
Θα χρειαστούν «δεκαετίες» για να μειώσουν οι κατασκευαστές της Γερμανίας την εξάρτησή τους από την Κίνα, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου τεχνολογίας λογισμικού Siemens, τονίζοντας το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι δυτικές εταιρείες και την εξάρτησή τους από τη χώρα ως αγορά αλλά και ως προμηθευτή.
«Οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 50 χρόνια. Πόσο αφελής πρέπει να είσαι για να πιστέψεις ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα σε έξι ή 12 μήνες;» είπε ο Ραλφ Τόμας. «Θα χρειαστούν δεκαετίες».
Τα σχόλιά του ακολούθησαν έκθεση του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου που διαπίστωσε ότι οι εταιρείες της χώρας είχαν σημειώσει μικρή πρόοδο όσον αφορά την «απελευθέρωση του κινδύνου» της έκθεσής τους στην Κίνα και τη μείωση της κρίσιμης εξάρτησής τους από τις εισαγωγές από το 2022.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, με αγαθά αξίας 254 δισ. ευρώ που διακινήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών το 2023, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία. Η σχέση, η οποία εκτείνεται στους μεγαλύτερους ομίλους της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων των Volkswagen και BASF, έως μικρομεσαίες εταιρείες του Mittelstand της χώρας, θεωρούνταν από καιρό ως πυλώνας της οικονομικής δύναμης της χώρας και μοντέλο παγκοσμιοποίησης.
Αυτή η σχέση θεωρείται πλέον υποχρέωση από πολλούς επενδυτές και πολιτικούς. Η Bundesbank προειδοποίησε πέρυσι ότι η υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα είναι ο λόγος που το γερμανικό «επιχειρηματικό μοντέλο βρίσκεται σε κίνδυνο». Τον περασμένο Ιούλιο, η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock κάλεσε τις γερμανικές εταιρείες να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα .
Στην Κίνα ο Σολτς
Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η τελευταία παρέμβαση της Siemens, η οποία προηγουμένως υπερασπίστηκε τις δραστηριότητές της στην Κίνα και δήλωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει το μερίδιο αγοράς της εκεί, έρχεται καθώς ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έφτασε στην Κίνα την Κυριακή με μια υψηλού προφίλ επιχειρηματική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Siemens και του νέου αφεντικού της BASF.
«Θα ήταν μεγάλη παρανόηση να πιστεύουμε ότι ήταν πρόθεση αυτής της κυβέρνησης [να θέλει να μειώσει το εμπόριο με την Κίνα]. Θέλουμε να επεκτείνουμε περαιτέρω το εμπόριο με την Κίνα, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για άρση κινδύνου και διαφοροποίηση», δήλωσε ένας αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.
«Όσον αφορά τις κρίσιμες εξαρτήσεις, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Δεν θέλουμε να κλειστούμε στον εαυτό μας, αλλά θέλουμε να έχουμε ισορροπημένες συνεργασίες».
Ο Τόμας είπε ότι η εταιρεία είχε αποφασίσει ότι «δεν έχει την πολυτέλεια να μην είναι [στην Κίνα]». Πρόσθεσε ότι η άνοδος των επιθετικών τοπικών ανταγωνιστών ήταν μια «πρόκληση», σημειώνοντας ότι «αν αντέχεις τη ζέστη της κινεζικής κουζίνας, έχεις επιτυχία και σε άλλα μέρη».


Latest News

Τα πρώτη κινεζικά αεροπλάνα COMAC πετούν στο Βιετνάμ
Η COMAC ήδη από το 2024 αύξησε τα σχέδια πωλήσεων και παραγωγής και εμπορεύεται το C919 εκτός Κίνας.

Γιατί οι ντομάτες γίνονται θύματα του εμπορικού πολέμου
Νέοι φόροι θα πλήξουν τις αμερικανικές εισαγωγές φρέσκων ντοματών από το Μεξικό από τον Ιούλιο, εκτός εάν επιτευχθεί μια νέα συμφωνία

Τι περιμένει ο Μασκ από την επίσκεψη στην Ινδία - Η συνάντηση με Μόντι
Ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X για την επικείμενο ταξίδι

«Ευκαιρίες στο χάος» των ΗΠΑ αναζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Με ράλι προσφορών προσπαθούν να ξεστοκάρουν εν όψει επικείμενων ανατιμήσεων λόγω των δασμών Τραμπ

Η σοκολάτα Ντουμπάι προκαλεί έλλειψη φιστικιών ενώ οι TikTokers τρελαίνονται
Οι παγκόσμιες τιμές φιστικιού αυξάνονται κατά το ένα τρίτο καθώς η ζήτηση για μπάρες γεμάτες με κρέμα συνεχώς αυξάνεται

Unicredit: «Πράσινο φως» υπό όρους για την απόκτηση της Banco BPM
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στην UniCredit να προχωρήσει την προσφορά εξαγοράς της Banco BPM

Ιταλία και ΗΠΑ αντιτάσσονται στους «μεροληπτικούς» φόρους των Big Tech
Η Ιταλία συμφωνεί με τις ΗΠΑ να αντιταχθούν στους «μεροληπτικούς» φόρους τεχνολογίας που επιβάλλονται στις Big Tech

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες