Η Εxanta δημιουργήθηκε ως τεχνοβλαστός του ΑΠΘ, μέσα από το εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων και Ιστού (Datalab) του Τμήματος Πληροφορικής. Βασικό αντικείμενο της εταιρείας είναι η παροχή καινοτόμων υπηρεσιών και προηγμένων λύσεων που βασίζονται στην Ανάλυση δεδομένων, την Κοινωνικο-κεντρική Επιστήμη δεδομένων και την αξιόπιστη Τεχνητή Νοημοσύνη.
Τεχνολογικές start-ups: Αρχισαν… λιτότητα στις μετοχές που μοιράζουν στους υπαλλήλους
Τα ιδρυτικά της μέλη είναι η καθηγήτρια στο Τμήμα Πληροφορικής, Αθηνά Βακάλη, που είναι και επιστημονικός σύμβουλος της Exanta, οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές Βασίλης Ψωμιάδης, Παύλος Σερμπέζης και Ηλίας Δημητριάδης, ο διδακτορικός ερευνητής Γιώργος Βλαχάβας και ο ερευνητής Στέλιος Καραμανίδης.
Η δημιουργία μιας εταιρείας ήταν μονόδρομος για την μεταφορά ερευνητικών αποτελεσμάτων και επιστημονικής τεχνογνωσίας, προκειμένου να γίνει η μετάβαση από την έρευνα στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων/υπηρεσιών.
«Η ιδέα ίδρυσης της Exanta προήλθε από την αναγνώριση της ζήτησης στην αγορά για προηγμένες λύσεις στον τομέα της ανάλυσης δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή τη στιγμή, επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη ενός στοχευμένου προϊόντος, το οποίο θα παρέχει προηγμένες αναλυτικές δυνατότητες σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς τομείς. Τα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνουν τη συνεχή εξέλιξη του προϊόντος ή έργου μας, καθώς και την επέκτασή μας σε νέες αγορές και ιδέες, και τη συνεργασία με πελάτες και εταίρους για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων που θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων για ενσωμάτωση ευφυών λύσεων με βάση τα δεδομένα», επισημαίνουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» οι συνιδρυτές της εταιρείας.
«Ταξίδι που έχει νόημα ακόμα κι αν δεν καταλήξει στον αρχικό προορισμό του οι startups»
«Η δημιουργία μιας startup μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για έναν νέο επιχειρηματία για πολλούς λόγους. Η δημιουργία μιας νέας επιχείρησης δίνει τη δυνατότητα στον επιχειρηματία να εξερευνήσει τις ιδέες του, να τις μετατρέψει σε πραγματικότητα, να θέσει τους δικούς του στόχους και ταυτόχρονα να έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατεύθυνσης και της εξέλιξης της επιχείρησής του. Προφανώς, στην περίπτωση επιτυχίας της startup, αυτή μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στους ιδρυτές της. Αλλά και πιθανή αποτυχία της δεν σημαίνει ότι δεν θα αποφέρει τίποτα στους δημιουργούς της: οι πολύτιμες γνώσεις, οι εμπειρίες που αποκτούνται κατά την προσπάθεια, τα μαθήματα επιχειρηματικότητας, οι γνωριμίες, οι νέες δεξιότητες που αναπτύσσονται, κάνουν το ταξίδι να αποκτά νόημα ακόμα κι αν δεν καταλήξει στον αρχικό προορισμό του», σημειώνουν.
Αφοσίωση, σκληρή δουλειά και.. pivot
Τι πρέπει να διαθέτει κάποιος για να πετύχει;
«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα και μοναδικό μυστικό επιτυχίας. Προπαντός απαιτείται αφοσίωση και σκληρή δουλειά, και το χτίσιμο μια ισχυρής ομάδας που διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες. Θα πρέπει προφανώς να υπάρχει μια ιδέα η οποία προκαλεί ενθουσιασμό και οι ιδρυτές να είναι έτοιμοι να αφιερώσουν σημαντικό χρόνο και ενέργεια για να την υλοποιήσουν. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρχει εξαρχής ένα σαφές επιχειρηματικό πλάνο που να καθορίζει τους στόχους της εταιρείας, το target audience καθώς και το business model της. Σε ένα ρευστό επιχειρηματικό περιβάλλον, η προσαρμοστικότητα και η ικανότητα να μαθαίνει κάποιος από τα λάθη του είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά. Πολλές φορές απαιτείται η αλλαγή κατεύθυνσης (pivot) κάτι που δεν είναι τις περισσότερες φορές μια εύκολη απόφαση. Τέλος, η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης είναι σημαντική και μπορεί να έρθει μετά από εκτενή αναζήτηση και σκληρή δουλειά, αλλά δεν είναι ποτέ δεδομένη», καταλήγουν.