Την UBS θα επηρεάσουν οι προτεινόμενες από την ελβετική κυβέρνηση αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον τραπεζικό κλάδο, τόνισε η υπουργός Οικονομικών της χώρας σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας θα πρέπει να διακρατήσει περισσότερα κεφάλαια εάν εφαρμοστεί το ρυθμιστικό πακέτο, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη για να αποτραπεί η επανάληψη της κατάρρευσης της Credit Suisse, είπε  Karin Keller-Sutter στην Aargauer Zeitung. «Με λίγα λόγια, η ανάπτυξη θα γίνει πιο ακριβής» επεσήμανε.

Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες

Οι προτεινόμενες αλλαγές στοχεύουν τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας με 22 μέτρα και περισσότερες από 200 σελίδες συστάσεων για τον τρόπο ελέγχου όσων θεωρούνται «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν» (TBTF).

Η κυβέρνηση στοχεύει να θέσει σε ισχύ τα μέτρα άμεσα και να παρουσιάσει δύο πακέτα που θα εφαρμοστούν  το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Από τα μέτρα, η Keller-Sutter τόνισε την πρόταση να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι ελβετικές μητρικές εταιρείες της UBS και οι άλλες συστημικές τράπεζες της χώρας πρέπει στο μέλλον να υποστηρίζουν τις ξένες συμμετοχές τους έως και 100% με ίδια κεφάλαια από 60 % που είναι σήμερα.

«Αν προσαρμόσουμε αυτόν τον κανονισμό τώρα, θα έχει συνέπειες για την ανάπτυξη και το μέγεθος της UBS», είπε.

Η απαίτηση θα διευκόλυνε επίσης την αντιμετώπιση των αρχών του εξωτερικού σε περίπτωση κρίσης, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση αναλυτών, η UBS μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει πλεονάζον κεφάλαιο 10 έως 15 δισ. δολαρίων, σε σύγκριση με αυτό που κατέχει σήμερα.

Στη συνέντευξη, η Keller-Sutter επέκρινε ξανά το πακέτο αμοιβών του CEO της UBS Sergio Ermotti, το οποίο πέρυσι ανήλθε σε 14,4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (15,75 εκατομμύρια δολάρια).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Χάρβαρντ: Αγώνας δρόμου για εξεύρεση 9 δισ. μετά το πάγωμα της χρηματοδότησης από τον Τραμπ
Διεθνή |

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια

Μετά από εβδομάδες που δήλωνε πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ για την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού», ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, διάδοχος της Κλοντίν Γκέι που παραιτήθηκε έχοντας δεχθεί αφόρητες πιέσεις λόγω τω αντισημιτικών σχολίων της, φαίνεται ότι έφτασε… στα όριά του με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια. Ο Γκάρμπερ υποστήριξε […]