❚❚
FTSE [Large Cap] 0 0 0 FTSEA [Δείκτης Αγοράς] 0 0 0 FTSEM [Mid Cap] 0 0 0 HELMSI [Mid & Small Cap] 0 0 0 ΔΤΡ [Τράπεζες] 0 0 0 ΠΕΙΡ [TPEIR.ATH] 0 0 0 ΛΑΝΑΚ [LANAC.ATH] 0 0 0 ΑΑΑΚ [AAAK.ATH] 0 0 0 OPTIMA [OPTIMA.ATH] 0 0 0 ΧΑΙΔΕ [HAIDE.ATH] 0 0 0 ΚΑΡΕΛ [KARE.ATH] 0 0 0 ΤΡΑΣΤΟΡ [TRASTOR.ATH] 0 0 0 ΜΠΤΚ [MPITR.ATH] 0 0 0 ΑΒΑΞ [AVAX.ATH] 0 0 0 ΙΝΛΙΦ [INLIF.ATH] 0 0 0 ΕΛΙΝ [ELIN.ATH] 0 0 0 ΣΙΔΜΑ [SIDMA.ATH] 0 0 0 ΒΙΟΚΑ [BIOKA.ATH] 0 0 0 ΜΙΓ [MIG.ATH] 0 0 0 NOVAL [NOVAL.ATH] 0 0 0 ΕΥΡΩΒ [EUROB.ATH] 0 0 0 ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ [BLEKEDROS.ATH] 0 0 0 ΟΡΙΛΙΝΑ [ORILINA.ATH] 0 0 0 ΟΤΟΕΛ [OTOEL.ATH] 0 0 0 ΜΕΡΚΟ [MERKO.ATH] 0 0 0 ΕΤΕ [ETE.ATH] 0 0 0 ΒΙΟ [VIO.ATH] 0 0 0 ΙΝΤΕΡΚΟ [INTERCO.ATH] 0 0 0 ΕΛΛΑΚΤΩΡ [ELLAKTOR.ATH] 0 0 0 ΜΥΤΙΛ [MYTIL.ATH] 0 0 0 ΙΑΤΡ [IATR.ATH] 0 0 0 ΜΑΘΙΟ [MATHIO.ATH] 0 0 0 ΜΛΣ [MLS.ATH] 0 0 0 ΟΛΥΜΠ [OLYMP.ATH] 0 0 0 ΤΖΚΑ [PROFK.ATH] 0 0 0 ΒΙΟΤ [BIOT.ATH] 0 0 0 ΠΑΠ [PAP.ATH] 0 0 0 ΑΛΦΑ [ALPHA.ATH] 0 0 0 ΜΙΝ [MIN.ATH] 0 0 0 ΕΚΤΕΡ [EKTER.ATH] 0 0 0 ΦΛΕΞΟ [FLEXO.ATH] 0 0 0 ΚΡΙ [KRI.ATH] 0 0 0 ΜΟΥΖΚ [MOYZK.ATH] 0 0 0 ΑΝΔΡΟ [ANDRO.ATH] 0 0 0 ΣΠΕΙΣ [SPACE.ATH] 0 0 0 TITC [TITC.ATH] 0 0 0 ΚΥΡΙΟ [KYRI.ATH] 0 0 0 ΕΛΠΕ [ELPE.ATH] 0 0 0 ΕΛΧΑ [ELHA.ATH] 0 0 0 ΚΕΚΡ [KEKR.ATH] 0 0 0 ΚΟΥΑΛ [QUAL.ATH] 0 0 0 ΛΟΓΟΣ [LOGISMOS.ATH] 0 0 0 BOCHGR [BOCHGR.ATH] 0 0 0 ΙΝΤΚΑ [INTRK.ATH] 0 0 0 ΠΡΕΜΙΑ [PREMIA.ATH] 0 0 0 ΕΛΛ [TELL.ATH] 0 0 0 ΕΥΑΠΣ [EYAPS.ATH] 0 0 0 ΕΛΣΤΡ [ELSTR.ATH] 0 0 0 ΓΕΒΚΑ [GEBKA.ATH] 0 0 0 ΣΕΝΤΡ [CENTR.ATH] 0 0 0 ΠΡΟΦ [PROF.ATH] 0 0 0 ΚΤΗΛΑ [KTILA.ATH] 0 0 0 ΦΡΛΚ [FOYRK.ATH] 0 0 0 ΕΒΡΟΦ [EVROF.ATH] 0 0 0 DIMAND [DIMAND.ATH] 0 0 0 ΑΤΕΚ [ATEK.ATH] 0 0 0 ΔΕΗ [PPC.ATH] 0 0 0 ΠΕΡΦ [PERF.ATH] 0 0 0 ΑΚΡΙΤ [AKRIT.ATH] 0 0 0 ΒΟΣΥΣ [VOSYS.ATH] 0 0 0 ΠΛΑΘ [PLAT.ATH] 0 0 0 ΠΛΑΚΡ [PLAKR.ATH] 0 0 0 ΔΡΟΜΕ [DROME.ATH] 0 0 0
Green

Πράσινη μετάβαση: Χαμηλώνουν τις ταχύτητες επιχειρήσεις και κυβέρνηση

Φρενάρουν αγορά και κυβέρνηση τους ρυθμούς της πράσινης μετάβασης

Πράσινη μετάβαση: Χαμηλώνουν τις ταχύτητες επιχειρήσεις και κυβέρνηση

Σε πιο ρεαλιστικούς στόχους «προσγειώνει» τη ρητορική του το ενεργειακό επιτελείο τής κυβέρνησης σχετικά με τα σχέδια μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης αναλύοντας στο «Φόρουμ των Δελφών» το κόστος και τις παγίδες της ενεργειακής μετάβασης επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «χρήματα για να κάνουμε και πολυτελή μετάβαση και στοιχειώδη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δεν υπάρχουν, γι’αυτό πρέπει να είμαστε συνετοί και αποτελεσματικοί στις επιλογές μας».

Η στροφή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σύμφωνα με τον ίδιο, με δεδομένο ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα παραμείνει για τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται «να βάλουμε χρήματα στην άκρη για την προσαρμογή, πιέζοντας παράλληλα στο επίπεδο των διεθνών διαπραγματεύσεων για να μην τεθούν ακόμα πιο φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα». Όσον αφορά στον εθνικό σχεδιασμό της χώρας για την ενέργεια και το κλίμα, ανάφερε ότι «περιλαμβάνει τις λιγότερες δυνατές επιδοτήσεις», με στόχο να μην δίνονται καθόλου σε τεχνολογίες που ωριμάζουν, όπως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο ρεαλισμός για την HELLENiQ ENERGY

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENIQ Energy, κ. Ανδρέας Σιάμισιης, ο οποίος επεσήμανε ως θετικό το γεγονός ότι πλέον η ενεργειακή μετάβαση χαρακτηρίζεται από περισσότερο ρεαλισμό, καθώς όπως υποστήριξε η προσέγγιση της χώρας για φυγή από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ΑΠΕ υπήρξε μονοδιάστατη στο παρελθόν. «Δεν διαφωνεί κανείς ότι είναι σωστό, όμως ενδιάμεσα υπάρχει το πετρέλαιο και το αέριο. Η ενέργεια είναι πολυδιάστατο πράγμα που εμπεριέχει το κόστος, το περιβάλλον και την ασφάλεια εφοδιασμού», σημείωσε, τονίζοντας ότι οι υψηλές περικοπές στις ΑΠΕ τον τελευταίο μήνα έδειξαν ότι τεχνικά το ενεργειακό σύστημα δεν είναι ακόμα ώριμο.

Η ενεργειακή ασφάλεια για τη Motor Oil

Οι διαδοχικές κρίσεις, σύμφωνα με τον διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων της Motor Oil, Κωνσταντίνο Χατζηφώτη , δεν επιτρέπουν τον σχεδιασμό υπό κανονικές συνθήκες. «Η ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει την ενεργειακή ανασφάλεια και γρήγορα δεν σημαίνει βιαστικά» υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «Μάλιστα, αυτή θα αποτύχει αν δεν είναι δίκαιη, δηλαδή το κόστος να επιμεριστεί σε όλη την αλυσίδα, καθώς και αν η απεξάρτηση από τα ορυκτά μίας χώρας γίνει εξάρτηση από το LNG μίας άλλη χώρας ή την τεχνολογία μίας τρίτης».

Η ευελιξία

Πάντως, ο ενεργειακός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Νίκος Τσάφος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τον τεράστιο μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα που «έχει καταστήσει την Ελλάδα ηγέτη στον τομέα αυτό». Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας από το 2005 έχει μειώσει κατά 87% την παραγωγή λιγνίτη και από το 2019 έχει αυξήσει κατά 50% την παραγωγή ενέργειας που προέρχεται από τον ήλιο και τον αέρα. «Μετά το 2019 διπλασίασε τις επενδύσεις στα δίκτυα», ανάφερε, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η ευελιξία για την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής μετάβασης.

Η διαχείριση της μετάβασης κατά την McKinsey & Company

Όσον αφορά στις επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, ο συνεργάτης της McKinsey & Company Ελλάδος κ. Λευτέρης Χαραλάμπους, εκτίμησε ότι θα φτάσουν τα 350-500 δισ. ευρώ έως το 2050. “Το στοίχημα είναι σε όλο αυτό το οικοσύστημα να βρούμε τα κομμάτια, που η χώρα μπορεί να προσθέσει αξία, π.χ. στην αποθήκευση, την ανακύκλωση μπαταριών, στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών” ανέφερε. Υπογράμμισε επίσης ότι το λεγόμενο green deal αποτελεί ευκαιρία με πολλά οφέλη, αλλά έχει και ένα βασικό πρόβλημα: το πώς θα διαχειριστούμε τη μεταβατική περίοδο μέχρι να πετύχουμε τους στόχους της πράσινης συμφωνίας. Όπως υποστήριξε τα ορυκτά καύσιμα είναι ακόμα απαραίτητα για τις οικονομίες.

Η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι sprint

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της Hellenic Hydrogen (η κοινοπρακτική εταιρεία των Μotor Oil και ΔEH) κ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος σημείωσε πως η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι sprint. «Καταλαβαίνω την πίεση από την κλιματική κρίση αλλά πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Τα αποτελέσματα δεν θα τα δούμε άμεσα αλλά μέσα σε λίγα χρόνια”. Τόνισε ωστόσο ότι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα σήμερα είναι το υδρογόνο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις επενδύσεις της χώρας σε υδρογόνο και άλλες νέες τεχνολογίες ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι πρέπει η χώρα να επενδύσει τη σωστή στιγμή, επιλέγοντας τους τομείς όπου έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. «Το κρίσιμο θέμα, για να μην την “πατήσουμε”, όπως στα παλιά φωτοβολταϊκά (και να μην λένε οι επενδυτές αυτή ήταν η καλύτερη επένδυση της ζωής μας, δηλαδή η χειρότερη επένδυση για τους καταναλωτές), είναι να επενδύσουμε τη σωστή στιγμή», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στα offshore αιολικά απαιτείται γρήγορη επένδυση.

«Αντίθετα, στο υδρογόνο δεν έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επομένως χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις. Μην ξεκινάμε με τη λογική ‘πρέπει να έχω υδρογόνο’, αλλά να ανταποκρινόμαστε στις οικονομικές ενδείξεις και να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή».

Σχετικά με τις αναδυόμενες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο και το CCS (σύστημα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα), μίλησε και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων κ. Αθανάσιος Δαγούμας, σημειώνοντας ότι η χώρα μας θα πρέπει να κινηθεί με ρεαλισμό. «Το πράσινο υδρογόνο έχει μέλλον, ίσως όχι ορατό για το 2030, αλλά την επόμενη δεκαετία θα διεισδύσει σημαντικά, παρατήρησε ο κ. Δαγούμας.

Με σύνεση η επέκταση δικτύων αερίου

Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του υπουργού στα ζητήματα που αφορούν τη διανομή φυσικού αερίου. Όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης τα δίκτυα είναι σε μεγάλο βαθμό αναπτυγμένα, ωστόσο, όπως επεσήμανε η χρήση αερίου δεν έχει την ίδια βαρύτητα για όλη τη χώρα (σ.σ. εξαρτάται από το κλίμα και τη χρήση) και βάση αυτού του κριτηρίου θα πρέπει να εξεταστεί η παραπέρα ανάπτυξή τους.

Στην αντεπίθεση, η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ κυρία Μαρία Ρίτα Γκάλι αναφέρθηκε στις δυνατότητες να λειτουργήσει η χώρα ως ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους στόχους της για την ενεργειακή μετάβαση, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει μια αμερόληπτη και ουδέτερη προσέγγιση προς όλες τις τεχνολογίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232433