Με την ακρίβεια να σφυροκοπά τους πολίτες, ο πρωθυπουργός ναι μεν αναγνωρίζει το πρόβλημα, βλέπει πρόοδο στην αντιμετώπισή του χωρίς όμως να προσφέρει απτές λύσεις για τα ψαλιδισμένα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Τζεντιλόνι: «Το σενάριο ανάπτυξης για την Ελλάδα είναι καλύτερο από της Ευρώπης» – Συνάντηση με Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται πως στο 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, από 2,9% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Παράλληλα, ο πληθωρισμός τροφίμων «έτρεξε» με ρυθμό 5,3% από 6,7% κατά τον προηγούμενο μήνα με την επίπτωση των μέτρων Σκρέκα, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να μην αλλάζει δραστικά τα δεδομένα.

Σε επίπεδο μηνιαίας σύγκρισης πάντως, ο πληθωρισμός τροφίμων σημειώνει μια ελαφρά πτώση της τάξης του 1,1% από τον Φεβρουάριο στον Μάρτιο.

«Η ακρίβεια είναι εδώ»

«Πρώτος εγώ λέω ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι εδώ. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το θέμα του διαθέσιμου εισοδήματος. Δεν είμαστε οικονομικός παράδεισος. Όταν όμως μιλάμε για ακρίβεια δεν μιλάμε μόνο για σούπερ μάρκετ αλλά για την ενέργεια ή τις μεταφορές. Στην ηλεκτρική ενέργεια έχει γίνει πρόοδος ώστε να μην χρειαζόμαστε να επιδοτούμε λογαριασμούς και σταδιακά να επιστρέφουμε στις τιμές προ του 2021», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ANT1.

«Έχει γίνει πρόοδος σε προϊόντα που είχαν πάρει την ανιούσα ώστε πολλά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου του βρεφικού γάλακτος να μειώνονται γιατί στόχος είναι ο αποπληθωρισμός. Εκτιμώ ότι είμαστε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας. Η μόνη απάντηση είναι η στήριξη μέσω των αυξήσεων των μισθών. Ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 ευρώ. Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είναι μεγαλύτερες από την αύξηση του πληθωρισμού. Ήμασταν μια χώρα που πριν την κρίση πλησιάζαμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ΑΕΠ κατά κεφαλήν και βρεθήκαμε να χάσουμε το 25%», επεσήμανε ενώ σκιαγράφησε την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει αφήνοντας ανοιχτό… παραθυράκι για νέα μέτρα στήριξης ως το τέλος του έτους εφόσον το επιτρέψουν οι αριθμοί, επισείοντας τον μπαμπούλα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

«Πρωτογενή πλεονάσματα για να μην ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε στο παρελθόν»

«Θα συνεχίσουμε να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώνουμε το χρέος της χώρας. Ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε. Αν έχουμε υπέρβαση εσόδων ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού εδώ είμαστε να το δούμε στο τέλος του χρόνου. Θα είχαμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό αν εφαρμόζαμε όσα λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στηρίζουμε τους πολίτες. Κάναμε, κάνουμε και πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική γιατί πρέπει να στηρίζουμε τους αδύναμους», υποστήριξε.

«Με εξοργίζουν οι πλασματικές εκπτώσεις»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, τον οποίο «εξοργίζουν» οι πλασματικές εκπτώσεις, προειδοποίησε για νέα πρόστιμα σε εταιρείες που αισχροκερδούν, εφόσον… κάποιοι δεν βάζουν μυαλό. «Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν βάλει μυαλό και γι’ αυτό συνεχίζουν να επιβάλλονται πρόστιμα. Δεν με νοιάζει πόσο μεγάλη είναι η εταιρεία, εφόσον διαπιστωθεί η παράβαση θα επιβληθεί πρόστιμο και θα εισπραχθεί. Γνωρίζει κάθε εταιρεία ή επιχειρηματίας ότι αν παραβεί το νόμο θα τιμωρηθεί. Ειδικά οι πλασματικές εκπτώσεις με εξοργίζουν. Να δώσουμε περισσότερα εργαλεία στους πολίτες για να κάνουν τις καλύτερες επιλογές και ειδικά να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές».

Τομές

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει έτοιμος για βαθιές τομές στο κράτος. «Αυτή την 4ετια πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος. Αν στην πρώτη 4ετια αντιμετωπίσαμε κρίσεις τώρα μπαίνουμε στα βαθιά. Θα κριθώ για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών στο τέλος της 4ετιας», σημείωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας