Η σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και η στροφή προς την πράσινη μετάβαση επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια του πάνελ με συντονιστή τον Πρόεδρο της Grand Thornton Ελλάδας, Νικόλαο Καραμούζη, στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου.

Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος της Grand Thornton Ελλάδας

Η General Manager Southeast Europe Google, Greece, Πέγκυ Αντωνάκου, τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία είναι έως το 2030 να στηρίζεται πλήρως σε ΑΠΕ και με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι μπορούν να το κάνουν όλες οι εταιρείες αν λάβει κανείς υπόψη το μέγεθός της.

Πέγκυ Αντωνάκου General Manager Southeast Europe Google, Greece

Για την τεχνητή νοημοσύνη ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά δεν πρέπει να του βάλουμε εμπόδια. Χαρακτήρισε ως πολύ θετικό ότι στην Ελλάδα υπάρχει ειδική κυβερνητική επιτροπή και πρόσθεσε ότι σε βάθος χρόνου για να προσθέσει έως και 12 δισ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της Ελλάδας, χρειάζεται σωστή προετοιμασία. Κλείνοντας ανέφερε ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη είναι η τεχνολογία που θα αλλάξει τη ζωή μας.

Ο κ. Μάρκος Βερέμης, Partner Big Pi Ventures, επισήμανε ότι βιωσιμότητα σημαίνει πως θα κάνει μία εταιρεία τη δουλειά της καλά χωρίς να βλάψει την επόμενη γενιά. Πρόκειται για ένα ζήτημα που θα λυθεί μόνο με την τεχνολογία, αλλά σε αυτό σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι κυβερνήσεις. Έθεσε το ερώτημα τι γίνεται με την ανισότητα τις επόμενες δεκαετίες. Χαρακτήρισε ως επανάσταση τη γνώση με βοηθό την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αν αυτή δεν είναι διαθέσιμη για όλους τότε κάποιοι θα μείνουν πολύ πίσω και θα δημιουργεί αντισυστημισμό με συνέπεια πολιτικές εξελίξεις που πάνε πίσω τον κόσμο έως και τρεις δεκαετίες.

Ο κ. Μάρκος Βερέμης, Partner Big Pi Ventures

Για την πράσινη μετάβαση ανέφερε ότι έχει σχεδιαστεί από απομονωμένους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες που έχουν βάλει ανέφικτους στόχους, οι οποίοι γίνονται ακόμα πιο δύσκολοι ύστερα από τη ρωσική εισβολή με αποτέλεσμα μία αποβιομηχάνιση. Ανέφερε, δε, ότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση θέλουν επανασχεδιασμό σε συζήτηση με εταιρείες και χρειάζεται γενναία χρηματοδοτική ένεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το θετικό, σύμφωνα με τον κ. Βερέμη, είναι ότι κράτη όπως η Ελλάδα και η Γαλλία το έχουν αντιληφθεί, αλλά πρέπει να το κάνει και η υπόλοιπη ΕΕ. Για την τεχνητή νοημοσύνη ανέφερε ότι σαν ανακάλυψη είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και είναι στο χέρι μας το πως θα το εκμεταλλευτούμε και θα το αξιοποιήσουμε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Olympia Group, Ανδρέας Αθανασσόπουλος, τόνισε ότι για τα δίκτυα και τις μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας συντελείται ένα γεωπολιτικό παιχνίδι μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα, με την Ευρώπη να παρακολουθεί.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Olympia Group, Ανδρέας Αθανασσόπουλος

Για την Ελλάδα ανέφερε ότι πρέπει να αναπτύξει την τεχνολογία των μπαταριών, καθώς έχει άφθονη ηλιακή ενέργεια που πρέπει να εκμεταλλευτεί μέσω της αποθήκευσης. Εκτίμησε ότι κάθε εργοστάσιο είναι μία επένδυση που ξεπερνάει τα δύο δις. Ευρώ και χρειάζεται πέντε έτη για την κατασκευή του.

Πρόσθεσε, ότι η χώρα μας δε πρέπει να κλείσει τα μάτια, καθώς οι τράπεζες ψάχνουν επενδύσεις στις επενδύσεις στην τεχνολογία για να πιάσουν τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για την πράσινη μετάβαση και τη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση δήλωσε ότι αυτή έχει οικονομικό και κοινωνικό κόστος, καθώς έχει γίνει λάθος υπολογισμός. Επισήμανε, ότι για να γίνει η μετάβαση αυτή θα χρειαστεί αυξηθεί η χρήση του πετρελαίου καθώς άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία δεν έχουν τόσο πιεστικά προγράμματα. Για την τεχνητή νοημοσύνη ανέφερε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σημαντικό πρόβλημα υποδομών και πρέπει να γίνουν άλματα ώστε να υιοθετηθεί σωστά η τεχνική νοημοσύνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η έλλειψη ενέργειας για τα data centers αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers

Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece Ανδρέα Σταυρόπουλο στο πλαίσιο του GenAI Summit

IBM: Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην AI - Τι δείχνει έρευνα της IBM

Έρευνα της IBM δείχνει ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων αναγνωρίζουν τα οφέλη των επενδύσεων στην πληροφορική για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, με το 88% να σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις