Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε ακόμη και σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ωστόσο «δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για οτιδήποτε έξω από το πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας καθορίζει», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μιχαηλίδη στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Οποιαδήποτε μετακίνηση από το πλαίσιο αυτό κατά την άποψή μας θα συνιστά αυτοχειρία και δεν θεωρούμε ότι κάποιος πρέπει να μπαίνει σε μια τέτοια διαδικασία, να συζητάει ή να σκέφτεται τέτοια πράγματα», υπογράμμισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών όχι όμως «με μία απλοϊκή λογική που να λέει ας μοιράσουμε τη διαφορά, ας βρούμε μία μέση γραμμή, ας βρούμε μία ζώνη προσγείωσης» καθώς κάτι τέτοιο αγνοεί τα σημεία αφετηρίας των δύο πλευρών.

«Θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε βάθος χρόνου»

Στο στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε, «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία δημόσια ρητορική από την άλλη πλευρά, η οποία παραπέμπει ακριβώς σε μία επιχειρηματολογία περί λύσης δύο κρατών, κυριαρχικής ισότητας ή συνεργασίας οντοτήτων», σημείωσε ο κ. Κόμπος τονίζοντας πως «αν η μία πλευρά ξεκινάει από τη νομιμότητα και η άλλη από την παρανομία, η ζώνη προσγείωσης είναι μέσα στην παρανομία».

«Αυτό είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ότι δεν μπορεί να είναι η επίλυση του προβλήματος. Θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε βάθος χρόνου και δεν είναι κάτι το οποίο σε οποιαδήποτε περίπτωση εμείς συζητούμε η σκεφτόμαστε», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως «αυτή τη χρονική στιγμή για την οποία μιλούμε δεν βλέπουμε να υπάρχει εύκολη απάντηση αλλά δεν μπορεί η απάντηση να είναι το μοίρασμα της διαφοράς».

Υπογράμμισε δε πως «αυτό δεν αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αυτό θα είναι ένα εξαιρετικά κακό προηγούμενο για άλλες περιπτώσεις παρόμοιας φύσης που η διεθνής κοινότητα έχει να αντιμετωπίσει και θα είναι μια μορφή ενθάρρυνσης ως προς μελλοντικές περιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις »

Εξήγησε πως το πιο προχωρημένο στάδιο που είχαν φτάσει οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ήταν το Κραν Μοντανά και θα μπορούσε η επανεκκίνηση να γίνει από εκείνο το σημείο ωστόσο, όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν συζητείται το σημείο εκκίνησης αλλά το αν οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις όχι αγνοώντας το κεκτημένο που έχει δημιουργηθεί αλλά αξιοποιώντας το σύνολο του κεκτημένου ως τούτο ωρίμασε μέχρι το σημείο που διακόπηκαν οι συνομιλίες στο δείπνο στο Κραν Μοντανά. Αυτό ήταν το πιο προχωρημένο στάδιο που είχαμε φτάσει. Γνωρίζουμε όλοι πόσο κοντά είχαμε φτάσει, εμείς θέλουμε να πάρουμε το νήμα από εκείνο ακριβώς το σημείο.

Συνεπώς δεν πρόκειται περί μίας εκ του μηδενός αρχής αλλά τουναντίον περί μίας επανέναρξης από ένα πολύ προχωρημένο σημείο», είπε ο κ. Κόμπος συμπληρώνοντας ωστόσο με έμφαση πως «αν η προϋπόθεση πρόταξης τού να καθίσουμε στο τραπέζι μαζί είναι ουσιαστικά η αναγνώριση αναβάθμισης της παράνομης αποσχιστικής οντότητας, μπορώ να σας μεταφέρω με πάσα ειλικρίνεια τη θέση μας πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει».

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος μίλησε για τους όρους μίας διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό

«Μόνη διέξοδος»

Σημείωσε ακόμη πως πέραν της προσπάθειας για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων «έχουμε και το δύσκολο καθήκον να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε ενέργειες αποσχιστικής φύσεως, οι οποίες ασκούν πίεση», όπως η περίπτωση της Αμμοχώστου, ο σφετερισμός των περιουσιών, το εξαιρετικά σοβαρό σαν συμβάν στην νεκρή ζώνη στην Πύλα.

«Δεν υπάρχει μία κατάσταση στην οποία έχουμε μία ήρεμη παγοποίηση της σύγκρουσης, τουναντίον εμείς βλέπουμε την κατάσταση χειροτερεύει και από πλευράς μας κάνουμε δύο ταυτόχρονα πράγματα.

Αφενός εντατικοποιούμε τις προσπάθειες να καταλήξουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων -προσπαθούμε να πείσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διέξοδος, μέσα πάντα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας- κι από την άλλη πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αντιδρούμε καθημερινά στις ενέργειες αποσχιστικής φύσεως, τις οποίες με στρατηγική μεθοδολογική αντίληψη η άλλη πλευρά προτάσσει.

Και όταν μιλώ για την άλλη πλευρά πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφής, να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, αυτό αφορά πρώτα απ’ όλα την ‘Αγκυρα και φυσικά την παρούσα τουρκοκυπριακή ηγεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόμπος.

Μήνυμα για αυτοσυγκράτηση στη Μέση Ανατολή

Κληθείς να σχολιάσει την κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας αντίδρασης από την πλευρά του Ιράν «η οποία θα οδηγήσει σε μία εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή», στέλνοντας μήνυμα για αυτοσυγκράτηση.

«Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε να στείλουμε ως μήνυμα είναι αυτοσυγκράτηση ειδικά σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη περίοδο. Οι πιθανές συνέπειες της ανάφλεξης ειδικά ως προς τους συγκεκριμένους δρώντες είναι απρόβλεπτες από άποψης τόσο χρονικής επέκτασης όσο και σοβαρότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παραδέχθηκε πως «εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε άμεσα επηρεαζόμενοι από όλο αυτό με πολλούς τρόπους» τόσο σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να προκύψει ανάγκη εκκένωσης από την περιοχή πολιτών τρίτων χωρών όσο και του να υπάρξει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα.

«Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση»

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εκκένωσης είπε ότι βασική παράμετρος επιτυχίας του σχεδιασμού είναι να έχουμε γρήγορη μεταφορά των πολιτών -από την άφιξη μέχρι την αναχώρησή τους να είναι μικρό το χρονικό διάστημα- ξεκαθαρίζοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να αποτελέσει προορισμό στον οποίο κάποιος θα παραμείνει επί μακρόν.

«Έχουμε κάνει την προεργασία μας, θεωρούμε ότι είμαστε έτοιμοι αλλά όλοι απευχόμαστε στο να έχουμε να διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα γιατί θα είναι κάτι που θα επηρεάσει άμεσα την Κύπρο αλλά οι ευρύτερες συνέπειες θα είναι πολύ πολύ μεγαλύτερες», τόνισε ο κ. Κόμπος, ενώ σε σχέση με το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κλιμάκωση στις μεταναστευτικές ροές ξεκαθάρισε πως «είναι ένα πράγμα οι εκκενώσεις με σκοπό τον επαναπατρισμό πολιτών τρίτων χωρών και είναι ένα άλλο ζήτημα οι προσφυγικές ροές που μπορεί να προκύψουν από πολίτες η φιλοξενούμενους σε γειτονικές χώρες, εν προκειμένω τον Λίβανο, απ’ όπου ήδη αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές».

«Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση»

«Αυτό είναι ένα πιο σύνθετο θέμα, ένα πιο σύνθετο πρόβλημα για μας. Βλέπουμε ότι έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο αριθμός αφίξεων Σύρων. Παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε και την ταχύτητα με την οποία διαχειριζόμαστε αιτήσεις σε σχέση με την παροχή προσφυγικής προστασίας, οι συνεχείς ροές ουσιαστικά ανατρέπουν όλο αυτό το θετικό αποτέλεσμα και το επηρεάζουν», παρατήρησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών εξηγώντας πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης.

«Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση, όμως το πρόβλημα το μεταναστευτικό είναι κοινό για εμάς και τον Λίβανο. Και ο Λίβανος αντιμετωπίζει τεράστιες πιέσεις από τη Συρία και η λύση δεν μπορεί παρά να είναι εκείνη με τη συμβολή και τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: in.gr 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα