
«Κανείς δε θέλει να δει περισσότερη αιματοχυσία» δήλωσε και έκλεισε έτσι το μήνυμά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, λίγες ώρες μετά την εναέρια επίθεση του Ιράν στο κράτος του Ισραήλ.Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης σήμερα αλλά και από χθες το βράδυ που έγινε γνωστή η επίθεση, κάνουν λόγο για μια «ευρέως αναμενόμενη και άνευ προηγουμένου επίθεση αντιποίνων του Ιράν» ενώ σύσσωμη η βρετανική πλευρά ζητά την συγκράτηση των δυνάμεων ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης. Παρόλα αυτά, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας (MoD) στην ανακοίνωσή του, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ανέφερε ότι «μετέφερε επιπλέον αεροσκάφη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) αλλά και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού στην περιοχή».
Η βρετανική επιχείρηση ‘Shader’
Αυτό σημαίνει ότι η βρετανική επιχείρηση με το κωδικό όνομα ‘Operation Shader’ ενισχύεται. Πρόκειται για την υπάρχουσα επιχείρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ιράκ και την Συρία από το 2014 που έχει ως στόχο την εξουδετέρωση του τρομοκρατικού κινήματος Daesh, όπως γράφει στην σελίδα της η βρετανική Πολεμική Αεροπορία ή αλλιώς τοΙσλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε. Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκράντ Σαπς, δήλωσε μέσω της πλατφόρμας X, ότι η κίνηση αυτή είναι μια απάντηση για την κλιμάκωση στην περιοχή ενώ καταδίκασε έντονα την «απερίσκεπτη εναέρια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ που δεν έχει κανέναν άλλο στόχο παρά από το να υπονομεύσει περαιτέρω την ασφάλεια της περιοχής».
Ιράν: Το δίλημμα του Ισραήλ – Να χτυπήσει για παραδειγματισμό ή να επιλέξει συμβολικό στόχο;
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις το υπουργείο άμυνας δεν έχει επιβεβαιώσει τον αριθμό των αεροσκαφών Typhoon της RAF που μεταφέρθηκαν στον εναέριο χώρο της Συρίαςκαι του Ιράκ αλλά ούτε επιβεβαίωσε αν έχουν καταρρίψει επιτυχώς κάποιους στόχους. Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε πάντως ότι τα αεροσκάφη στην περιοχή του Ιράκ και της Συρίαςέχουν αναπτυχθεί ώστε να μπορέσουν να αναχαιτίσουν «οποιεσδήποτε αεροπορικές επιθέσεις εντός της εμβέλειας των υπαρχουσών αποστολών μας».
Ομόθυμη στήριξη στο Ισραήλ από Συντηρητικό και Εργατικό κόμμα
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Σούνακ καταδίκασε με τον «ισχυρότερο τρόπο» την «απερίσκεπτη» όπως δήλωσε, επίθεση του Ιρανικού καθεστώτος στο Ισραήλ. «Το Ιράν απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι επιδιώκει να σπείρει το χάος στην ίδια του την αυλή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι Κυριακής, ο Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) για την κατάρριψη ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι θα επιτεθεί στο Ισραήλ Αυτό σαφώς και ανεβάζει το κίνδυνο ευρύτερης κλιμάκωσης στην περιοχή. Δια στόματος του Βρετανού πρωθυπουργού πάντως «Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του συνεχίζουν να εργάζονται για την σταθεροποίηση της περιοχής» ενώ επανέλαβε ότι η χώρα «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ασφάλεια του Ισραήλ αλλά και όλων των περιφερειακών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων της Ιορδανίας και του Ιράκ».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ ο οποίος δήλωσε ότι «στηρίζει όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας και την αποτροπή ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου. Η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη ζητώντας αυτοσυγκράτηση και λυπούμαστε που για ακόμα μια φορά το Ιράν επέλεξε ένα διαφορετικό, επικίνδυνο μονοπάτι», υπογράμμισε.
Ταξιδιωτικές οδηγίες αλλά και αλλαγές
Αργά την Παρασκευή και πριν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ και άλλων κρατών, εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία για περιοχές της Μέσης Ανατολής και του ευρύτερου Αραβικού Κόσμου.
Επίσης το πρωί του Σαββάτου, η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas τροποποίησε το δρομολόγιο των πτήσεων από το Περθ προς το Λονδίνο, μετά από τις ανησυχίες για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
Deutsche Welle
Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο


Latest News

Κικίλιας: «Πρώτος στόχος μου να μην αυξηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»
Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Στυλιανίδη ανήγγειλε τέσσερις προτεραιότητες στη ναυτιλία και την ακτοπλοϊα

Ζελένσκι: Ο Πούτιν λέει ψέματα για την «περίπλοκη εκεχειρία»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της Βρετανίας

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δεν βρήκε αποδείξεις για περικύκλωση Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει την παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ, ενώ δεσμεύτηκε ότι, αν το κάνουν, θα τους χαρίσει τη ζωή.

Οι 6 πυλώνες της πολιτικής Παπασταύρου για την ενέργεια και το περιβάλλον
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια παραλαβής των αρμοδιοτήτων του τόνισε τη σημασία της ενέργειας στα εθνικά ζητήματα

Βρετανία: Τι είπε στην τηλεδιάσκεψη 26 ηγετών για την Ουκρανία, o Κιρ Στάρμερ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σχοινοβατεί ανάμεσα στον ιστορικό υπερατλαντικό σύμμαχο και το φιλο-ουκρανικό πνεύμα που κυριαρχεί μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Φιντάν: Αν προσφέρουμε στην ασφάλεια της Ευρώπης θα ζητήσουμε ανταλλάγματα
«Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας τομέας που πρέπει να επανεξετάζεται καθημερινά», είπε ο Χακάν Φιντάν

Τραμπ: Απειλές σε πολιτικούς, εισαγγελείς και δημοσιογράφους σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αντιπάλους του με φυλάκιση σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Δέσμευση Δήμα για «στοχοπροσήλωση, αποτελεσματικότητα και σεμνότητα» στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών
Τι δήλωσαν οι Χρίστος Δήμας και Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά την παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Μαρινάκης: Εξαιρετικά σημαντική η αναβάθμιση από τη Moody's
«Η κυβέρνηση έχει στόχο να μεταφέρει αυτή την επιτυχία στις ζωές των πολιτών, δημιουργώντας δουλειές και αυξάνοντας τους μισθούς», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο
Η νέα κυβέρνηση, ο χρονικός ορίζοντας και οι μπλε φάκελοι της μιας σελίδας