
Περισσότερο απαισιόδοξα είναι τα ελληνικά νοικοκυριά σε σχέση με τα νοικοκυριά της ευρωζώνης για την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους 12 μήνες,σύμφωνα με το Inflation Monitor που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ οι προσδοκίες για τις πληθωριστικές πιέσεις είναι σημαντικά υψηλότερες από τον τρέχοντα πληθωρισμό.
Σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Καταναλωτικών Προσδοκιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές στο 10% τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν ελαφρώς στο 3,1% από 3,3% τον Ιανουάριο. Οι διάμεσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τρία χρόνια πριν στην Ελλάδα αυξήθηκαν στο 6,6% τον Φεβρουάριο του 2024 από 6,4% τον Ιανουάριο του 2024, ενώ στη ζώνη του ευρώ παρέμειναν σταθερές στο 2,5%.
ΤτΕ: Τα επιχειρηματικά κέρδη στο ζενίθ, στο ναδίρ η αγοραστική δύναμη
«Ορισμένες πρώτες έρευνες» σημειώνει η ΤτΕ «φαίνεται να δείχνουν ότι η ανοδική απόκλιση των προσδοκιών των ελληνικών νοικοκυριών για τον πληθωρισμό σε σχέση με τις αντίστοιχες προσδοκίες στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να αποδοθεί στην απαισιοδοξία των ελληνικών νοικοκυριών για τη δική τους οικονομική κατάσταση».
Στη ζώνη του ευρώ ετήσιος γενικός πληθωρισμός μειώθηκε ελαφρά στο 2,4% τον Μάρτιο του 2024 από 2,6% τον Φεβρουάριο. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την υποχώρηση του πληθωρισμού για τις συνιστώσες των τροφίμων και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών. Ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε επίσης σε 2,9% τον Μάρτιο 2024 από 3,1% τον Φεβρουάριο
Η τάση όμως αυτή δεν αφορά την Ελλάδα, καθώς πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 3,4% τον Μάρτιο του 2024 από 3,1% τον Φεβρουάριο. Υψηλότερους ετήσιους ρυθμούς παρουσίασαν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και οι υπηρεσίες. «Ο πληθωρισμός των μη επεξεργασμένων τροφίμων στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερος από ό,τι στη ζώνη του ευρώ» τονίζεται στο Inflation Monitor.Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης σε 3,4% τον Μάρτιο του 2024 από 3,0% τον Φεβρουάριο, λόγω υψηλότερων ετήσιων ρυθμών και στις δύο συνιστώσες του.
ΤτΕ: Τα επιχειρηματικά κέρδη στο ζενίθ, στο ναδίρ η αγοραστική δύναμη
Η απαισιοδοξία των ελληνικών νοικοκυριών μπορεί να εξηγηθεί και με τα αποκαλυπτικά στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.Τα επιχειρηματικά κέρδη παραμένουν υψηλά, διαγράφοντας όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «εξαιρετική πορεία» ενώ η αγοραστική δύναμη καταγράφει μια ισχνή άνοδο που υπολείπεται του πληθωρισμού.
Το εννεάμηνο του 2023 το μερίδιο καθαρού κέρδους (που ορίζεται ως ο λόγος του καθαρού λειτουργικού πλεονάσματος προς την καθαρή προστιθέμενη αξία) των επιχειρήσεων, διαμορφώθηκε στο 37,7% , αν και σημείωσε υποχώρηση από το 41,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2022.Να σημειωθεί ότι την περίοδο του 2021 -22 οι δείκτες περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων ξεπέρασαν τα ιστορικά υψηλά τους, ιδιαίτερα στους τομείς της βιομηχανίας, των κατασκευών και των υπηρεσιών. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα τα υψηλά περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων οφείλονται σε παράγοντες όπως το σχετικά μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς προϊόντων και την υστέρηση της εφαρμογής επαρκών διαρθρωτικών αλλαγών στην εν λόγω αγορά που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να καταγράφουν υψηλά κέρδη.
Ωστόσο με την αγοραστική δύναμη των μέσων αμοιβών να αυξάνεται μόλις κατά 1,2% είναι κατανοητή η απαισιοδοξία των ελληνικών νοικοκυριών.


Latest News

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το διαμορφωμένο στρατηγικό πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο

Στα 41,7 δισ. αυξήθηκαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Ελλήνων θεσμικών το α' 3μηνο του 2025
Oι υψηλότερες αποδόσεις καταγράφηκαν στους μετοχικούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Δείκτη με 16,13%

Παπαθανάσης: Επιπλέον πόροι 83,86 εκατ. στους πληγέντες από τον Daniel
Το σχέδιο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο +

ΙΟΒΕ: Χαμηλώνει στο 2,2% τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Ο ρόλος των δασμών
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ιωάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι η παγκόσμια αναταραχή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον για φέτος
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα
Αναλυτικά το ωράριο των καταστημάτων μέχρι τη Δευτέρα 21 Απριλίου

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες