Ο Πρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε στο Δος Ερμάνας της Σεβίλης την κατάργηση της μέσω golden visa άδειας διαμονής που εγκρίθηκε το 2013 για όσους κατοίκους εκτός ΕΕ που αγοράζουν σπίτι αξίας άνω των 500.000 ευρώ στην Ισπανία. Η Εκτελεστική Επιτροπή επιδιώκει να αναβαθμίσει την αγορά ακινήτων και να διευκολύνει την πρόσβαση στη στέγαση για τους Ισπανούς.

Η Golden Visa προσελκύει 580 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Οικονομικών για το 2023, το 94% μέσω της αγοράς κατοικιών. Δηλαδή, με την κατάργηση αυτής της βίζας, η Ισπανία θα πάψει να εισπράττει 550 εκατομμύρια ετησίως από αγορές κατοικίας.

Ένα χωριό σε… τιμή ευκαιρίας

«Η Ισπανία θα σταματήσει να είναι ελκυστική»

Κατά τον ισπανικό Τύπο, αν και η Golden Visa δεν είναι ένα μέτρο με ιδιαίτερη δημοσιονομική ελκυστικότητα, καθώς οι αλλοδαποί που την έχουν, εάν περάσουν περισσότερες από 183 ημέρες στη χώρα, θεωρούνται Ισπανοί κάτοικοι, επομένως πληρώνουν φόρους στην Ισπανία για ολόκληρη την περιουσία τους όπου κι αν βρίσκονται. «Η Ισπανία θα σταματήσει να είναι ελκυστική για τον επενδυτή ακινήτων που αναζητά τη Χρυσή Βίζα και υπάρχουν άλλες χώρες της ΕΕ που την έχουν ακόμα, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ουγγαρία. Οι δύο πρώτες εξετάζουν επίσης ένα ανταγωνιστικό φορολογικό μοντέλο για τους ξένους. Η Ιταλία έχει ένα καθεστώς σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι πληρώνουν 100.000 ευρώ το χρόνο και με αυτό δεν πληρώνουν περισσότερους φόρους. Εκεί μπορούν να έχουν ένα ελκυστικό πακέτο», έγραψε η «Θίνκο Δίας».

Για την Ισπανία εάν εξαφανιστεί η Golden Visa , θα εξαφανιστεί η επένδυση που βασίστηκε στην προσέλκυση ξένων. Επιπλέον, επισημαίνεταιι ότι θα ευνοήσει την πρόοδο αυτής της επένδυσης σε άλλες χώρες που διατηρούν τη Χρυσή Βίζα, όπως συνέβη όταν η Πορτογαλία ανακοίνωσε το τέλος της χρυσής θεώρησής της πέρυσι.

Από το 2013

Η κυβέρνηση του Partido Popular (Λαϊκό Κόμμα) ενέκρινε τη Χρυσή Βίζα το 2013 με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων μετά την οικονομική κρίση. Η απήχησή της έγκειται στο γεγονός ότι οι επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν ισπανική κατοικία (όχι ιθαγένεια) και άδεια εργασίας με επένδυση 500.000 ευρώ σε στέγαση. Μπορούν επίσης να το πετύχουν εάν επενδύσουν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις ή σε μετοχές μιας εταιρείας ή εάν επενδύουν σε ένα επιχειρηματικό έργο που δημιουργεί απασχόληση ή έχει σχετική συμβολή στην καινοτομία.

Από την έναρξή του το 2013 και μέχρι το 2022, έχουν εκδοθεί περίπου 10.000 βίζες στην Ισπανία.

Για πολλούς αλλοδαπούς η έλξη της Χρυσής Βίζας είναι η διευκόλυνση της εισόδου τους στην Ισπανία και την Ευρώπη γιατί δεν απαιτεί ελάχιστη διαμονή ούτε για την ανανέωσή της ούτε για τη συντήρησή της, απαιτεί μόνο να επισκέπτονται τη χώρα μία φορά το χρόνο. Μάλιστα δεν συνεπάγεται την ανάγκη απόκτησης φορολογικής κατοικίας. Δηλαδή, εάν ο επενδυτής περάσει λιγότερες από 183 ημέρες στην Ισπανία, πληρώνει φόρους μόνο για την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει και μπορεί να διατηρήσει την υπόλοιπη φορολόγησή του στην περιοχή που θεωρεί πιο συμφέρουσα.

Η κατάργηση

Η κατάργηση της χρυσής βίζας δεν θα επηρεάσει επενδυτές που την έχουν ήδη αποκτήσει. Είναι ένα δικαίωμα που έχει ήδη χορηγηθεί δεν μπορεί να αφαιρεθεί.
Ο Pedro Sánchez διαβεβαίωσε ότι το Συμβούλιο Υπουργών θα μελετήσει την εισήγηση για να τροποποιήσει τη Golden Visa. Οι ειδικοί επισημαίνουν το ενδεχόμενο να καταργηθεί και να διατηρηθεί μόνο η βίζα για αγορές κατοικίας για τις υπόλοιπες επενδύσεις.

Η Golden Visa (χρυσή θεώρηση) είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρεται από ορισμένες χώρες σε πολίτες άλλων χωρών, παρέχοντάς τους το δικαίωμα να λάβουν άδεια παραμονής ή άλλου είδους θεώρηση που οδηγεί στην ιθαγένεια μετά από επένδυση σε ακίνητα, επιχειρήσεις ή άλλους τομείς της οικονομίας της χώρας.

Οι Golden Visas συνήθως δίνονται σε άτομα που επενδύουν σημαντικά ποσά στη χώρα που προσφέρει το πρόγραμμα. Οι επενδύσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν αγορά ακινήτων, επενδύσεις σε επιχειρήσεις ή κεφάλαια, δημιουργία θέσεων εργασίας κ.λπ. Οι χώρες που προσφέρουν τα προγράμματα Golden Visa ελπίζουν να ελκύσουν ξένους επενδυτές και επιχειρηματίες προκειμένου να προωθήσουν την οικονομική τους ανάπτυξη και ανάκαμψη.

Οι διαφορές

Οι λεπτομέρειες και οι προϋποθέσεις για την απόκτηση μιας Golden Visa διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα που προσφέρει το πρόγραμμα. Ορισμένες από τις χώρες που προσφέρουν Golden Visas είναι η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Μάλτα και άλλες.

«Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για να εξαλείψουμε τη χορήγηση της λεγόμενης «χρυσής βίζας», η οποία επιτρέπει την πρόσβαση στο καθεστώς διαμονής όταν επενδύονται περισσότερα από μισό εκατομμύριο ευρώ σε ακίνητα», διαβεβαίωσε ο Pedro Sánchez και τόνισε:

«Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούμε ότι η στέγαση είναι δικαίωμα και όχι απλή κερδοσκοπική υπόθεση», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης σχετικά με την αναστολή της λεγόμενης «χρυσής βίζας» σε αντάλλαγμα επενδύοντας στη στέγαση.

Ο Pedro Sánchez τόνισε ότι 94 στις 100 βίζες αυτού του τύπου συνδέονται με επενδύσεις και ότι συγκεντρώνονται σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, η Μάλαγα ή η Βαλένθια, «πόλεις όπου η αγορά είναι πιο τεταμένη. Δεν θέλουμε ένα κερδοσκοπικό επενδυτικό μοντέλο με στέγαση», είπε ο σοσιαλιστής πρόεδρος.

Πηγή: in.gr 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις