Για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με την άμεση λήψη αποφάσεων έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο Φρανκ Ελντερσον, Μέλος ΔΣ της ΕΚΤ, στην ομιλία του, παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Ελντερσον μίλησε για την ανάγκη λήψης μέτρων άμεσα για την κλιματική αλλαγή, πριν επηρεάσει δραστικά το τραπεζικό και οικονομικό σύστημα. Όπως ανέφερε, τα κράτη θα πρέπει να θέσουν τους κατάλληλους κανονισμούς και μέτρα για να περιορίσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα σε σημείο μάλιστα που να μην επηρεάζουν την άσκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με το Μέλος ΔΣ της ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Υπηρεσία επισήμανε σε πρόσφατη μελέτη της ότι οι κλιματικοί κίνδυνοι βρίσκονται σε δύσκολα επίπεδα, θα πρέπει να ληφθεί δράση για την αντιμετώπισή τους, αλλιώς θα είναι καταστροφικοί και θα επηρεάσουν βασικά στοιχεία για τη ζωή όπως το νερό και τα τρόφιμα. Επιπρόσθετα, άλλη συνέπεια θα είναι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών και όσο πιο κρίσιμα είναι αυτά τα σενάρια για το κλίμα, τόσο πιθανότερο είναι αυτές οι ροές να καταγράφουν άνοδο.
Ο κ. Ελντερσον δήλωσε, επίσης, ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής οι πηγές αγαθών δεν θα είναι επαρκείς για τις ανάγκες της κοινωνίας, θα αυξηθούν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες και η οικονομία θα χρειαστεί να εξυπηρετήσει ακόμα πιο δύσκολα βασικές ανάγκες.
Θα πρέπει, επίσης, το σύστημα υγείας να έχει στη διάθεσή του ακόμα περισσότερους πόρους, ενώ και ο τουρισμός θα επηρεαστεί, καθώς προορισμοί που είναι τώρα δημοφιλείς, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας, δεν θα έχουν πλέον τέτοια ζήτηση.
Ο ρόλος του σταθερού τραπεζικού συστήματος
Κατά τον ίδιο, αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να περιοριστούν με ένα καλό και σταθερό τραπεζικό σύστημα. Οι τραπεζικές ενώσεις θα πρέπει να εξετάσουν υλοποιήσιμα σενάρια για την κλιματική αλλαγή. Οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο που να διαφυλάσσεται το κλίμα και η σταθερότητα των τραπεζών.
«Σε έναν κόσμο με τόσο σοβαρά προβλήματα με το περιβάλλον, τα σταθερά τραπεζικά συστήματα οφείλουν να παρέχουν ασφάλεια. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, θα πρέπει όλα αυτά να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη, να δούμε τους κινδύνους, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αποφασίσουμε» κατέληξε το τραπεζικό στέλεχος.
Latest News
Τι προτείνουν οι ασφαλιστικές για τη βελτίωση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) κατέθεσε τις προτάσεις της στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.
UBS: Ισχυρή ανάπτυξη και αποκλιμάκωση του χρέους για την Ελλάδα
Η UBS αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ φέτος
«Έπεσε» 7,9% ο τζίρος στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο
Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Σεπτεμβρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2024, παρουσίασε αύξηση 5,6%
Προϋπολογισμός: Στο 2,2% η ανάπτυξη φέτος - Νέα μέτρα στήριξης 1,1 δισ. [πίνακας]
Προϋπολογισμός 2025: Μείωση του χρέους στο 147,5% του ΑΕΠ το 2025 - Οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2025 στη Βουλή - Τι προβλέπει
Προϋπολογισμός: Τι είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα
Πάνω από 18,7 δισ. τα τουριστικά έσοδα το Σεπτέμβριο στο εννεάμηνο
Σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 6,6% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 7,9%
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Στο 0,7% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2024
Η αξιολόγηση του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού 2025 - Η οικονομία ξεπερνά τα δημοσιονομικά ελλείμματα
Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων - Τα ποσά
Το έκτακτο επίδομα θα λάβουν και 767.000 οικογένειες με παιδιά με τη μορφή μίας επιπλέον μηνιαίας δόσης
Τα σημεία - «κλειδιά» του προϋπολογισμού του 2025 - Οι βασικές προβλέψεις
Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς - Η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος
ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 13,4 δισ. στο δεκάμηνο
Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 55,699 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες ήταν 48,453 δισ. ευρώ