Παγκοσμίως το μόνο έξοδο που δεν μπορεί να αποφύγει σε εβδομαδιαία βάση ένα νοικοκυριό είναι η αγορά τροφίμων. Γι’ αυτό και έχουμε επικεντρωθεί τόσο πολύ στην επίμονη αύξηση των τιμών τους. Η οικονομική ιστορία έχει δείξει όμως ότι η μείωση των τιμών των τροφίμων επιτυγχάνεται μόνο με οικονομική ύφεση. Επειδή βρισκόμαστε μάλλον μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο (ύφεσης) και προφανώς δεν θέλουμε να το περάσουμε, η κυβέρνηση έπειτα από μια μικρή ανάπαυλα, ενεργοποιεί ξανά την εναλλακτική των μικρών εισοδηματικών ενισχύσεων, που συντηρούν την οικονομία, αλλά διατηρούν και έναν ελαφρά επιβραδυμένο πληθωρισμό. Κάπως έτσι η κυβέρνηση κατέληξε από τώρα στο νέο πακέτο των 870 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ισχύσει το 2025.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δεν εξήγγειλε τα θετικά μέτρα σε κάποια κομματική συγκέντρωση, αλλά επέλεξε τον διεθνή πλέον χώρο του Φόρουμ των Δελφών. Εκεί που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν μόνο αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά συνηθίζουν να παρατηρούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσα λέγονται. Οι πιο πονηροί βλέπουν πίσω από την πρόωρη εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών πιθανά προεκλογικά κίνητρα. Αλλά θα το έκανε φόρα παρτίδα μπροστά στα μάτια των Ευρωπαίων που προετοιμάζονται για περίοδο αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας; Δύσκολο.
Οι πιο υποψιασμένοι βλέπουν άλλα, περισσότερο ενδοκυβερνητικά. Σαν να προσπάθησε ο Κωστής Χατζηδάκης να κόψει την όρεξη των συναδέλφων του, μέσα στην κυβέρνηση, ακόμα και μέσα στο υπουργείο, για έκτακτες παροχές. Και μάλιστα επέλεξε να το κάνει νωρίς, με τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το αυστηρό νέο τετραετίες μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα υποβάλει μέχρι τα τέλη Απριλίου στις ευρωπαϊκές Αρχές. Αγνωστο αν θα του βγει, αφού συνήθως οι τελικές αποφάσεις είναι του Μαξίμου. Ωστόσο μέσω της υποχρεωτικής υποβολής του μεσοπρόθεσμου απαντιέται και η εύλογη απορία για τον χρόνο που επιλέχθηκε για την ανακοίνωση.
Σύμπτωση ή όχι, χθες ανακοινώθηκε και ο νέος αυξημένος πληθωρισμός. Μάλιστα, τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποκάλυψαν ορισμένα νέα δεδομένα. Πρώτα από όλα φάνηκε ότι τα μέτρα Σκρέκα για τα απορρυπαντικά και τα άλλα είδη σπιτιού φαίνεται ότι λειτούργησαν μέχρι έναν βαθμό, καθώς τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο μειώθηκαν οι τιμές τους κατά 2,7%. Το πρόσημο επί των αποφάσεων θα βγει τους επόμενους μήνες εφόσον συνεχιστεί η αποκλιμάκωσή τους. Το δεύτερο που έγινε ξεκάθαρο είναι η επέκταση του πληθωρισμού σε άλλους χώρους. Η μεγάλη αύξηση για παράδειγμα αυτού που λέμε τουριστικό πακέτο, επιβαρύνει και τον εγχώριο τουρίστα. Η αύξηση 17,5% σε έναν μήνα των αεροπορικών εισιτηρίων δείχνει ένα νέο ολιγοπωλιακό πεδίο, σαν αυτά που περιέγραψε στην αρχή της εβδομάδας ο Γιάννης Στουρνάρας. Από κοντά και οι διαμονές σε κάθε είδους καταλύματα, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν κατά 14,6%, επίσης μέσα σε έναν μήνα. Νέες εστίες ακρίβειας δημιουργούνται και σε άλλους τομείς.
Ο χώρος της ιδιωτικής υγείας είναι σαφές ότι αυξάνει τις τιμές υψηλότερα από τον πληθωρισμό, επηρεάζοντας και τα ασφαλιστήρια ζωής, τα οποία σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 14%. Μαζί αυξάνονται και τα είδη ένδυσης και υπόδησης. Αύξηση 5,8% σε ετήσια βάση φέτος, που έρχεται να προστεθεί στην αύξηση 14,4% που καταγράφηκε πέρυσι. Δεν είναι και λίγο και τα δύο. Οχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί παρατηρείται πως ό,τι αυξάνεται, μπορεί να διορθώνεται, αλλά ποτέ δεν επιστρέφει στην παλαιότερη τιμή του.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.