Με το αριστερό ξεκίνησε για τις τράπεζες η χρονιά στις δανειοδοτήσεις, οι οποίες λόγω της υποτονικής ζήτησης κυρίως από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καταγράφουν σημαντική πτώση σε σύγκριση με πέρυσι.
Τραπεζικές πηγές μιλούν για «μούδιασμα στην πραγματική οικονομία, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει στο σημερινό περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και ακριβού κόστους δανεισμού, λόγω της αυστηρής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)».
Οι συνθήκες αυτές επιβεβαιώνονται από δείκτες για την οικονομική δραστηριότητα, η οποία σε ορισμένους κλάδους υποχωρεί με υψηλούς ρυθμούς, καθιστώντας περισσότερο διστακτικά σε νέα ανοίγματα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Οι τράπεζες τους τελευταίους μήνες έχουν προχωρήσει σε περικοπές στα περιθώρια κέρδους τους τόσο λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού που αναπτύσσεται για τη δανειοδότηση των πιο αξιόχρεων εταιρειών της χώρας, όσο και για να τονώσουν τη ζήτηση.
Συγκεκριμένα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων από τα υψηλά του 2023 στο 6,35%, υποχώρησε το Φεβρουάριο κατά 58 μονάδες βάσης στο 5,77%.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στις χρηματοδοτήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, με το μέσο κόστος να περικόπτεται κατά 131 μονάδες βάσης στο 5,87% και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων που δανείστηκαν το Φεβρουάριο του 2024 με επιτόκια χαμηλότερα κατά 88 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τον περασμένο Αύγουστο.
Οι επιδόσεις
Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι νέες δανειοδοτήσεις με προϊόντα τακτής λήξης διαμορφώθηκαν στο α΄ δίμηνο του 2024 σε 1,85 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για επίπεδα χαμηλότερα κατά 22% ή 517 εκατ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.
Η πτώση αυτή είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης των μεγεθών στις μεγάλες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.
Σε αυτές το ύψος των χορηγήσεων την υπό εξέταση περίοδο υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 38% ή 772 εκατ. ευρώ.
Η μείωση δεν ήταν δυνατό να αντισταθμιστεί από την παραγωγή νέων δανείων στις υπόλοιπες κατηγορίες, παρά την άνοδο που σημείωσαν το ίδιο διάστημα.
Κι αυτό διότι τα μεγέθη τους σε απόλυτο αριθμό είναι μικρά για να επηρεάσουν τη συνολική εικόνα και παραμένουν σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις επιδόσεις της δεκαετίας του 2000.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στεγαστική πίστη, στην οποία συμβασιοποιήθηκαν στο α΄ δίμηνο της χρονιάς νέα δάνεια 284 εκατ. ευρώ, περισσότερα κατά 100 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι.
Προ της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι σχετικές εκταμιεύσεις ξεπερνούσαν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.
Τα μηνύματα από την οικονομία
Τα μικτά σήματα που εκπέμπει η οικονομία, παρ΄ ότι συνεχίζει να αναπτύσσεται, τα οποία ερμηνεύουν την αναβλητικότητα στην υλοποίηση νέων επενδύσεων από τις ελληνικές επιχειρήσεις, καταγράφει σε νέα της ανάλυση η Eurobank.
Όπως αναφέρει ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Έρευνών (ΙΟΒΕ) αν και βελτιώθηκε στο α’ τρίμηνο του 2024, δεν ανέκτησε τις απώλειες του προηγούμενου τριμήνου, οι οποίες προκλήθηκαν αρχικά από τις επιπτώσεις των πλημμυρών στη Θεσσαλία και στη συνέχεια από την εντεινόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα λόγω των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.
Σε ό,τι αφορά τους επί μέρους δείκτες εμπιστοσύνης που συνθέτουν τον γενικό δείκτη, οι κλάδοι της βιομηχανίας και των κατασκευών κινήθηκαν ανοδικά σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι κλάδοι των υπηρεσιών, του καταναλωτή και του λιανικού εμπορίου κατέγραψαν πτώση.
Επιβαρυντικά στην οικονομία λειτουργεί η επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, με το σχετικό δείκτη να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η εξέλιξη αυτή, κατά τη Eurobank, ερμηνεύεται σε έναν βαθμό από τις επιπτώσεις των αυξήσεων των τιμών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις σε όρους όγκου στο λιανεμπόριο κατέγραψαν απότομη μείωση τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς, που έφτασε το 5,8% σε μηνιαία βάση και το 8,2% σε ετήσια βάση.
Από την άλλη, οι εξαγωγές εμπορευμάτων σημείωσαν πτώση κατά 11,4% το πρώτο δίμηνο του 2024.
Latest News
Τζαννετάκης (Motor Oil): Μηνύματα για μέρισμα αλλά και για το πλαφόν στα καύσιμα
Τι είπε ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil στους αναλυτές για τις επιπτώσεις από την πυρκαγιά στο διυλιστήριο
Στις 12 Δεκεμβρίου η ΓΣ της Μπλε Κέδρος για την ακύρωση 700.000 ιδίων μετοχών
Ποια θέματα θα συζητηθούν
Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ): «Χτίζουμε» στην επιτυχία του Τζόκερ – Έφθασαν τις 12.000 τα VTLs
Ο ΟΠΑΠ παρουσίασε τα οικονομικά του αποτελέσματα για το γ' τρίμηνο και το εννεάμηνο του 2024 - Στα 352 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
Αντιδρά η εστίαση στην αύξηση των δημοτικών τελών - Επιστολή ΠΟΕΣΕ στον Δούκα
Η ΠΟΕΣΕ τονίζει ότι πρόταση για αύξηση 10% των δημοτικών τελών γίνεται αιφνιδιαστικά χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση
Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε
Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο
Άνοιγμα εννέα σημείων Goody’s - Everest σε Μ. Ανατολή και Ευρώπη - Οι στόχοι για το 2025
Μέχρι το τέλος του έτους ο όμιλος Goody’s - Everest αναμένεται να εγκαινιάσει συνολικά 9 νέα σημεία σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
«Πράσινο φως» Παπαθανάση σε 682 επενδυτικά σχέδια στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πέντε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών
Στις σημαντικές εξελίξεις στους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της ΤτΕ