Με απώλειες έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να ακολουθήσει το θετικό κλίμα των ευρωαγορών, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες τόσο στο μέτωπο των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, όσο και τα σημάδια επιβράδυνσης της απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 1.390,69 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.375,44 μονάδων (-1,80%) και 1.397,33 μονάδων (-0,23%). Ο τζίρος ανήλθε στα 155 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια αξίας 8,8 εκατ. ευρώ.

Société Générale: Καθησυχάζει για το πετρέλαιο – Ποιο σενάριο είναι το πιο επικίνδυνο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,68% στις 3.372,55 μονάδες, ενώ στο -1,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.230,10 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,29% στις 1.186,84 μονάδες.

Κράτησαν οι 1.380 μονάδες

Για ακόμη μία φορά απειλήθηκαν οι 1.380 μονάδες στο ΧΑ, αλλά κράτησαν αναλώνοντας σημαντικά επίπεδα ρευστότητας, με το κλίμα όμως να παραμένει εύθραυστο και την εμπιστοσύνη σε χαμηλά επίπεδα. Ειδικά οι τίτλοι που έχουν έκθεση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής βρέθηκαν υπό την πίεση των πωλητών, προκαλώντας τριγμούς σε ολόκληρη την αγορά.

Βέβαια, από το ενδοσυνεδριακό -1,80%, η αγορά κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες στο τέλος, παραμένοντας επί της ουσίας στη ζώνη της συσσώρευσης, η οποία ήδη μετρά επτά εβδομάδες. Επί του παρόντος ο συνδυασμός της έλλειψης άλλων άμεσων εγχώριων καταλυτών, τα στοιχεία από τον προϋπολογισμό που ανακοινώθηκαν σήμερα, ειδικά στο μέτωπο των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και η πιθανότητα μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Μ. Ανατολή λειτουργούν ανασταλτικά στην εκδήλωση νέου αγοραστικού ενδιαφέροντος και υπερισχύουν άλλων προσδοκιών ή αριθμητικών δεδομένων στις αποτιμήσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας όμως, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance βλέπει ότι οι ξένοι συνεχίζουν να αυξάνουν θέσεις με… τρόπο, ενώ τα νέα δεν λείπουν σε εβδομαδιαία βάση αν και πολλές φορές είναι αφορμή για πωλήσεις από τους insiders. Αυτό συνέβη και στην συνεδρίαση της Παρασκευής με το deal μεταξύ ΔΕΗ και Μυτιληναίου.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες είναι αυτές που τελικά δίνουν την αφορμή για διόρθωση στις αγορές ειδικά μετά από τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, κατά τον κ. Ζαχαράκη. Θεωρητικά άμεσα θα έχουμε εικόνα αν η κατάσταση τραβήξει χρονικά και με ποιους εμπλεκόμενους, προσθέτει.

Κατά τον κ. Ζαχαράκη, η ελληνική οικονομία και παράλληλα το χρηματιστήριο έχουν πάρει ανοδική ρότα εδώ και καιρό με τα μακροοικονομικά αλλά και τα αποτελέσματα να το αποδεικνύουν. Ο πιο σημαντικός λόγος φόβου για διόρθωση είναι ο γεωπολιτικός κάτι που οι περισσότεροι αναλυτές υπογράμμισαν στις αρχές του έτους οπότε σε κάθε περίπτωση οι αγορές είναι πιο ευαίσθητες σε όποια πολεμική κίνηση. Στην διάρκεια της εβδομάδας θα δούμε αν δοθεί συνέχεια στην κίνηση του Ιράν μιας και πιθανότητα οι περισσότεροι θα θέλουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα με τον Νετανιάχου να συνεδριάζει και να ψάχνει τρόπο αντίδρασης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Aegean, ΔΕΗ, Λάμδα, Εθνική και ΕΛΧΑ σημείωσαν απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Autohellas, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Quest και Eurobank. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Cenergy, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, οι στηρίξεις ήρθαν από τους Σαράντη, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo, οι οποίες έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola και Βιοχάλκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων το ΧΑ, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να βρίσκει τις στηρίξεις εκείνες που μπορούν να τον οδηγήσουν υψηλότερα, με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει ρευστότητα σε μερίδα των υπολοίπων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης