
Αντιμέτωπους με τις ανάγκες των ντόπιων φέρνει τους τουρίστες το επερχόμενο –ένα ακόμη- καλοκαίρι με ξηρασία και λειψυδρία στην Ισπανία, ενώ γίνεται και αιτία για πολιτική αντιπαράθεση.
Με τον τουρισμό να αποτελεί πυλώνα για την οικονομία της χώρας, οι πισίνες των ξενοδοχείων είναι το πιο πρόσφατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ισπανία στη μάχη της με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι τοπικές αρχές προσανατολίζονται σε αυστηρούς ελέγχους όσον αφορά τη χρήση του νερού για να αποτρέψουν την έλλειψη στις νότιες περιοχές, αναφέρουν οι FT.
Ισπανία: Τι θα φέρει το τέλος της Golden Visa;
Διαφοροποιήσεις
Οι κεντροδεξιοί πολιτικοί επιδιώκουν να περιορίσουν τη χρήση νερού από τους παραθεριστές, ενώ οι αριστεροί ηγέτες δείχνουν τα ξενοδοχεία ως μέρος του προβλήματος.
Η συντηρητική περιοχή της Ανδαλουσίας, της οποίας οι παραθαλάσσιοι παράδεισοι της Κόστα ντελ Σολ περιλαμβάνουν τη Μάλαγα και τη Μαρμπέγια, επέτρεψε στα ξενοδοχεία να γεμίσουν τις πισίνες τους, αλλά εμποδίζει τις περισσότερες πολυκατοικίες και ιδιωτικές κατοικίες να γεμίσουν τις δικές τους.
Αντίθετα, η αριστερή περιφερειακή κυβέρνηση στην Καταλονία αυτή την εβδομάδα επέβαλε για πρώτη φορά όρια στη χρήση νερού στα ξενοδοχεία, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 ετών.
«Ο τομέας του τουρισμού πρέπει να προσαρμοστεί στην κατάσταση που βιώνουμε, η οποία είναι απολύτως αφύσικη», δήλωσε στους Financial Times η Patrícia Plaja της καταλανικής κυβέρνησης. «Είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας, αλλά με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με κάθε άλλον».
Σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «έκτακτης ανάγκης» λόγω ξηρασίας —στις οποίες περιλαμβάνεται η Βαρκελώνη— τα ξενοδοχεία θα περιορίζονται στη χρήση 100 λίτρων νερού ανά κλίνη την ημέρα, όσο και οι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης.
Η Plaja είπε ότι τέτοια ξενοδοχεία θα πρέπει να εξετάσουν όρια στο νερό που χρησιμοποιείται για μπάνια και ντους, αλλά προέβλεψε ότι θα υπάρξουν λίγες περιπτώσεις πισινών που θα χρειαστεί να μείνουν άδειες.
Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους τουρίστες στον κόσμο μετά τη Γαλλία.
Όμως ο μαζικός τουρισμός έχει προκαλέσει τοπικές αντιδράσεις σε πολλές περιοχές και απαιτεί πόρους και υποδομές σε περιοχές που δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τέτοια επισκεψιμότητα.
Η Ανδαλουσία, η οποία διοικείται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, επιτρέπει τις δημόσιες και αθλητικές πισίνες να γεμίζουν μαζί με αυτές των ξενοδοχείων, ενώ αφήνει άδειες τις πισίνες που συνδέονται με ιδιωτικά διαμερίσματα και σπίτια.
Αν και δεν υπήρξε αλλαγή πολιτικής αυτή την εβδομάδα, ο Juan Manuel Moreno Bonilla, πρόεδρος της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, έδωσε κάποια ελπίδα λέγοντας ότι οι έντονες βροχοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της Ισπανίας το Πάσχα μπορούν να επιτρέψουν τη χρήση νερού για ιδιωτικές πισίνες.
Η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση του Pedro Sánchez επιβλέπει ένα επενδυτικό σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων πηγών νερού, τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παροχής και την προώθηση της ανακύκλωσης και αφαλάτωσης του νερού.
Ο Ντιέγκο Ρούμπιο, γενικός γραμματέας δημόσιας πολιτικής στο γραφείο του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για μια συζήτηση σε σχέση με το πώς να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία. «Αλλά θα ήταν λάθος να στοχεύσουμε αποκλειστικά σε πισίνες ξενοδοχείων ή γήπεδα γκολφ», είπε στους FT. «Η κατανάλωσή τους είναι σχετικά μικρή».
Η γεωργία καταναλώνει λίγο περισσότερο από το 79% του νερού της Ισπανίας, με το 15% να προορίζεται για οικιακή και εμπορική χρήση, το 5,5% για τη βιομηχανία και το 0,4% για την αναψυχή, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Επιπλέον, το νερό που χρησιμοποιεί ο τουρισμός μπορεί συχνά να δημιουργήσει περισσότερο πλούτο και θέσεις εργασίας από το νερό που χρησιμοποιείται για την άρδευση ενός χωραφιού με κριθάρι», είπε ο Ρούμπιο. «Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε όλους τους τομείς. Μόνο αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα δώσει αποτελέσματα».
Η κυβέρνηση της Καταλονίας, που διευθύνεται από την Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά, που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, ηγείται των προσπαθειών για να προειδοποιήσει τους τουρίστες για τη σημασία της εξοικονόμησης νερού με διαφημίσεις σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.


Latest News
![ΔΝΤ: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι απειλή για τις αγορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/georgieva-768x512-1-600x400.jpg)
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για πολέμους και δασμούς - Οι συστάσεις στις τράπεζες για τον τυφώνα Τραμπ [γράφημα]
Τι αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις στις αγορές

Πού θα οδηγήσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ οι δασμοί Τραμπ - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές - Πώς προβλέπουν ότι θα κινηθεί η ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις

Ο Τραμπ φέρνει κοντά την ΕΕ με τη Βρετανία - Πώς αναπτύσσεται το «φλερτ»
Στην Βρετανία θα φιλοξενήσει ο Κιρ Στάρμερ, τον επόμενο μηνα, την πρώτη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες του μπλοκ μετά το Brexit

Ο άνθρωπος του Τραμπ που έκλεισε την USAID εκδιώχθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο Πιτ Μαρόκο ηγήθηκε της αποστολής εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σι: Ο εμπορικός πόλεμος δεν έχει νικητές – Ο προστατευτισμός δεν οδηγεί πουθενά
Ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ξεκινάει περιοδεί στις χώρες της ΝΑ Ασίας

Εκτοξεύεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το ηλεκτρονικό εμπόριο
Επιχειρήσεις που υιοθετούν τεχνολογία, αυτοματισμούς και στρατηγική εξωστρέφεια είναι αυτές που ξεχωρίζουν - Τι δείχνει έρευνα για το e-commerce

Dubai Chocolate: Η σοκολάτα που γεννήθηκε από μια λιγούρα – Το μυστικό της επιτυχίας
Μια λιγούρα εγκυμοσύνης έγινε παγκόσμια τάση

Νέες απειλές Τραμπ: «Κανείς δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς»
Από τη μία ο Τραμπ αναστέλλει τους δασμούς για δεκάδες χώρες και εξαιρεί από το μέτρο προϊόντα από την Κίνα, από την άλλη συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές προς πάσα κατεύθυνση

Πώς η στροφή Τραμπ δεν διώχνει την παγκόσμια αβεβαιότητα
Οι πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα και στη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος τρόμαξαν τον «Tariff Man» - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την επόμενη μέρα

Πόσο θα ακριβύνει η Barbie στις ΗΠΑ;
Από τις Barbie ως τα κλιματιστικά 45 είδη αξίας 1 δισ. δολαρίων που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα απειλούνται με τριψήφιους δασμούς