Με στόχο τα κρητικά προϊόντα να κατακτήσουν τον κόσμο και να νιώσουν, όσοι τα γεύονται, το άρωμα, τον γαστρονομικό πολιτισμό και τις ομορφιές του νησιού, άνοιξε τις πύλες του το 3ο Forum Κρητικών Προϊόντων στην Helexpo, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.
Με όπλο τη μοναδική ποιότητα των προϊόντων της Κρήτης και της κρητικής κουζίνας, που, όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, «αποτελεί τη συνέχεια της παράδοσης γεύσεων, αρωμάτων και προϊόντων που έχει τις ρίζες της στη μινωική εποχή και φτάνει ως τις μέρες μας», οι παραγωγοί, πρέπει να επενδύσουν στην εξωστρέφεια και να προσδώσουν υπεραξία στα κρητικά προϊόντα.
Αυγενάκης: Έρχεται νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς
«Έτσι θα αλλάξουμε και θα μετασχηματίσουμε τον αγροδιατροφικό μας τομέα, ώστε να μετεξελιχθεί. Οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που μας δίνει η ψηφιακή εποχή, να διεισδύσουμε στις αγορές του κόσμου, ενισχύοντας την βιωσιμότητα των παραγωγών μας και εξασφαλίζοντάς τους μια καλύτερη θέση στην αλυσίδα αξίας», τόνισε ο υπουργός.
Παράλληλα αναφέρθηκε στη βιωματική γαστρονομική εμπειρία που νιώθουν οι επισκέπτες στην Κρήτη, ενώ επισήμανε ότι «η Ελλάδα μας, μια μικρή χώρα, βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, με την Κρήτη να έχει ισχυρό αποτύπωμα. Το ελαιόλαδο της Βιάννου, η γραβιέρα και η ξυνομυζήθρα Κρήτης, το ξύγαλο από τη Σητεία, το κρητικό παξιμάδι, τα πορτοκάλια από το Μάλεμε, τα κρασιά από κάθε άκρη του νησιού μας…».
Αναφερόμενος στο forum το χαρακτήρισε «πύλη εισόδου» για τους παραγωγούς, καθώς μέσα από αυτό μπορούν να μπουν τα προϊόντα τους σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, super markets και δίκτυα διανομής.
Η κρητική διατροφή
Ο ΥπΑΑΤ υπενθύμισε ότι στα προηγούμενα χρόνια ως υφυπουργός Αθλητισμού, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Κρήτης και την Περιφέρεια, έγινε η αρχή για να συνδεθεί η κρητική διατροφή με την ευεξία, καθώς άλλωστε τα κρητικά προϊόντα αποτελούν τη βάση της φημισμένης κρητικής διατροφής! Και αναφέρθηκε στην μελέτη των 7 χωρών που επιστημονικά συνέδεσε τον κρητικό τρόπο ζωής με την μακροζωία και την προστασία από πολλές ασθένειες, η οποία, όπως σημείωσε «αποτελεί την επιστημονική απόδειξη του οφέλους που μπορεί να προσφέρει η κατανάλωσή τους».
Ο υπουργός επισήμανε ότι η κρητική διατροφή δεν πρέπει να τσουβαλιάζεται στον όρο μεσογειακή διατροφή, γιατί είναι κάτι διαφορετικό. Υιοθέτησε δε, πλήρως προηγούμενη δήλωση του ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Χρυσουλάκη, λέγοντας ότι «η Κρήτη δεν είναι τόπος, είναι τρόπος».
Το Forum, όπως είπε ο ΥπΑΑΤ δεν είναι ένα «πανηγύρι», αλλά «μια σοβαρή επαγγελματική διοργάνωση». Πλέον η διοργάνωση αποτελεί θεσμό που, όπως είπε, οι στόχοι μεγαλώνουν και οι ορίζοντες διευρύνονται. «Για αυτό και όπως έχω ήδη ανακοινώσει, θα κάνουμε το 1ο Φόρουμ Κρητικών προϊόντων στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες. Ώστε να δείξουμε τον διατροφικό μας πλούτο, την γαστρονομική μας παράδοση και να καταφέρουμε, αν και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, με μια μπουκιά γραβιέρα και μια γουλιά κρασί, να τους κάνουμε να νιώσουν λες και βρίσκονται στο νησί μας! Το Υπουργείο, τα Επιμελητήρια και η Περιφέρεια Κρήτης θα στηρίξουν την προσπάθεια, αλλά θέλουμε και τη δική σας συμμετοχή, ώστε να ακουστεί δυνατά η φωνή της Κρήτης στο κέντρο της Ευρώπης!».
Και πρόσθεσε ότι τελικός στόχος είναι τα κρητικά προϊόντα είναι να κατακτήσουν τον κόσμο. Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ μπορεί οι Κρητικοί να έχουν μεταξύ τους πολλές διαφορές, από πολιτικές έως προσωπικές, ωστόσο όταν τίθεται κάποιος ουσιαστικός στόχος, τότε προτάσσεται ο «συγκρητισμός», ενώνονται δυνάμεις και γίνεται από κοινού αγώνας για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί.
Ο ΥπΑΑΤ έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ, αλλά και στη λειτουργία της Σχολής Μεσσαράς, στην οποία την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης και καθαρισμού. Τέλος, αναφέρθηκε και στο έργο του Κατσαμπά, στις κτηριακές εγκαταστάσεις του οποίου θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, ώστε και οι πολίτες να εξυπηρετούνται καλύτερα αλλά και να υπάρχει νοικοκύρεμα και οικονομίες κλίμακας.
Επίσκεψη στα περίπτερα
Νωρίτερα, λίγο πριν από τα εγκαίνια, ο ΥπΑΑΤ περιηγήθηκε στα περίπτερα των εκθετών και χορηγών του 3ου Forum Κρητικών προϊόντων, όπου συνομίλησε με παραγωγούς, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη της δυναμικής του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στα Περίπτερα, ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, σε δηλώσεις του στο CRETA tv, ευχαρίστησε τα επιμελητήρια της Κρήτης και τους χορηγούς για την τρίτη, κατά σειρά, διοργάνωση του Forum Κρητικών Προϊόντων και στην Αθήνα.
Σημείωσε ότι φέτος μετέχουν 120 εταιρείες, 65 όμιλοι και 722 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Και πρόσθεσε ότι από τις περίπου 17.500 συναντήσεις Β2Β που έχουν προγραμματισθεί θα προκύψουν και σημαντικές συμφωνίες: «Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις τα κρητικά προϊόντα να εξελίσσονται, να βγαίνουν έξω από τα σύνορα της Κρήτης. Στόχος μας είναι να επεκταθεί το Forum, άρα και η αναζήτηση συνεργασιών και στις Βρυξέλλες. Είναι το στοίχημα για την επόμενη χρονιά. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Μας αρέσουν τα δύσκολα. Άλλωστε είναι ένα θέμα που αγκαλιάσθηκε με πολλά χαμόγελα ικανοποίησης από τους παραγωγούς στην Κρήτη. Όλοι θα εργαστούμε για να το πραγματοποιήσουμε με επιτυχία για να ταξιδέψουν παντού τα κρητικά προϊόντα. Άλλωστε η κρητική διατροφή διακρίνεται. Υπάρχουν μελέτες και έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι τα προϊόντα που παράγει η κρητική γη είναι μοναδικά και ενισχύουν την ποιότητα της ζωής και βοηθούν στη μακροζωία. Άρα τα έχουμε όλα. Καλούμε όλον τον κόσμο να έλθει και να απολαύσει, τις ομορφιές της Κρήτης, τα τουριστικά θέρετρα, τον πολιτισμό, την κρητική διατροφή, τον ήλιο και φυσικά τους κατοίκους που έχουν κάτι μοναδικό. Μεταξύ μας μπορεί να υπάρχουν πολλά που μας χωρίζουν, αλλά μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας και η προσπάθεια που γίνεται εδώ».
Latest News
Ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά μέτρα
Ποιες πληρωμές θα γίνουν, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΠΕ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – Στα 143 εκατ. ευρώ οι πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο
Το «ράλι» των τιμών στο ελαιόλαδο φτάνει στο τέλος του; Τι σήμα στέλνει η Ισπανία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο η Ισπανία εκτιμά ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο πλησιάζουν στο μισό από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά - Τι γίνεται με τις σφαγές
Υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους - Πότε θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την ευλογιά προβάτων
Προβληματική η καταχώριση των οικολογικών σχημάτων στο ΟΣΔΕ 2024 – Παράταση ζητά η ΕΘΕΑΣ
Οι παραγωγοί έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δαπάνες για να εφαρμόσουν τα οικολογικά σχήματα και να μπορούν να λάβουν τις επιδοτήσεις
Θα γλιτώσουν οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων από τους δασμούς Τραμπ;
Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν θορυβηθεί από τις απειλές του Τραμπ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα - Ελπίζουν ότι ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ θα εξαιρεθούν και πάλι
«Κοκκίνησε» το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων μετά από τρία χρόνια [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα το εννιάμηνο του 2024 - Προβλέψεις για το «κλείσιμο της χρονιάς»
Επί τάπητος σχέδιο διάσωσης για το κρασί - Τι συζητείται στις Βρυξέλλες
Παρεμβάσεις για την ανθεκτικότητα του τομέα στο κρασί σε μια αγορά μεταβαλλόμενη - Πώς θα προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή
Μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους ελαιοπαραγωγούς λόγω ανομβρίας ζητά η ΕΘΕΑΣ
Με βάση τα στοιχεία των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών μελών της ΕΘΕΑΣ έχουν δημιουργηθεί ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές
Πτωτική πορεία για εισροές και εκροές στη γεωργία - κτηνοτροφία
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους δείκτες τιμών εισροών και εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία τον Σεπτέμβριο 2024
Αύξηση της χρηματοδότησης για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων ζητά η ΠΑΜΘ
Το ποσοστό στήριξης της δημόσιας χρηματοδότησης για τη μεταποίηση στα αγροτικά προϊόντα να αυξηθεί από 50% σε 65%, ζητά η ΠΑΜΘ