Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πιθανότατα θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ενεργούς μηνιαίους χρήστες σε ένα χρόνο, καθώς εξαπλώνεται σαν «δασική πυρκαγιά», δήλωσε την Τρίτη ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Πάβελ Ντούροφ.
Η Telegram, με έδρα το Ντουμπάι, ιδρύθηκε από τον ρωσικής καταγωγής Ντούροφ, ο οποίος έφυγε από τη Ρωσία το 2014 αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τα αιτήματα να κλείσουν οι κοινότητες της αντιπολίτευσης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VK, την οποία πούλησε.
Ισπανία: Κλείνει προσωρινά με δικαστική απόφαση το Τelegram
«Πιθανότατα θα ξεπεράσουμε το ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες μηνιαίως μέσα σε ένα χρόνο από τώρα», είπε ο Ντούροφ, ο οποίος είναι ο απόλυτος ιδιοκτήτης της Telegram, μιλώντας στον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Carlson στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Ep. 94 The social media app Telegram has over 900 million users around the world. Its founder Pavel Durov sat down with us at his offices in Dubai for his first on-camera interview in almost a decade. pic.twitter.com/NEb3KzWOg8
— Tucker Carlson (@TuckerCarlson) April 16, 2024
«Το Telegram εξαπλώνεται σαν δασική πυρκαγιά».
Ο Ντούροφ, ο οποίος όπως εκτιμά το Forbes, έχει περιουσία 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είπε ότι ορισμένες κυβερνήσεις προσπάθησαν να τον πιέσουν, αλλά η εφαρμογή, η οποία έχει τώρα 900 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, θα πρέπει να παραμείνει μια «ουδέτερη πλατφόρμα» και όχι ένας «παίκτης στη γεωπολιτική».
Ένας από τους κύριους αντιπάλους του Telegram, το WhatsApp της Meta Platforms, έχει περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως. Οι Financial Times ανέφεραν τον Μάρτιο ότι η Telegram πιθανότατα θα στόχευε για εισαγωγή στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ μόλις η εταιρεία φτάσει σε κερδοφορία.
Το Telegram, το οποίο έχει ιδιαίτερη επιρροή στις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κατατάσσεται ως μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μετά το Facebook, το YouTube, το WhatsApp, το Instagram, το TikTok και το Wechat.
Αφού η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, το Telegram έγινε η κύρια πηγή αφιλτράριστης διακίνησης περιεχομένου και από τις δύο πλευρές σχετικά με τον πόλεμο και την πολιτική γύρω από τη σύγκρουση.
Ο πόλεμος της πληροφόρησης
Ο Ντούροφ είπε ότι σκέφτηκε την ιδέα μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων ως τρόπο επικοινωνίας ενώ βρισκόταν υπό πίεση στη Ρωσία. Ο μικρότερος αδελφός του, Νικολάι, σχεδίασε την κρυπτογράφηση.
Κατά τον ίδιο, έπρεπε να αποχωρήσει από τη Ρωσία επειδή δεν μπορούσε να δεχτεί εντολές από καμία κυβέρνηση και αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι η Telegram ελέγχεται από τη Ρωσία ως ψευδή φήμη που διαδόθηκε από τους ανταγωνιστές του που ανησυχούσαν για την ανάπτυξη της Telegram.
«Προτιμώ να είμαι ελεύθερος παρά να παίρνω εντολές από οποιονδήποτε», είπε ο Ντούροφ σχετικά με την έξοδό του από τη Ρωσία και την αναζήτηση μιας νέας έδρας για την εταιρεία του, ανάμεσα σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη και το Σαν Φρανσίσκο.
Ωστόσο, όπως υποστήριξε, στην προσπάθειά του αυτή για αναζήτηση νέας έδρας, έγινε στόχος παρακολούθησης από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και το FBI. Ισχυρίστηκε σε ότι οι υπηρεσίες των ΗΠΑ προσπάθησαν να προσλάβουν έναν από τους μηχανικούς του για να «παραβιάσει» την ασφάλειας της πλατφόρμας του..
Όσον αφορά την ελευθερία του λόγου, ωστόσο, είπε ότι οι μεγαλύτεροι αμφισβητίες δεν ήταν οι κυβερνήσεις αλλά οι μεγάλοι ανταγωνιστές όπως η Apple και η Google της Alphabet.
«Αυτές οι δύο πλατφόρμες, θα μπορούσαν βασικά να λογοκρίνουν ό,τι μπορείτε να διαβάσετε, και την πρόσβαση στο smartphone σας», είπε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας τόνισε πως επέλεξε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για σπίτι του Telegram καθώς είναι μια «ουδέτερη χώρα» που θέλει να είναι φίλος με όλους και δεν ευθυγραμμίζεται με καμία από τις υπερδυνάμεις, οπότε θεώρησε ότι ήταν το καλύτερο μέρος για μια «ουδέτερη πλατφόρμα».
Latest News
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)
Αυξημένες κατά 21% οι παγκόσμιες δαπάνες για το cloud το 3ο τρίμηνο του 2024
Oι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες cloud ανήλθαν το γ' τρίμηνο του 2024 στα 82 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένεες κατά 21%
Το Google.org ρίχνει 20 εκατ. δολάρια σε Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιστήμη
Στο πρώτο Forum “AI for Science”, που έλαβε χώρα χθες, το Google.org ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης για επιστημονικά επιτεύγματα.
SOS για τα SMS
Η χρήση των SMS για προσωπική επικοινωνία έχει πάρει την κατιούσα. Εξακολουθούν πάντως να παίζουν σημαντικό ρόλο σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.
Μέχρι τις αρχές του 2027 έτοιμο το πρώτο data center της Data4
Tο campus της Data4 στην Παιανία, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και θα βοηθήσει να καταστεί η χώρα πύλη εισόδου δεδομένων στη νότια Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Ολιβιέ Μισελί