Έως τις 30 Μαΐου έχουν προθεσμία οι μελισσοκόμοι της χώρας να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο μελισσοκομικό πρόγραμμα έτους 2024 στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023 – 2027.
Οι δράσεις οι οποίες «τρέχουν» είναι η αντικατάσταση κυψελών («Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων») και μετακινήσεις κυψελών («Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας».
Μελισσοκομία: Αλλαγές στην άμεση προμήθεια μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή
Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά επιλεξιμότητας και παραστατικά υλοποίησης των δράσεων σε ειδική εφαρμογή του ΥΠΑΑΤ –Ψηφιακές Υπηρεσίες για Μελισσοκόμους, μέσω GOV.gr με Κωδικό Taxisnet, ή στα Κέντρα Μελισσοκομίας.
Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
Για την αντικατάσταση κυψελών και κινητών βάσεων απαιτούνται τιμολόγια αγοράς κυψελών και κινητών βάσεων με εξοφλητική απόδειξη και αποδεικτικό ηλεκτρονικής πληρωμής (για ποσά άνω των 500 ευρώ) (ημερομηνία αγοράς κυψελών και κινητών βάσεων από 16/10/2023 έως 30/5/24). Επίσης, ενισχύεται η αγορά νέων κυψελών σε ποσοστό έως 10% του αριθμού των κατεχομένων κυψελών και νέων κινητών βάσεων σε ποσοστό έως 20% των κατεχομένων κυψελών.
Δικαιούχοι της συγκεκριμένης δράσης είναι οι μελισσοκόμοι που έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον 20 κυψέλες.
Στη δράση για τις μετακινήσεις κυψελών δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι «επαγγελματίες αγρότες» σύμφωνα με τη βεβαίωση εγγραφής του ΜΑΑΕ, με ελάχιστη ακαθάριστη αξία της συνολικής τους οικογενειακής γεωργικής παραγωγής να είναι 5.000 ευρώ και ενεργό ΚΑΔ που αφορά τη μελισσοκομία, εφόσον είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον εκατόν δέκα (110) παραγωγικών μελισσοσμηνών, έχουν δηλώσει τις κατεχόμενες κυψέλες τους, μετακινούν τουλάχιστον 40% επί του αριθμού των καταγεγραμμένων κυψελών διαχείμασης που δήλωσαν κατά την τρέχουσα περίοδο, σε απόσταση άνω των είκοσι (20) χιλιομέτρων.
Τα σχετικά παραστατικά που δηλώνουν την μετακίνηση των μελισσοσμηνών, θα πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης από 16/10/2023 μέχρι και 30/5/2024, τα οποία μαζί με τα υπόλοιπα απαραίτητα δικαιολογητικά να αναρτηθούν το αργότερο έως 30/5/2024 στην ψηφιακή εφαρμογή του ΥπΑΑΤ.
Latest News
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν