![Σε απολύσεις προχωρούν Morgan Stanley και HSBC στην Ασία λόγω μείωσης των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/HONG-KONG.jpg)
Σε αλλαγή στρατηγικής υποχρεώνονται οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες στην Ασία καθώς οι αγορές κινούνται σε υποτονικούς ρυθμούς. Παράλληλα, προχωρούν και σε περικοπές στο κόστος με άμεση συνέπεια τις απολύσεις προσωπικού.
Είναι ενδεικτικό ότι τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τα χρηματιστήρια υποχωρήσαν στα περίπου τρία δισεκατομμύρια δολάρια, υποχώρησαν δηλαδή κατά 80% στο πρώτο τριμηνο του 2024 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023.
Επενδύσεις: Ο κόσμος χρειάζεται μια νέα έκρηξη παρά την οικονομική επιβράδυνση
Η Morgan Stanley περικόπτει τουλάχιστον 50 θέσεις εργασίας επενδυτικής τραπεζικής στην περιοχή από αυτή την εβδομάδα, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 13% των 400 εργαζομένων επενδυτικής τραπεζικής που διατηρεί στην Ασία.
Οι απολύσεις στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της HSBC , η οποία πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της στην Ασία, ξεκίνησαν την Τρίτη και όπως ανέφεραν τρεις διαφορετικές πηγές στο Reuters αναμένεται να οδηγήσουν στην αποχώρηση περίπου 30 ανθρώπων που ασχολούνται με τις συμφωνίες στην περιοχή.
Περισσότερες παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα στο εγγύς μέλλον, καθώς δέχονται αυξημένες πιέσεις να περιορίσουν το κόστος εν μέσω ραγδαίας πτώσης των εσόδων από τις δραστηριότητες της κεφαλαιαγοράς και των συμβουλευτικών επιχειρήσεων συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Υποτονικές δημόσιες εγγραφές
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια αντιστροφή της τύχης για τις τράπεζες της Wall Street στην Ασία, οι οποίες είχαν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους πριν από μερικά χρόνια για να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τις δραστηριότητες σύναψης συμφωνιών στην περιοχή, ιδίως στην Κίνα.
Οι περικοπές στη Morgan Stanley και την HSBC είναι από τις μεγαλύτερες για τις ομάδες επενδυτικής τραπεζικής των δύο τραπεζών που επικεντρώνονται στην Κίνα και ακολουθούν παρόμοια μέτρα από άλλες τράπεζες που πλήττονται από τη μείωση των δραστηριοτήτων σύναψης συμφωνιών στην Κίνα, εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Οι κορυφαίοι προορισμοί εισαγωγής κινεζικών εταιρειών στο χρηματιστήριο αντιμετωπίζουν «ξηρασία» στις συναλλαγές και συρρικνούμενες αποτιμήσεις.
Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ είδε 12 αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPO) να συγκεντρώνουν 4,7 δισεκατομμύρια HK$ (600,28 εκατομμύρια δολάρια) το πρώτο τρίμηνο, μια πτώση 30% σε ετήσια βάση και τη χειρότερη από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte.
Τα χρήματα που αντλήθηκαν μέσω ΑΜΚ από κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων τόσο των χερσαίων όσο και των υπεράκτιων χρηματιστηρίων, σημείωσαν βουτιά 80% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στα 2,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Συμφωνίες εξαγορών
Οι δημόσιες εγγραφές στην ηπειρωτική Κίνα μειώθηκαν κατά 82% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σε μόλις 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο, τη μικρότερη τριμηνιαία συγκέντρωση κεφαλαίων από το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Η συνολική αξία των συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών με εμπλοκή της Κίνας συρρικνώθηκε κατά 36%, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, γεγονός που υποδεικνύει τις μικρότερες αμοιβές που κέρδισαν οι τραπεζίτες από τους πελάτες τους από τη συμβουλευτική σε τέτοιου είδους συναλλαγές.
Ως αποτέλεσμα, ένας νέος γύρος περικοπών προσωπικού που ξεκίνησε στα τέλη του 2023 στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, βασικούς περιφερειακούς κόμβους επενδυτικής τραπεζικής των δυτικών τραπεζών, πρόκειται να επιταχυνθεί φέτος, όπως δήλωσαν τραπεζίτες.
Μόλις τον Ιανουάριο, η Bank of America απέλυσε περίπου 20 τραπεζίτες στην περιοχή, μετά από έναν καταιγισμό μειώσεων στις επενδυτικές τράπεζες από την UBS , την Citigroup και άλλες.
Εκτός Ασίας, οι αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί συνολικά συνέχισαν να απολύουν υπαλλήλους το πρώτο τρίμηνο, με τη Citigroup να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση.
Οι τράπεζες δέχονται πιέσεις για τον έλεγχο του κόστους λόγω των αβέβαιων οικονομικών προοπτικών.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου