![Wall Street: Δισ. δολ. συνταξιοδοτικών ταμείων επενδύονται σε κινεζικές εταιρείες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_Usa_China_2roads-768x450-1.png)
Δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων και άλλων επενδύσεων χρησιμοποίησε η Wall Street για να αγοράσει μετοχές σε index funds που περιελάμβαναν περισσότερες από 50 κινεζικές εταιρείες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα, σύμφωνα με έρευνα του Κογκρέσου, που αποκαλύπτει η Wall Street Journal.
Η έρευνα, που διεξήχθη από μια δικομματική επιτροπή της Βουλής, η οποία εξουσιοδοτήθηκε να σχεδιάσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κινεζικής απειλής, επικεντρώθηκε στη BlackRock , τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, και την MSCI, μια εταιρεία χρηματιστηριακών δεικτών. Η έρευνα αντιπροσώπευε μια ευρεία ανασκόπηση του τρόπου με τον οποίο τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διευκόλυναν τις επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες που κατηγορήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι ενίσχυσαν τον στρατό της Κίνας και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η επιτροπή, η οποία δεν έχει νομοθετική εξουσία, προέτρεψε τους αμερικανούς νομοθέτες στην έκθεσή της να περιορίσουν τέτοιες ροές κεφαλαίων καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας. «Αυτό που μπορεί να εκπλήξει πολλούς Αμερικανούς είναι ότι αυτή η δραστηριότητα δεν είναι παράνομη», ανέφερε η επιτροπή στην έκθεση.
Η BlackRock και η MSCI δήλωσαν ότι δεν παραβίασαν νόμους και υποστήριξαν ότι είχαν μικρή διακριτική ευχέρεια να αποκλείσουν ανεξάρτητα κινεζικές οντότητες από τα κεφάλαια δεικτών. Οι δείκτες MSCI διευκολύνουν τις επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς η ίδια να επενδύει σε εταιρείες.
Χρόνια σύμμαχοι
Για χρόνια, οι χρηματοδότες της Αμερικής ήταν οι στενότεροι σύμμαχοι της Κίνας στην Ουάσιγκτον. Όμως, καθώς η επί δεκαετίες άνθηση της Κίνας τελειώνει, οι αμερικανοί επενδυτές αποσύρονται από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η εντεινόμενη πολιτική πίεση από την Ουάσιγκτον πιθανότατα θα δυσκόλευε τις εταιρείες να αντιστρέψουν την πορεία τους ακόμη και αν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες της Κίνας . Ορισμένα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ έχουν ήδη περικόψει την έκθεση τους στην Κίνα ή έχουν σταματήσει νέες επενδύσεις στη χώρα.
Στην έκθεση, η Επιτροπή Επιλογής της Βουλής για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μέσω επενδύσεων, αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διοχέτευσαν 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι σε περίπου 63 κινεζικές εταιρείες, που είναι στην αμερικανική μαύρη λίστα.
Η MSCI, η οποία επιλέγει τους τίτλους που συνθέτουν τους δείκτες που χρησιμοποιούν πολλοί επενδυτές ως βάση για τα χαρτοφυλάκια τους, διευκόλυνε επενδύσεις 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτές τις κινεζικές εταιρείες συμπεριλαμβάνοντάς τις σε δείκτες, αναφέρει η έκθεση της επιτροπής, την οποία αποκαλύπτει η Wall Street Journal. Η BlackRock επένδυσε τουλάχιστον 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω κεφαλαίων που παρακολουθούν τους δείκτες, σύμφωνα με την έκθεση.
Το θέμα που εξέτασε το πάνελ του Κογκρέσου αφορά διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όπως η BlackRock που χρησιμοποιούν δείκτες όπως αυτοί που καταρτίζει η MSCI για τη δημιουργία χαρτοφυλακίων για συντάξεις, δωρεές κολεγίων και άλλους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Παρόλο που εταιρείες όπως η BlackRock αγόρασαν μετοχές μόνο μέσω κεφαλαίων δεικτών στις κινεζικές εταιρείες που ήταν στη μαύρη λίστα και η MSCI δεν διοχέτευσε χρηματοδότηση σε αυτές, η επιτροπή υποστηρίζει ότι οι εταιρείες βοήθησαν να διοχετευθούν οι αποταμιεύσεις των Αμερικανών στις εν λόγω εταιρείες.
Επανεξέταση
Η MSCI είπε ότι η εταιρεία θα εξετάσει την έκθεση της επιτροπής και τις συστάσεις της. Η εταιρεία της Νέας Υόρκης είπε ότι οι δείκτες MSCI συμμορφώνονται με όλους τους ισχύοντες νόμους, κανόνες και κανονισμούς. «Εάν υπάρξει αλλαγή στη νομοθεσία των ΗΠΑ όσον αφορά τις επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες, θα προχωρήσουμε τυχόν απαραίτητες αλλαγές στους δείκτες μας», δήλωσε η MSCI.
Η BlackRock είπε ότι η επιτροπή και η έκθεσή της επιβεβαιώνουν ότι η εταιρεία συμμορφώνεται με τους ισχύοντες νόμους των ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε: «Το Κογκρέσο και η διοίκηση πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν σαφείς κανόνες για τους Αμερικανούς επενδυτές».
Ελλείψει νομοθετικής δράσης από το Κογκρέσο, «δισεκατομμύρια δολάρια από τις οικονομίες ζωής των Αμερικανών θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις παραβιάσεις του στρατού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΔΚ», αναφέρει η έκθεση.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου