Αν και η συζήτηση για την εκθρόνιση του δολαρίου από την παγκόσμια ηγετική θέση του παραμένει καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και ο γεωπολιτικός κίνδυνος εντείνουν τις ανησυχίες για την επιρροή του, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις γι αυτό.
Το δολάριο ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα, καθώς οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις ψαλίδισαν τις προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων. Αυτό θεωρείται μια υγιής αντίδραση στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Αν οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι οι πληθωρισμός δεν είναι υπό έλεγχο θα αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και το νόμισμα θα υποχωρούσε καθώς και σε περίπτωση που η αμερικανική οικονομία κατέγραφε χαμηλές επιδόσεις.
Επιτόκια: Συναγερμός σε Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον – Τι αλλάζει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή
Ωστόσο σε αυτή την περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής πίεσης και έντονων μεταβολών στις αγορές το νόμισμα συνέχισε να λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο ακόμα και όταν το Κογκρέσο απείλησε με χρεοκοπία των κρατικών ομολόγων κατά τη διάρκεια των κρίσεων για το χρέος του 2021 και του 2023.
Ο πολέμιος Τραμπ
Πρόσφατα το Politico υποστήριξε ότι σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ η κυβέρνηση του θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την υποτίμηση του δολαρίου για μειώσει το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα συν τους δασμούς που είχε επιβάλει στην προηγούμενη θητεία. Οι FT υποστηρίζουν ότι η επανάληψη των νομισματικών πολέμων των δεκαετιών του 2000 και του 2010 δεν θα είναι αποτελεσματικοί για τη μείωση των ελλειμμάτων και δεν θα υπονομεύσουν τον παγκόσμιο ρόλο του δολαρίου στη χρηματοδότηση των τραπεζών, στα συστήματα πληρωμών και στα αποθεματικά.
Στην πρώτη θητεία υπήρξαν κάποιες προσπάθειες να επέμβει στα νομίσματα των εμπορικών εταίρων, καθώς κατηγόρησε την Κίνα και το Βιετνάμ για χειραγώγηση των νομισμάτων τους χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
Το δολάριο ενισχύθηκε συνολικά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ. Σύμφωνα με την θεωρία τα νομίσματα είθισται να αυξάνονται ως απάντηση στην επιβολή εισαγωγικών δασμών, καθώς οι ονομαστικές συναλλαγματικές ισοτιμίες προσαρμόζονται για να αντισταθμίσουν τη μεταβολή της ανταγωνιστικότητας. Έρευνα των οικονομολόγων Olivier Jeanne και Jeongwon Son ανέδειξε ότι το 2018-19 οι ΗΠΑ επέβαλαν νέους δασμούς ύψους 15% κατά μέσο όρο στις εισαγωγές τους από την Κίνα, αλλά το ρενμίνμπι υποτιμήθηκε κατά 7% έναντι του δολαρίου. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι δασμοί του Τραμπ ήταν υπεύθυνοι για το ένα πέμπτο της πραγματικής (δηλαδή σταθμισμένης ως προς το εμπόριο) ανατίμησης του δολαρίου και τα δύο τρίτα της πραγματικής πτώσης του ρενμίνμπι κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Επιπλέον θα είναι δύσκολο να εστιάσει η πολιτική στην αποδυνάμωση του νομίσματος, ιδίως αν η κυβέρνηση Τραμπ επιβάλλει νέους δασμούς που θα ενισχύσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία. Θα μπορούσε σε περίπτωση που θα αναλάμβανε τα ηνία της Federal Reserve και θα επέβαλε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ή θα δρομολογούσε μια νομισματική παρέμβασης μεγάλης κλίμακας.
Και πολιτικά η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα μπορούσε να ζητήσει διεθνείς συνεργασίες, για να μην προχωρήσουν άλλες κυβερνήσεις σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων. Δεν το κατάφερε ο προκάτοχος του Μπάρακ Ομπάμα που είχε αναπτύξει καλύτερες διπλωματικές σχέσεις.
Πιο πιθανό είναι το σενάριο η κυβέρνηση Τραμπ να κάνει ζημιά στην οικονομία και στην αμερικανική κυβέρνηση για να αποδυναμωθεί τελικά η εμπιστοσύνη στο σύστημα που στηρίζει το δολάριο. Επιπλέον ένα πραγματικά δυσλειτουργικό Κογκρέσο θα μπορούσε πράγματι να αθετήσει τα κρατικά ομόλογα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης χρέους-ορίου, οπότε όλα τα στοιχήματα θα έχουν χαθεί – αν και τέτοια γεγονότα τείνουν να περιλαμβάνουν ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο που προσπαθεί να ασκήσει πίεση σε μια Δημοκρατική κυβέρνηση.
Αλλά είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το πώς, εκτός από κάποιες μικρής κλίμακας διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες για την αποφυγή των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ, το δολάριο παρέμεινε η προεπιλογή για τα χρηματοπιστωτικές, τραπεζικές συναλλαγές αλλά και αποθεματικά παγκοσμίως.
Αν και οι πληθωριστικές πιέσεις επιβραδύνονται με πιο αργό ρυθμό, ωστόσο η Fed μπορεί να διαχειριστεί αυτή την πρόκληση χωρίς να υπάρξει νομισματική κρίση και μια κυβέρνηση Τραμπ όσο και να επιχειρήσει να «χειριστεί» τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και να χρησιμοποιήσει τους δασμούς δύσκολα θα εκθρονίσει το δολάριο.
Latest News
Κοντά στα υψηλά 2ετίας το δολάριο - Πιέσεις σε ευρώ, γιουάν και στερλίνα
Η απειλή των δασμών μαζί με τη δηλωμένη μετρημένη προσέγγιση της Fed για τις μειώσεις επιτοκίων φέτος ανεβάζουν το δολάριο
Κίνα: Νέα εργαλεία στήριξης του γιουάν
Το κινεζικό νόμισμα δέχεται πίεση από τον ενισχυμένο δολάριο
Σε υψηλό διετίας το δολάριο - Πλησιάζει το parity με το ευρώ
Μειώνονται οι προσδοκίες για τις μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve γεγονός που επηρεάζει το δολάριο
Οι traders ποντάρουν σε περαιτέρω αδυναμία της στερλίνας
Η στερλίνα αποδείχθηκε το πιο εύθραυστο νόμισμα μεταξύ των ομολόγων της στις ανεπτυγμένες χώρες την περασμένη εβδομάδα
Πώς η Κίνα «χειρίζεται» το γουάν - Το πολύπλοκο σύστημα της PBOC
Tο σύστημα «managed float» για την αγορά συναλλάγματος που διαχειρίζεται για το γουάν η PBOC
Δολάριο: Η άνοδος του ρίχνει σκιά στην αγορά συναλλάγματος – Υποχωρούν στερλίνα, γεν και ευρώ
Η οικονομική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ στο επίκεντρο των αγορών το 2025
Σε χαμηλό 16 μηνών το γιουάν με φόντο την ορκωμοσία Τραμπ
Το γιουάν υποχώρησε 0,1% στα 7,34 γιουάν έναντι του δολαρίου την Τετάρτη
Δολάριο: Υποχωρεί καθώς οι αγορές εστιάζουν στους δασμούς Τραμπ
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε κατά 0,22% στα 108,03
Σε χαμηλό εξαμήνου το γεν, καμπανάκι για τις εκροές κεφαλαίων από την Ιαπωνία
Η πτώση του γεν ώθησε τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών Κατσουνόμπο Κάτο να προειδοποιήσει ότι οι αρχές θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα
Υποχωρεί σε χαμηλό δύο μηνών το δολάριο
Το δημοσίευμα της Washington Post που γράφει για στοχευμένους δασμούς οδήγησε σε υποχώρηση το δολάριο