Η μετάβαση της Ελληνικής Φορολογικής Διοίκησης στο Φορολογικό Μοντέλο 3.0 ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Fabrizia Lapecorella, στην Αθήνα.
Το Φορολογικό Μοντέλο 3.0 του ΟΟΣΑ αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό με διαδικασίες:
Θεοχάρης: Στις 29 Απριλίου η τελική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών
• πλήρως αυτοματοποιημένες και ψηφιοποιημένες,
• χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση,
• που θα διασυνδέονται και θα υποστηρίζουν τη συνεχή, ασφαλή, και σε πραγματικό χρόνο μετάδοση χρήσιμων πληροφοριών από τους φορολογούμενους (ιδιώτες και επιχειρήσεις) προς τη Φορολογική Διοίκηση.
Όπως τόνισε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, “Η συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ είναι πάντα στενή και εποικοδομητική. Η τεχνογνωσία, που παίρνουμε, μας βοηθά για να προχωρήσουμε στην ΑΑΔΕ της επόμενης γενιάς. Σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν ιδιαίτερα παραγωγική η συνάντηση με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Fabrizia Lapecorella, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις εξελίξεις ψηφιοποίησης στη Φορολογική Διοίκηση, ενσωματώνοντας διεθνή πρότυπα και πρακτικές”.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα:
• Ο διαρκής ψηφιακός μετασχηματισμός της ΑΑΔΕ και οι ευρύτερες αλλαγές, που επιφέρει στην οικονομία η ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
• Η αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης με την κεντρικοποίηση βασικών λειτουργιών, όπως η βεβαίωση, η είσπραξη και ο έλεγχος.
• Η ενεργή συμμετοχή της ΑΑΔΕ σε 45 ομάδες εργασίας του ΟΟΣΑ και η επικείμενη φιλοξενία της Ολομέλειας του Forum Φορολογικών Διοικήσεων (FTA) στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Ανεξάρτητης Αρχής.
• Η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/2523 στην ελληνική νομοθεσία (ν.5100/2024), που διασφαλίζει ένα παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας για πολυεθνικούς ομίλους και εγχώριους ομίλους μεγάλης κλίμακας, υιοθετώντας τους κανόνες του ΟΟΣΑ, γνωστοί ως Pillar II.
• Το πλαίσιο ενεργούς συμμετοχής του Χημείου της ΑΑΔΕ στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Επιτροπή Χημικών και Βιοτεχνολογίας.
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη