«Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ», είπε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υπογραμμίζοντας ότι η παγκόσμια οικονομία παρακολουθεί στενά τις επόμενες κινήσεις της Fed.
Σε συνέντευξή της στο Bloomberg, η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε ότι τα δύο μεγαλύτερα ζητήματα, είναι «τι πρόκειται να συμβεί με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια» και «πώς θα πορευτούν οι ΗΠΑ σε αυτόν τον κόσμο των πιο παρεμβατικών κυβερνητικών πολιτικών».
Η σταθερή ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ είναι «ανησυχητική» για άλλα νομίσματα, ιδιαίτερα η έλλειψη σαφήνειας για το πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό.
«Αυτό ακούω από διάφορες χώρες», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, το οποίο αριθμεί περίπου 190 μέλη: «Πόσο καιρό θα μείνει η Fed με υψηλότερα επιτόκια;»
Γκεοργκίεβα: Η Fed μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στο τέλος του 2024
Η Γκεοργκίεβα μίλησε στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν τις επιπτώσεις των πολιτικών της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου και τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό τους.
Η Γκεοργκίεβα είπε ότι το ΔΝΤ είναι αισιόδοξο ότι οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες ώστε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος.
«Η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη, και δικαίως, να περικόψει», είπε. «Πόσο γρήγορα; Δεν νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια ταχεία πτώση των επιτοκίων».
«Καμπανάκι» για την Κίνα
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε επίσης τις ανησυχίες της σχετικά με το ότι η Κίνα αφιερώνει πάρα πολλά κεφάλαια και εργασία στην εξαγωγική μεταποίηση, προκαλώντας άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σε αντίποινα με προστατευτικές πολιτικές.
«Εάν η Κίνα δημιουργήσει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και ωθήσει τις εξαγωγές που δημιουργούν αμοιβαιότητα δράσης, τότε βρισκόμαστε σε έναν κόσμο με περισσότερο κατακερματισμό και αυτό τελικά δεν είναι καλό για την Κίνα», είπε η Γκεοργκίεβα.
«Αυτό που θέλω να δω την Κίνα να κάνει είναι να ασχολείται σοβαρά με τις μεταρρυθμίσεις, να ασχολείται σοβαρά με τη ζήτηση και την κατανάλωση», πρόσθεσε.
Ορισμένες χώρες επέκριναν πρόσφατα την Κίνα για αυτό που θεωρούν υπερβολικές κρατικές επιδοτήσεις για τους κατασκευαστές, ιδιαίτερα στους τομείς της καθαρής ενέργειας, που μπορεί να πλημμυρίσουν τις παγκόσμιες αγορές με φθηνά αγαθά και να απειλήσουν τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.
Latest News
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας
Οι θεριακλήδες της Κίνας και τα φορολογικά έσοδα του Σι Τζινπίνγκ
Το 7% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προέρχονται από την φορολόγηση της China National Tobacco Corporation, η οποία κατέχει το μονοπώλιο καπνού
Οι «χρησμοί» του πανίσχυρου CEO της BofA για το 2025 - Τραμπ, τράπεζες και κλίμα
Ο CEO της BofA, Μπράιαν Μόινιχαν, έχει αναδειχθεί σε μια ήρεμη δύναμη της Wall Street
Γιατί η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας γέρνει και πάλι προς τα αφεντικά
Με την αγορά εργασίας λιγότερο σφιχτή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εντολές επιστροφής στο γραφείο, μικρότερα μπόνους και όχι άλλες ημέρες ασθενείας για κατοικίδια
Μια νέα Berkshire Hathaway του Warren Buffett θέλει να «χτίσει» ο Bill Ackman
Πολλοί οπαδοί του Ackman περίμεναν εδώ και καιρό ότι είτε θα συγχωνεύσει το hedge fund του με την Howard Hughes ή απλώς θα το αποκτήσει
Ο νέος πονοκέφαλος στις αεροπορικές εταιρείες - Ψάχνουν και δεν βρίσκουν αεροπλάνα
Έρευνα της PwC αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ξεπερνά τη δυνατότητα των αερομεταφορέων να αυξήσουν τον στόλο τους
Τραμπ: Ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τη συλλογή δασμών
Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social
Jack Daniel's: Ο λόγος που απολύει 600 εργαζόμενους
Τα σχέδια για απολύσεις του παραγωγού ουίσκι έρχονται λίγες ημέρες μετα την «σύσταση» του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ ότι τα αλκοολούχα θα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση για τους κινδύνους καρκίνου
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο