Την «πόρτα» των 232.000 «χαμένων» ρυθμίσεων χρεών στην εφορία άνοιξε η ΑΑΔΕ σε χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι βρέθηκαν εκτός των παλαιών ρυθμίσεων των 36,72, 100 ή 120 δόσεων ή και της πάγιας ρύθμισης των 24 ή 48 δόσεων επειδή καθυστέρησαν, ακόμα και για λίγες ώρες, να τακτοποιήσουν άλλες φορολογικές υποχρεώσεις τους όπως δεν πλήρωσαν στην ώρα τους κάποιο φόρο ή δεν υπέβαλαν μια δήλωση ΦΠΑ όταν η ρύθμιση ήταν ενεργή.

Τη δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη στις «παγωμένες» ρυθμίσεις δίνει το άρθρο 87 που περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση την Πέμπτη νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε τη σχετική πλατφόρμα για να διευκολύνει τους φορολογούμενους που θέλουν να ξανακερδίσουν τις ρυθμίσεις τους.

Άνοιξε η πλατφόρμα του Ε9 για διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Για να επανενταχθούν στα σχήματα εξόφλησης των χρεών τους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν όλες τις εκπρόθεσμες δόσεις για κάθε ρύθμιση μέχρις τις 29 Απριλίου 2024, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Η εξόφληση των χρεών γίνεται μόνο με Ταυτότητα Οφειλής μέσω web banking και όχι μέσω IRIS ή καρτών.

Ειδικότερα στην πλατφόρμα «Ρυθμίσεις με Ανεξόφλητες Εκπρόθεσμες Δόσεις» https://www.aade.gr/rythmiseis-me-anexoflites-ekprothesmes-doseis) οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για:

  1.  Τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με καταβολές και επιστροφές φόρων.
  2.  Τις εκκρεμείς επιστροφές, καθώς και τις καταβολές για τις οποίες έχει ενημερωθεί η ΑΑΔΕ μέχρι 15/4/2024.
  3.  Το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν ως την έναρξη ισχύος του νόμου «Κύρωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» για την κάλυψη των ανεξόφλητων εκπρόθεσμων δόσεων.

Τόκοι – προσαυξήσεις

Τα ποσά που βρίσκονται σε εκκρεμότητα βαρύνονται με τόκο και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Θα τους επιβληθεί μηνιαίος τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73%, στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι σήμερα -ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης εάν η προθεσμία καταβολής της έχει σήμερα παρέλθει.

Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24/48 δόσεις, 36/72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κλπ).

Συνέπειες πίστωσης ποσών στις ρυθμίσεις

Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών:

  1.  Εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια.
  2.  Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η απώλεια των ρυθμίσεων θα γίνεται πλέον αυτομάτως κεντρικά για όλους και όχι από τη ΔΟΥ του κάθε οφειλέτη, ώστε να μην υπάρξει και επανάληψη τέτοιων προβλημάτων στο μέλλον.

Η διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με επιστροφές φόρων δεν συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις που έχουν ήδη χαθεί με πράξη Προϊσταμένου ΔΟΥ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου