute of World Economics and Politics στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών
Latest News
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια, παρέχοντας – δωρεάν – μία και μοναδική επιλογή για τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού
Κληρονομιές: Ορισμένα νομικά θέματα και όχι μόνο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρονομιές
Ενεργός γήρανση, απασχόληση και ανεργία
Το επίπεδο της απασχόλησης αποτελεί έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για να εκφράσει την ικανότητα μιας οικονομίας να δημιουργεί απασχόληση και να διαθέτει μια δυναμική αγορά εργασίας
Η ανατροφοδότηση πολιτικών και οικονομικών θεσμών
Οι ανοιχτοί οικονομικοί θεσμοί δημιουργούν μια δυναμική που προετοιμάζει το έδαφος για την ανάδυση ανοιχτών πολιτικών θεσμών
Ανάκληση συντελεσμένης απαλλοτρίωσης: Τι ισχύει στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ
Για ποιους ισχύει η δυνατότητα ανάκλησης - Τι συμβαίνει με την υπέρ του Δημοσίου συντελεσμένη απαλλοτρίωση
Πώς κινείται ο τραπεζικός δείκτης στη σκιά των πιέσεων του ΧΑ
Στο ναδίρ η ψυχολογία των επενδυτών, που ξεπούλησαν τις τραπεζικές μετοχές. Το τρέχον επίπεδο του Τραπεζικού Δείκτη αφορά σε κρίσιμες μεσοπρόθεσμες στηρίξεις.
Επενδύσεις σε ασφαλή «καταφύγια»: Γιατί «μαγνητίζουν» χρυσός, ομόλογα και ακίνητα
Για αμυντικούς ή «ψαγμένους» επενδυτές με χαμηλό προφίλ κινδύνου