
Η Tesla θα ζητήσει από τους μετόχους να ψηφίσουν ξανά για το ίδιο πακέτο αποζημίωσης 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων του CEO Ίλον Μασκ που ακυρώθηκε από δικαστήριο του Ντέλαγουερ στις αρχές του έτους.
Στα δικαστικά έγγραφα που εκδόθηκαν την Τετάρτη, η Tesla αναφέρει ότι θα ζητήσει ψηφοφορία για τη μεταφορά της εταιρείας στο Τέξας από το Ντέλαγουερ. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα συγκαλέσει την ετήσια συνεδρίασή της στις 13 Ιουνίου.
H αμοιβή – μαμούθ του Ίλον Μασκ που ενέπνευσε πολλούς…
Η πρόεδρος της Tesla, Ρόμπιν Ντένχολμ, επέκρινε την απόφαση του δικαστηρίου του Ντέλαγουερ τον Ιανουάριο, σημειώνοντας ότι αντιστοιχούσε σε μετόχους που είχαν εγκρίνει την αμοιβή βάσει απόδοσης του Μασκ το 2018. Από την πλευρά της η επικεφαλής του δικαστηρίου αποκαλεί τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας «υπηρέτες ενός υπερβολικού αφέντη» και ότι δεν φρόντισαν για τα καλύτερα συμφέροντα των επενδυτών.
«Επειδή το Δικαστήριο του Ντέλαγουερ μάντεψε την απόφασή σας, ο Ίλον δεν έχει πληρωθεί για καμία από τις εργασίες του για την Tesla τα τελευταία έξι χρόνια, κάτι που συνέβαλε στη δημιουργία σημαντικής ανάπτυξης και αξίας μετόχων», έγραψε η Ντένχολμ στους επενδυτές.
Ο μέτοχος που μήνυσε την Tesla για την αποζημίωση του CEO την επέκρινε ως υπερβολική και αδιαφανή. Ο Μασκ, ο οποίος διευθύνει έξι εταιρείες, είπε στις αρχές του τρέχοντος έτους ότι προτιμούσε να εργαστεί σε προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής αλλού, εκτός εάν κατέχει μερίδιο 25% στην Tesla. Αυτή τη στιγμή κατέχει περίπου το 13% της εταιρείας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν 1% λίγο μετά την έναρξη της τακτικής διαπραγμάτευσης. Η μετοχή υποχώρησε 37% φέτος, καθώς η αναμενόμενη επιβράδυνση έδωσε τη θέση της σε μια έκπληξη στις παραδόσεις οχημάτων. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για μείωση του παγκόσμιου αριθμού εργαζομένων κατά περισσότερο από 10% και δύο ανώτερα στελέχη αποχώρησαν.

Το διοικητικό συμβούλιο της Tesla σχημάτισε μια ειδική επιτροπή φέτος αποτελούμενη από τη διευθύντρια Καθλίν Γουίλσον-Τόμπσον και μια ομάδα συμβούλων για να καθορίσει δύο πράγματα: αν θα παραμείνει στην πολιτεία του Ντέλαγουερ και εάν θα προκηρύξει άλλο δημοψήφισμα για τους μετόχους για την αμοιβή του Μασκ ταυτόχρονα με ψηφοφορία για μια πιθανή μετακίνηση σε διαφορετική πολιτεία.
Σε γραπτή έκθεση, η επιτροπή είπε ότι οι ψηφοφορίες πρέπει να γίνουν παράλληλα. Διαφορετικά, η προσπάθεια μετακίνησης της εταιρικής έδρας της Tesla θα μπορούσε λανθασμένα να θεωρηθεί ως ένας τρόπος για να παραχωρηθεί στον Μασκ ένα νέο πακέτο αποδοχών που δεν θα μπορούσε να λάβει στο Ντέλαγουερ.
Η διαπραγμάτευση ενός νέου πακέτου αμοιβών θα απαιτούσε χρόνο και θα οδηγήσει σε πρόσθετες δαπάνες αποζημίωσης δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε η κατάθεση. Η επικύρωση του πακέτου του 2018 θα είναι ταχύτερη και «θα αποφευχθεί μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας σχετικά με τον πιο σημαντικό υπάλληλο της Tesla».
Η έκθεση της ειδικής επιτροπής σημείωσε ότι ο Tesla και οι άλλοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Το νέο δημοψήφισμα θα επιτρέψει στους επενδυτές «να αποφασίσουν μόνοι τους εάν πιστεύουν ότι η αποζημίωση του Μασκ είναι δίκαιη, υπό το φως των όσων πέτυχε και των επιπτώσεών του στους μετόχους».
Υποστήριξη μετόχων
Δεκάδες θεσμικοί μέτοχοι επικοινώνησαν με την Tesla και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το σχέδιο αποζημίωσης του 2018, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων από τους 10 κορυφαίους, σύμφωνα με την κατάθεση. Η αυτοκινητοβιομηχανία είπε επίσης ότι χιλιάδες μικροεπενδυτές έχουν στείλει επιστολές και email στο διοικητικό συμβούλιο εκφράζοντας το ίδιο αίσθημα.
Όλα στο Τέξας
Η προσπάθεια να μετακινηθεί η ίδρυση της Tesla προσθέτει τις συνέπειες της απόφασης να ακυρώσει την αποζημίωση του Μασκ, η οποία έχει ήδη ωθήσει τον δισεκατομμυριούχο να μετεγκαταστήσει αρκετές από τις εταιρείες του. Είπε τον Φεβρουάριο ότι η SpaceX είχε υποβάλει αίτηση για να μετακομίσει στο Τέξας από το Ντέλαγουερ. Αυτό έγινε λίγο μετά την επανενσωμάτωση της Neuralink, της startup τεχνολογίας εγκεφάλου που ιδρύθηκε από τον Μασκ, στη Νεβάδα.
Σε μια ανάρτησή του εκείνη την εποχή στον ιστότοπό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, X, ο Μασκ είπε: «Εάν η εταιρεία σας εξακολουθεί να είναι εγκατεστημένη στο Ντέλαγουερ, συνιστώ να μετακομίσετε σε άλλη πολιτεία το συντομότερο δυνατό».
Η κατάθεση δείχνει ότι η Tesla εξέτασε εννέα ακόμη πολιτείες ως εναλλακτικές λύσεις στο Ντέλαγουερ προτού οι επιλογές περιοριστούν στην Καλιφόρνια, τη Νεβάδα, τη Νέα Υόρκη ή το Τέξας.


Latest News

Κίνα για δασμούς: «Δεν θα πέσει δα και ο ουρανός να μας πλακώσει»
Η Κίνα δεν τρομάζει από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και βασίζεται στην «τεράστια εσωτερική αγορά» των 1,4 δισ. καταναλωτών

Τράπεζες: Τα γραφεία συναλλαγών βγάζουν τρελό χρήμα από το χάος των δασμών του Τραμπ
Οι τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley σημείωσαν τεράστια άλματα στα έσοδα από συναλλαγές

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ