
Θα χρειαστούν «δεκαετίες» για να μειώσουν οι κατασκευαστές της Γερμανίας την εξάρτησή τους από την Κίνα, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου τεχνολογίας λογισμικού Siemens, τονίζοντας το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι δυτικές εταιρείες και την εξάρτησή τους από τη χώρα ως αγορά αλλά και ως προμηθευτή.
«Οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 50 χρόνια. Πόσο αφελής πρέπει να είσαι για να πιστέψεις ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα σε έξι ή 12 μήνες;» είπε ο Ραλφ Τόμας. «Θα χρειαστούν δεκαετίες».
Τα σχόλιά του ακολούθησαν έκθεση του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου που διαπίστωσε ότι οι εταιρείες της χώρας είχαν σημειώσει μικρή πρόοδο όσον αφορά την «απελευθέρωση του κινδύνου» της έκθεσής τους στην Κίνα και τη μείωση της κρίσιμης εξάρτησής τους από τις εισαγωγές από το 2022.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, με αγαθά αξίας 254 δισ. ευρώ που διακινήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών το 2023, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία. Η σχέση, η οποία εκτείνεται στους μεγαλύτερους ομίλους της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων των Volkswagen και BASF, έως μικρομεσαίες εταιρείες του Mittelstand της χώρας, θεωρούνταν από καιρό ως πυλώνας της οικονομικής δύναμης της χώρας και μοντέλο παγκοσμιοποίησης.
Αυτή η σχέση θεωρείται πλέον υποχρέωση από πολλούς επενδυτές και πολιτικούς. Η Bundesbank προειδοποίησε πέρυσι ότι η υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα είναι ο λόγος που το γερμανικό «επιχειρηματικό μοντέλο βρίσκεται σε κίνδυνο». Τον περασμένο Ιούλιο, η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock κάλεσε τις γερμανικές εταιρείες να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα .
Στην Κίνα ο Σολτς
Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η τελευταία παρέμβαση της Siemens, η οποία προηγουμένως υπερασπίστηκε τις δραστηριότητές της στην Κίνα και δήλωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει το μερίδιο αγοράς της εκεί, έρχεται καθώς ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έφτασε στην Κίνα την Κυριακή με μια υψηλού προφίλ επιχειρηματική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Siemens και του νέου αφεντικού της BASF.
«Θα ήταν μεγάλη παρανόηση να πιστεύουμε ότι ήταν πρόθεση αυτής της κυβέρνησης [να θέλει να μειώσει το εμπόριο με την Κίνα]. Θέλουμε να επεκτείνουμε περαιτέρω το εμπόριο με την Κίνα, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για άρση κινδύνου και διαφοροποίηση», δήλωσε ένας αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.
«Όσον αφορά τις κρίσιμες εξαρτήσεις, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Δεν θέλουμε να κλειστούμε στον εαυτό μας, αλλά θέλουμε να έχουμε ισορροπημένες συνεργασίες».
Ο Τόμας είπε ότι η εταιρεία είχε αποφασίσει ότι «δεν έχει την πολυτέλεια να μην είναι [στην Κίνα]». Πρόσθεσε ότι η άνοδος των επιθετικών τοπικών ανταγωνιστών ήταν μια «πρόκληση», σημειώνοντας ότι «αν αντέχεις τη ζέστη της κινεζικής κουζίνας, έχεις επιτυχία και σε άλλα μέρη».


Latest News

Το «δεξί χέρι» του Μακρόν σε ρόλο κλειδί στη Société Générale
Ο Αλέξις Κόλερ εγκαταλείπει τη θέση του επιτελάρχη που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων από το 2017 γαι κορυφαίο ρόλο στη Société Générale

Ποιος επιχειρηματίας εγκαταλείπει κι αυτός την Βρετανία λόγω αλλαγής της φορολογίας;
Ο μεγιστάνας του χάλυβα Λάκσμι Μιτάλ φαίνεται ότι θα προστεθεί και αυτός στη λίστα των επιχειρηματιών που σκέφτονται σοβαρά να εγκατελείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από την φορολογική μεταρρύθμιση των εργατικών

ΗΠΑ: Αύξηση της εγχώριας παραγωγής ορυκτών
Τι αναφέρει ειδικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Ο Μασκ τα γυρίζει τώρα για το DOGE - «Σχεδόν κανένας δεν έχει απολυθεί»
Ο Μασκ και η ομάδα του αναφέρθηκαν στο όραμα του DOGE για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να είναι «σαν την Apple Store»

Στα 12 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης του Λιβάνου
Οι εκτιμήσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών για την οικονομία της χώρας - Τι αναφέρει σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στη Βηρυτό

Ξένοι στον ίδιο πλανήτη ΗΠΑ και ΕΕ
Προς τα πού οδεύουν οι σχέσεις των δύο στενότερων αμυντικών συμμάχων και εμπορικών εταίρων του 20ού αιώνα, των ΗΠΑ και της ΕΕ

Ποιο ήταν το μεγάλο επενδυτικό λάθος που παραδέχθηκε ο Γουόρεν Μπάφετ
Η εταιρεία για την οποία ο Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε πως πλήρωσε «πάρα πολλά» για να την αποκτήσει

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές απέναντι στα τουρκικά assets - Τι φοβούνται
Το ποσό αυτό των 25 δισ. δολ. με το οποίο στήριξε τη λίρα η κεντρική τράπεζα αντανακλά το υψηλό κόστος στήριξης της εύθραυστης οικονομίας σε μια δραματική εβδομάδα για την Τουρκία

Η Αργεντινή αναζητά... 23η διάσωση από το ΔΝΤ και ζητά δάνειο 20 δισ.
Το πακέτο που ζητά η Αργεντινή και η σταδιακή του εφαρμογή του υπόκειται σε έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ

Καμπανάκι Νάγκελ: Δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τον πληθωρισμό
Ο επικεφαλής της Bundesbank προειδοποιεί και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ