
Ισχυρή ήταν η παρουσία του ΔΕΣΦΑ στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Η Μαρία Ρίτα Γκάλι, CEO του ΔΕΣΦΑ, συμμετείχε σε δύο συζητήσεις πάνελ τονίζοντας τη σημασία της επίτευξης μιας κρίσιμης ισορροπίας μεταξύ οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, καθώς και ενεργειακής ασφάλειας, στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Γκάλι αναφέρθηκε στη συμβολή του ΔΕΣΦΑ στην καθιέρωση της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης, ενώ εστίασε στις ενέργειες του ΔΕΣΦΑ για την απανθρακοποίηση και την ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος, μέσα από την ανάπτυξη μιας σειράς ανθεκτικών υποδομών στις ανάγκες του μέλλοντος.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο πάνελ με τίτλο «The Energy Mix – Hydrocarbon Exploration and a Balanced Path to Clean Energy», η κα Γκάλι τόνισε την κομβική θέση και τις δυνατότητες της χώρας να λειτουργήσει ως ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους στόχους της για την ενεργειακή μετάβαση, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει μια αμερόληπτη και ουδέτερη προσέγγιση προς όλες τις τεχνολογίες, τονίζοντας ότι καμία ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να συμβεί χωρίς ενεργειακή ασφάλεια και ένα ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα.
Η CEO του ΔΕΣΦΑ υπογράμμισε τη σημασία της διασυνδεσιμότητας και της ανθεκτικότητας των συστημάτων της χώρας, τονίζοντας ότι ο ΔΕΣΦΑ και ολόκληρος ο ελληνικός κλάδος του φυσικού αερίου ανταποκρίθηκαν με επιτυχία κατά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, και τώρα εργάζονται εντατικά στην κατεύθυνση της απανθρακοποίησης.
Η ίδια σημείωσε ότι το φυσικό αέριο είναι ένα αναγκαίο συστατικό για να καταστεί δυνατή η ενεργειακή μετάβαση και αποτελεί βασικό εταίρο που αντικαθιστά τον άνθρακα και το πετρέλαιο. Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχουν περισσότεροι τομείς, πέρα από αυτόν της ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι κρίσιμοι για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ του ρόλου του φυσικού αερίου μεσοπρόθεσμα και του ρόλου των νέων πηγών ενέργειας για την επίτευξη των στόχων μας για την ενεργειακή μετάβαση.
Συμμετέχοντας στο πάνελ με τίτλο “Forging the Energy Transition Landscape: Navigating the Road to 2030”, η Μαρία Ρίτα Γκάλι τόνισε ότι οι σημερινές τεχνολογίες φυσικού αερίου -όπως οι αγωγοί, οι εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης και οι μονάδες CCGTs (Combined Cycle Gas Turbines)- συμβάλλουν ήδη σημαντικά στην ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην εξισορρόπηση διακυμάνσεων και στη γεφύρωση των κενών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με την εισαγωγή νέων, αποδοτικότερων και με χαμηλότερους ρύπους μονάδων CCGT, ο ρόλος του φυσικού αερίου γίνεται ακόμη πιο σημαντικός για την επιτυχή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Κλείνοντας, η CEO του ΔΕΣΦΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης αυτής της συνέργειας, ενώ παράλληλα τόνισε την εν εξελίξει απανθρακοποίηση της αλυσίδας του φυσικού αεριού, της εισαγωγής νέων τρόπων απανθρακοποίησης της παραγωγής ενέργειας με αέριο, όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) ή η πρόσμιξη του υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα μόλις αυτό καταστεί οικονομικά προσιτό. Αυτή η στρατηγική προσέγγιση θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική μετάβαση της χώρας σε καθαρότερες μορφές ενέργειας και ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Ο ΔΕΣΦΑ προτείνει ένα οικονομικά αποδοτικό πλάνο για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, που θα μπορούσε να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα multi-molecule hub για ένα πιο βιώσιμο μέλλον με στόχο την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα, εξασφαλίζοντας μια ομαλή και δίκαιη μετάβαση, χωρίς να αφήσει κανέναν πίσω.


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X