
Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την ανταγωνιστικότητά του αλλά και το μέλλον του κρούει το ευρωπαϊκό τραπεζικό λόμπι, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει τις τράπεζες ως έναν εξαιρετικά σημαντικό «στρατηγικό» τομέα.
H Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF) δημοσίευσε την Τρίτη 16 Απριλίου μια έκθεση, η οποία περιλαμβάνει μία λίστα με 45 συστάσεις πολιτικής, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Ο πρόεδρος του οργανισμού και γενικός διευθυντής της Deutsche Bank, προέτρεψε ήδη από πέρυσι να αναγνωριστεί στρατηγική σημασία των τραπεζών, τις οποίες αποκάλεσε «βασικό παράγοντα για την ευρωπαϊκή κυριαρχία».
Όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που τράπεζες σε ευρωπαϊκό επίπεδο υποβάλλουν επίσημα το αίτημα για ένα τέτοιο καθεστώς.
«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον ζωτικό και στρατηγικό ρόλο των τραπεζών στον μετασχηματισμό της Ευρώπης», αναφέρει ο Sewing στον πρόλογο της έκθεσης, που αριθμεί 51 σελίδες.
Παρά τη νέα ώθηση από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δημοσιεύει κατάλογο των τομέων που θεωρεί στρατηγικούς.
Παγκόσμια κρίση
Ο Wim Mijs, Διευθύνων Σύμβουλος της EBF, σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους για την παρουσίαση της έκθεσης, είπε ότι τα τελευταία 20 χρόνια η Ευρώπη είχε «αναθέσει» την άμυνά της στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ενέργειά της στη Ρωσία και την παραγωγή στην Κίνα.
Η τραπεζική ρύθμιση έλαβε μια σημαντική αναθεώρηση στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία τόσο οι ρυθμιστικές αρχές όσο και οι τραπεζίτες λένε ότι έκανε τον κλάδο πιο σταθερό.
Αλλά οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τώρα «μια υπερβολική… και ολοένα και πιο υπερβολική» νομοθεσία που έχει γίνει «συντριπτική», ανέφερε η έκθεση.
Το λόμπι ζητά την αναθεώρηση του ισχύοντος κανονισμού, ώστε να συνεισφέρει όχι μόνο στη σταθερότητα, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη του ευρύτερου κλάδου.
Οι τραπεζίτες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για αυτό που αποκαλούν υπερβολική ρύθμιση και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν αντεπιτεθεί ότι η ρύθμιση δεν πρέπει να υπονομεύεται.
«Δεν ζητάμε μείωση των προτύπων», είπε χαρακτηριστικά ο Mijs.


Latest News

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι κατηγορίες «πρωταθλητές» στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν