
Οι σχολές διοίκησης επιχειρήσεων προχωρούν σε πλήρη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην ύλη τους για να διατηρήσουν τους αποφοίτους τους ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας.
Πολλές σχολές αναθεωρούν το πρόγραμμα σπουδών τους για να συμβαδίσουν με τις ραγδαίες αλλαγές στην τεχνολογία. Και σε ορισμένες σχολές, οι καθηγητές κατασκευάζουν ακόμη και τα δικά τους εξειδικευμένα chatbots AI για να διδάξουν στους φοιτητές κοινωνικές δεξιότητες.
Morgan Stanley: Φούσκα ή επανάσταση η τεχνητή νοημοσύνη;
Το φθινόπωρο, η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Kogod του Αμερικανικού Πανεπιστημίου σχεδιάζει να «ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη σε κάθε μέρος του προγράμματος σπουδών μας», δήλωσε ο κοσμήτοράς της, Ντέιβιντ Μάρτσικ, σε ένα βίντεο στον ιστότοπο της σχολής. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, το Kogod θα προσφέρει μια σειρά από 20 νέα μαθήματα που καλύπτουν τα πάντα, από την εγκληματολογική λογιστική έως το μάρκετινγκ, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Ο Χιτέντρα Ουάντουα, καθηγητής στο Columbia Business School που μελετά την ηγεσία, εν τω μεταξύ, ξεκίνησε πρόσφατα το LiFT. Πρόκειται για ένα εργαλείο ηγεσίας με τεχνητή νοημοσύνη που βοηθά τους φοιτητές (και άλλους) «να σχεδιάζουν, να προετοιμάζονται και να εξασκούνται πριν από εκδηλώσεις υψηλού κινδύνου», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου για το λανσάρισμά του.
Το LiFT βασίζεται στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα της OpenAI, αλλά είναι τελειοποιημένο με τις γνώσεις που έχει συγκεντρώσει ο Ουάντουα από φοιτητές και αποφοίτους στα 15 χρόνια διδασκαλίας του. «Τίποτα δεν είναι ατομικά αναγνωρίσιμο, αλλά κοιτάζοντας τα δεδομένα, αρχίζουμε να δημιουργούμε πολλά στατιστικά στοιχεία», δήλωσε ο Ουάντουα.
Οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν από το εργαλείο βοήθεια για το πώς να πλοηγηθούν σε μια δύσκολη συνάντηση ή να προετοιμαστούν για μια συναισθηματικά φορτισμένη συζήτηση, δήλωσε ο Ουάντουα. Έχουν επίσης τον έλεγχο της ιδιοσυγκρασίας του προπονητή τους, ώστε να μπορούν να επιλέξουν κάποιον με πιο ενσυναισθητικό τόνο ή κάποιον που είναι πιο άμεσος. «Με τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, μπορούμε πραγματικά να προσαρμόσουμε πώς θα μοιάζει αυτή η εμπειρία για εσάς».
Ο Ουάντουα λέει ότι οι φοιτητές που περνούν μόλις 15 λεπτά με το εργαλείο τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν αιφνιδιαστικές κρίσεις, είναι πιο ανοιχτοί στην αμφισβήτηση των υποθέσεών τους και είναι καλύτεροι στο να γεφυρώνουν τα χάσματα μεταξύ αντίθετων απόψεων. «Μόνο 15λεπτες μικρές εκρήξεις, μικρές εκρήξεις που πηγαίνουν σε ένα γυμναστήριο ηγεσίας», είπε. «Αυτό παρέχει πολύ καλές πρώτες αποδείξεις της αξίας (του εργαλείου)».
Έμφαση στις τεχνολογικές δεξιότητες
Η εστίαση στην τεχνητή νοημοσύνη έρχεται καθώς οι εργοδότες δίνουν έμφαση στις τεχνολογικές δεξιότητες των αποφοίτων των σχολών διοίκησης επιχειρήσεων.
Περίπου το 75% των εργοδοτών στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι τεχνολογικές δεξιότητες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, η οπτικοποίηση δεδομένων και οι δεξιότητες προγραμματισμού είναι σημαντικές για τους αποφοίτους των σχολών διοίκησης επιχειρήσεων, σύμφωνα με έκθεση του 2023 από το Συμβούλιο Εισαγωγών Μεταπτυχιακών Σπουδών Διοίκησης. Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς εργοδότες των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι απόφοιτοι είναι επαρκώς προετοιμασμένοι. Περισσότερο από το 60% των εργοδοτών των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι τεχνολογικές δεξιότητες θα γίνουν πιο σημαντικές για τους αποφοίτους τα επόμενα χρόνια.
Αλλά οι καθηγητές δεν σκέφτονται μόνο την Τεχνητή Νοημοσύνη σε σχέση με τις προοπτικές απασχόλησης των φοιτητών τους. Θέλουν επίσης να δουν τη γενικότερη εικόνα του αντίκτυπου της AI στο μέλλον της εργασίας.
Ο Ίθαν Μόλικ, καθηγητής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, αποκαλεί τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης «αναδυόμενη δεξιότητα» και απαιτεί από όλους τους φοιτητές του να χρησιμοποιούν το ChatGPT.
Φέτος την άνοιξη, έδωσε στους φοιτητές μια αποστολή να αυτοματοποιήσουν μέρη της δουλειάς τους και τους είπε να περιμένουν να νιώσουν ανασφάλεια για τις ικανότητές τους μόλις κατανοήσουν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, ανέφερε η Wall Street Journal. «Δεν έχετε χρησιμοποιήσει ουσιαστικά την Τεχνητή Νοημοσύνη μέχρι να περάσετε μια υπαρξιακή κρίση», είπε ο Μόλικ στους φοιτητές του, σύμφωνα με την WSJ.
Ο Ουάντουα υποστηρίζει μια πιο ήπια προσέγγιση. Το δικό μου συναίσθημα σε αυτό το θέμα είναι, κοίτα, κάθε φορά που ασχολείσαι με οποιαδήποτε δραστηριότητα στη ζωή από μια θέση φόβου ή από μια θέση έλλειψης, αυτό θα περιορίσει την ποσότητα της χαράς που μπορείς να πάρεις».


Latest News

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες

Οι start-ups που δημιουργούν εργαλεία παραγωγικότητας είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της ΑΙ - Ποιες είναι
Οι επενδυτές ποντάρουν σε AI startups που αναπτύσσουν πρακτικές εφαρμογές της ΑΙ αναζητώντας μεγάλα κέρδη χωρίς τεράστιες δαπάνες

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ με την τεχνητή νοημοσύνη
To ChatGPT, όπως και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, εξελίσσονται χρησιμοποιούνται από όλο και περισσότερους ανθρώπους για μια ευρεία γκάμα αναζητήσεων

Ποιες είναι οι 10 χώρες με τα περισσότερα ταλέντα στην AI
Έρευνα της Microsoft, με τη συμμετοχή 31.000 ατόμων σε 31 χώρες, έδειξε ότι το 66% των επιχειρήσεων δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη

Η συμβολή της ΑΙ στην κατανόηση της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη
Τα πρώτα αποτελέσματα της χρήση υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη

Alphabet και Nvidia επενδύουν στην εταιρεία του Σάτσκεβερ, συνιδρυτή της OpenAI
Σύμφωνα με το Reuters, Alphabet και Nvidia επενδύουν στην SSI του Ίλια Σάτσκεβερ που είχε αποχωρήσει πέρυσι από την OpenAI δημιουργό του ChatGTP

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Παπαστεργίου: Ειδική γραμματεία για την AI στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο που ξεκινάει σιγά σιγά και θα τρέξει γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα για να μην χάσουμε χρόνο», σημείωσε ο κ. Ππαστεργίου

Η xAI του Μασκ προσλαμβάνει ειδικούς να χαλιναγωγήσουν το αθυρόστομο chatbot
Το Grok εκστομίζει ακατάλληλη φρασεολογία και ρατσιστικά σχόλια

Η επόμενη μέρα των ΜμΕ με όρους AI: Από τη συμμόρφωση στην ανταγωνιστικότητα
H τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν το θέμα του πάνελ με τίτλο «Tech Forward: The Future of Greek Business» στο Φόρουμ των Δελφών