Ο διευθύνων σύμβουλος της  Exxon συγκέντρωσε πέρυσι ένα πακέτο αμοιβών σχεδόν τετραπλάσιο από αυτό των αφεντικών των ανταγωνιστών της BP και Shell, υπογραμμίζοντας την τεράστια διαφορά μεταξύ των αποδοχών της Ευρώπης και των ΗΠΑ στον τομέα πετρελαίου.

Ο Ντάρεν Γουντς έλαβε μισθό, δικαιώματα προαίρεσης μετοχών και μπόνους ύψους 36,9 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023, ανέφερε η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου των ΗΠΑ σε κατάθεση τίτλων την Πέμπτη. Αυτό ήταν 1 εκατομμύριο δολάρια περισσότερο από το προηγούμενο έτος.

Πετρελαϊκές: ExxonMobil και Chevron σημειώνουν τα δεύτερα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη της δεκαετίας

Η αμοιβή του συγκρίνεται με τα 26,5 εκατ. δολάρια που καταβλήθηκαν στον Μάικ Γουίρθ, αφεντικό της αντίπαλης αμερικανικής Chevron, δηλαδή αύξηση 3 εκατ. δολαρίων σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η αμοιβή ήταν σημαντικά χαμηλότερη για τους επικεφαλής των υπερατλαντικών ομοτίμων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Βαέλ Σαγουάν, κέρδισε £7,9 εκατομμύρια  (9,9 εκατομμύρια δολάρια), ενώ ο Μέρεϊ Όκινκλος, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι της BP τον Σεπτέμβριο, εισέπραξε £8 εκατομμύρια (10 εκατομμύρια δολάρια).

Διατλαντικό χάσμα αποτίμησης

Οι αποκαλύψεις για τις αμοιβές έρχονται εν μέσω αυξανόμενης εστίασης σε ένα λεγόμενο διατλαντικό χάσμα αποτίμησης, με τους ομίλους πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ να απολαμβάνουν πολύ υψηλότερη κεφαλαιοποίηση καθώς επωφελούνται από μια βαθύτερη δεξαμενή κεφαλαίων και ένα πιο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον για τα ορυκτά καύσιμα.

Η Exxon διαθέτει αγοραία αξία περίπου 480 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Chevron, 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Shell και 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την BP.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Shell, Μπαν βαν Μπέρντεν, είπε σε συνέδριο των Financial Times αυτή την εβδομάδα ότι η εταιρεία – ο μεγαλύτερος εισηγμένος όμιλος στο Ηνωμένο Βασίλειο – ήταν «μαζικά υποτιμημένη» στο Λονδίνο και μπορεί να επωφεληθεί από τη μετάβαση της εισαγωγής της στις ΗΠΑ.

Οι FT αποκάλυψαν πέρυσι ότι η Shell είχε σκεφτεί να εγκαταλείψει την Ευρώπη και να μεταφέρει την εισαγωγή της στις ΗΠΑ.

Στην Β. Αμερική οι αμοιβές βασίζονται περισσότερο σε κίνητρα

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και τον Καναδά τείνουν να αποδίδουν πολύ μεγαλύτερο μέρος των πακέτων αμοιβών στελεχών σε κίνητρα από ότι οι ευρωπαϊκές αντίστοιχές.

«Οι εταιρείες της Βόρειας Αμερικής δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην αμοιβή σε κίνδυνο», δήλωσε στους FT ο Στίβεν Ντιότ, επικεφαλής πρακτικών αμοιβών στον Όμιλο Bedford, μια εταιρεία συμβούλων με έδρα το Κάλγκαρι.

«Αν ένα στέλεχος έχει καλή χρονιά, ο αντίκτυπος των πληρωμών κινήτρων στη συνολική αποζημίωση μπορεί να είναι αρκετά σημαντικός. Και αυτή η ανοδική αμοιβή δεν θα είναι τόσο υψηλή συνήθως για ένα στέλεχος με έδρα την Ευρώπη».

Το ποσό των σχεδόν 40 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Γουντς υπολείπεται της αμοιβής που δόθηκε στα κορυφαία στελέχη της τεχνολογίας πέρυσι, όταν ο επικεφαλής της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, κέρδισε 48,5 εκατομμύρια δολάρια και ο Τιμ Κουκ της Apple έλαβε 63,2 εκατομμύρια δολάρια.

Τεράστια κέρδη για πετρελαϊκές

Οι πετρελαϊκές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν αναφέρει μεγάλα κέρδη τα τελευταία δύο χρόνια καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε άνοδο της τιμής του αργού.

Η περασμένη χρονιά ήταν η δεύτερη πιο κερδοφόρα στην ιστορία της Exxon, μετά το 2022, με κέρδη 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο βασικός μισθός του Γουντς ανερχόταν σε περίπου 1,9 εκατομμύρια δολάρια, με τη συντριπτική πλειονότητα του πακέτου αμοιβής του να βασίζεται σε μεταβλητούς παράγοντες όπως μπόνους και βραβεία βάσει μετοχών .

Η συνολική του αμοιβή ήταν 199 φορές μεγαλύτερη από αυτή του μέσου υπαλλήλου της Exxon και η μεγαλύτερη από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας το 2017.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις