Η ιταλική κυβέρνηση και η γερμανική εταιρεία κατασκευής παζλ Ravensburger μάχονται για το ποιος έχει το δικαίωμα να αναπαράγει τον «Άνθρωπο του Βιτρούβιου», που σχεδίασε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι στα τέλη του 15ου αιώνα και να κερδίζει από αυτό.
Σύμφωνα με τους New York Times στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται ο νόμος πολιτιστικής κληρονομιάς και τοπίου της Ιταλίας, ο οποίος εγκρίθηκε το 2004 και επιτρέπει σε πολιτιστικά ιδρύματα, όπως τα μουσεία, να ζητούν τέλη παραχώρησης και πληρωμές για την εμπορική αναπαραγωγή πολιτιστικών αγαθών, όπως ο «Ανθρωπος του Βιτρούβιου».
Ο ιταλικός νόμος έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, το οποίο ορίζει ότι τα έργα που μετά την παρέλευση 70 ετών ανήκουν στη δημόσια σφαίρα (όπως ο «Ανθρωπος του Βιτρούβιου») δεν υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Και εκεί στήριξε η γερμανική πλευρά τα επιχειρήματά της πουλώντας εδώ και μία δεκαετία το παζλ 1.000 τεμαχίων του Βιτρούβιου. Ομως το 2019, η ιταλική κυβέρνηση και η Galleria dell’Accademia στη Βενετία, όπου το διάσημο σχέδιο εκτίθεται μαζί με άλλα έργα του αναγεννησιακού καλλιτέχνη, με βάση το ιταλικό δίκαιο απαίτησαν από τη γερμανική Ravensburger να σταματήσει να πουλάει το παζλ και να καταβάλει ένα τέλος άδειας χρήσης.
Η Ravensburger αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι εκτός Ιταλίας αυτός ο νόμος δεν έχει ισχύ. Το 2022 το δικαστήριο της Βενετίας επέβαλε στη γερμανική εταιρεία πρόστιμο υπερημερίας 1.500 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης καταβολής τελών. Τον περασμένο μήνα ένα γερμανικό δικαστήριο τάχθηκε υπέρ της Ravensburger, κρίνοντας ότι η εταιρεία δεν χρειάζεται να πληρώσει. Η Ιταλία συνέχισε να αντιδρά. Η Ravensburger σταμάτησε να πωλεί το παζλ παγκοσμίως εν μέσω της δικαστικής διαμάχης, αλλά μια γρήγορη αναζήτηση στο Google δείχνει ότι παρόμοια παζλ που έχουν κατασκευαστεί από άλλες εταιρείες εξακολουθούν να διατίθενται στο Διαδίκτυο.
Η Ελεονόρα Ροζάτι, ιταλίδα δικηγόρος και καθηγήτρια Δικαίου Πνευματικής Ιδιοκτησίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, δήλωσε στους New York Times ότι οι ιταλοί αξιωματούχοι προσπαθούν να διαφυλάξουν ταυτόχρονα την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και να την αξιοποιήσουν.
Η ίδια ανέφερε ότι το 2014 οι ιταλοί αξιωματούχοι προέβησαν σε δίωξη κατά κατασκευαστή όπλων με έδρα το Ιλινόις επειδή χρησιμοποίησε μια εικόνα του αγάλματος του Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγελου για την προώθηση ενός όπλου.
Το 2022 η Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία μήνυσε τον Jean Paul Gaultier για την αναπαραγωγή ενός πίνακα του Μποτιτσέλι πάνω σε ρούχα του. Και πέρυσι, δικαστήριο της Φλωρεντίας καταδίκασε το περιοδικό GQ Italia επειδή χρησιμοποίησε χωρίς άδεια την εικόνα του αγάλματος του Δαβίδ στο εξώφυλλο ενός τεύχους του 2020.
Η παγίδα
Ωστόσο η ένθερμη στάση της Ιταλίας για την προστασία των έργων με βαριά πολιτιστική σημασία θα μπορούσε να αποτύχει, επισημαίνει η Τζεραλντίν Τζόνσον, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αποτρέψει νόμιμες εταιρείες που παράγουν υψηλής ποιότητας προϊόντα απεικονίζοντας εμβληματικά ιταλικά έργα τέχνης και να στραφούν σε μη ιταλικά αντικείμενα». Μία τέτοια έκβαση θα μείωνε την επιρροή του ιταλικού πολιτισμού παγκοσμίως, ενώ τα παράνομα προϊόντα απομίμησης θα συνέχιζαν να κατασκευάζονται φθηνά με εικόνες που θεωρούνται παράνομες από τα ιταλικά δικαστήρια.
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ