Ορατά πλέον αρχίζουν να γίνονται και στην Ελλάδα τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας βραχίονας της πολυεθνικής BP για την ανάπτυξη της στις ΑΠΕ.

Η Lightosource bp, ιδρύθηκε το 2010 στο Ηνωμένο Βασίλειο ως Lightsource Renewable Energy και ήταν μία μικρή νεοφυής επιχείρηση. Την έστησαν οι Nick Boyle και Paul McCartie, οι οποίοι ξεκίνησαν με μια ομάδα έξι ατόμων, μεταξύ των οποίων και η Kareen Boutonnat που είναι σήμερα CEO για την Ευρώπη και APAC, οι οποίοι σε τρία με τέσσερα χρόνια κατάφεραν να αναπτύξουν φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1 GW, αξιοποιώντας το πλαίσιο των επιχορηγήσεων.

Lightsource bp: Επενδύει στην ελληνική αγορά ηλιακής ενέργειας

Όταν το 2015 τελείωσε το καθεστώς των ενισχύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι συνιδρυτές αποφάσισαν να ανοίξουν τα φτερά τους και ανακάλυψαν επενδυτικές ευκαιρίες στις ΗΠΑ με ανάπτυξη φωτοβολταϊκών 1 GW και στην Ινδία 80 MW.

Η BP

Το 2017 η πετρελαϊκή BP αναζητώντας τη δυναμικότερη επέκταση της στο χώρο των ΑΠΕ ανακάλυψε τη Lightsource και προχώρησε στην εξαγορά περίπου του 50%.

Σήμερα η Lightsource bp οδεύει ολοκληρωτικά στα χέρια του βρετανικού ομίλου με τη συμφωνία έναντι 254 εκατ. λιρών για το υπόλοιπο 50% να έχει καταληκτικό ορίζοντα το τέλος του 2024.

Η Lightsource bp σήμερα έχει σε ανάπτυξη φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 8,2 GW σε 19 χώρες. Είναι από τους κορυφαίος developers με 1.200 εργαζόμενους και έχει αναλάβει την ανάπτυξη των on shore έργων ΑΠΕ της BP διεθνώς.

Η Ελλάδα

H Lightsource bp δρομολογεί στη χώρα μας επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, και Country Head είναι η κυρία Ναταλία Παρασκευοπούλου στέλεχος της Lightsource bp από το 2018.

H κυρία Παρασκευοπούλου είναι απόφοιτος του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών του ΕΜΠ και με θητεία στον ενεργειακό τομέα σε εταιρείες όπως στην Enel Green Power, ενώ στην Lightsource bp ανέλαβε τη θέση Country Head στην Ελλάδα το 2022.

Όπως έκανε γνωστό στη διάρκεια συνάντησης της με δημοσιογράφους η εταιρεία ξεκινά τον Μάιο να κατασκευάζει το μεγαλύτερο από το χαρτοφυλάκιο της διεθνώς συγκρότημα φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 560 MW. Και αυτό θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα στις περιοχές των Φαρσάλων και του Δομοκού.

Η εταιρεία έχει στην Ελλάδα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 1 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και στη στρατηγική της είναι τα μισά έργα να τα κατασκευάζει και να τα πουλά και τα άλλα μισά να διατηρεί η ίδια σε λειτουργία.

Από το έργο των 560 MW, σύμφωνα με το στέλεχος της Lightsource bp μεγάλο μέρος του έχει κλειδώσει με PPA σε μεγάλο καταναλωτή εκτός Ελλάδας, ενώ η υπόλοιπη ισχύς θα πωληθεί στο σύστημα.

Για τη χρηματοδότηση των εργασιών έχει εξασφαλιστεί τραπεζική χρηματοδότηση με δάνειο από το RRF.

Το deal με την HELLENiQ ENERGY

Εξάλλου, η Lightsource bp  κατασκευάζει φωτοβολταϊκό πάρκο 225 MW στην Κοζάνη.

Μέρος αυτού, τα 180 MW αφορούν σε συμφωνία που έχει γίνει για την εξαγορά τους από την HELLENiQ ENERGY.

Αρχές Μαίου θα ηλεκτριστούν τα 110 MW.

Τέλος το χαρτοφυλάκιο της Lightsource bp στην Ελλάδα περιλαμβάνει έργα αποθήκευσης 250 MW στην Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και την ευρύτερη περιοχή του Έβρου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»