Στο τέλος της φαίνεται ότι φτάνει η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης η οποία εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου και συνολικά της ενέργειας σε υψηλά όλων των εποχών, δημιουργώντας ένα ντόμινο ανατιμήσεων το οποίο οδήγησε τον πληθωρισμό σε επίπεδα που είχε δεκαετίες να δει η ευρωζώνη.
Η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο, που αποδείχθηκε σωτήριο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, πιθανότατα θα κορυφωθεί φέτος καθώς η περιοχή επιταχύνει τη μετάβασή της στις ΑΠΕ.
Αυτό προκύπτει από την έκθεση τΟργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας των χωρών της ΕΕ, που αποτελεί την εποπτική αρχή της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσουν νέα έργα για την εξαγωγή φυσικού αερίου είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, στον βαθμό που επιταχύνεται η ανάπτυξη ΑΠΕ.
Φυσικό Αέριο: Δύσκολη η απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία – Τι δείχνει ανάλυση του Reuters
Εάν εκπληρωθούν πλήρως οι στόχοι του μπλοκ για τις ανανεώσιμες πηγές, η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου που προβλέπεται έως το 2030 θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σχέση με το 2019, που είναι ισοδύναμο με το 130% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Από το 2027, οι συμβάσεις της ΕΕ για φυσικό αέριο θα υπερκαλύπτουν τις ανάγκες, αλλά οι ευέλικτες συμφωνίες θα πρέπει να σημαίνουν ότι «τέτοια συμβατικά πλεονάσματα θα πρέπει να είναι εύκολα διαχειρίσιμα» και να εκτρέπονται αλλού, αναφέρει η έκθεση.
Σε ό, τι αφορά τις τιμές, τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, κυμαίνονται λίγο πάνω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές ήταν δεκαπλάσιες κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης το 2022.
Ωστόσο, η εξάρτηση της ΕΕ από τις ρωσικές προμήθειες LNG είναι ένα κεφάλαιο που δεν έχει κλείσει ακόμη. Τουναντίον, απέχει πολύ από αυτό, προειδοποιεί η αρμόδια αρχή. «Η μείωση των ρωσικών εισαγωγών LNG θα πρέπει να εξεταστεί σταδιακά», επισημαίνει η Acer, η οποία συνιστά προσοχή, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία για την ΕΕ να εξισορροπήσει την ενεργειακή ασφάλεια με την προσπάθεια να πλήξει τα οικονομικά της Ρωσίας με όχημα τη μείωση των αγορών φυσικού αερίου.
Σε μεγάλο βαθμό, η ΕΕ έχει μετριάσει την απομάκρυνσή της από το φυσικό αέριο του ρωσικού αγωγού αυξάνοντας τις αγορές LNG από τη χώρα καθώς και από άλλους προμηθευτές.
Η Ρωσία είναι τώρα ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της, μετά τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 16% των συνολικών εισαγωγών πέρυσι. Τα 15,5 εκατομμύρια τόνοι ρωσικού LNG που αγοράστηκαν από κράτη της ΕΕ πέρυσι ήταν σχεδόν 40% περισσότεροι από το σύνολο το 2021, σύμφωνα με την Kpler.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg, χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία και τα κράτη της Βαλτικής πιέζουν ώστε η ΕΕ να επιβάλει άμεση πλήρη απαγόρευση του ρωσικού LNG, ένα βήμα που θα απαιτούσε ομοφωνία από τα κράτη μέλη. Αξιωματούχοι των κρατών μελών πρόκειται να ασκήσουν πιέσεις στην Κομισιόν σχετικά με το σχέδιο την επόμενη εβδομάδα.
Αξιωματούχοι της ΕΕ παροτρύνουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αποφύγουν να αγοράζουν ρωσικό LNG τώρα που τα αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και οι τιμές έχουν μειωθεί κατακόρυφα από την κορύφωσή τους αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με φόντο την απόφαση τερματισμού των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία έως το 2027.
Υπογραμμίζοντας τη δυσκολία τερματισμού όλων των ρωσικών εισαγωγών LNG μέχρι αυτό την ημερομηνία ορόσημο, η εποπτική αρχή της ΕΕ σημείωσε ότι η μετατόπιση των προμηθειών ήταν πιο περίπλοκη σε περιπτώσεις όπου ισχύουν οι λεγόμενες ρήτρες προορισμού, οι οποίες περιορίζουν τις πωλήσεις φυσικού αερίου σε άλλον αγοραστή.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, ανέφερε, «θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας, έχοντας στον ορίζοντα το 2027».
Σε μια περαιτέρω ένδειξη πιθανών διαφωνιών εντός της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν προειδοποιήσει ότι μια επιβολή φόρου από τη Γερμανία στη μεταφορά φυσικού αερίου από τη χώρα θα μπορούσε να τις αναγκάσει να αυξήσουν τις ρωσικές εισαγωγές.
Η Επιτροπή σημείωσε ότι «μονομερή εθνικά μέτρα με τη μορφή περιορισμών στις εξαγωγές ή δασμών σε διασυνοριακά σημεία εξόδου θέτουν σε κίνδυνο την ενεργειακή αλληλεγγύη». Αρνήθηκε να σχολιάσει εάν θα κινούσε νομικές διαδικασίες κατά της Γερμανίας, τις οποίες είχε ζητήσει η Αυστρία.
Ωστόσο, τα καύσιμα εισάγονται από χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, και μέρος από αυτά μεταπωλείται στη Γερμανία και στους γείτονές της στην Κεντρική Ευρώπη, οι οποίοι ανησυχούν για τη διατήρηση χαμηλού κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία.
Η εποπτική αρχή της ΕΕ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για μεμονωμένα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν νέες εξουσίες «για να περιορίσουν προσωρινά τις προμήθειες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του LNG από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία», προειδοποιώντας ότι τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να πλήξουν τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας που είχαν συμφωνηθεί με τη Μόσχα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, με συνέπεια οι ευρωπαϊκές εταιρείες να κληθούν να πληρώσουν βαριές ρήτρες.
Οι νέες εξουσίες υποστηρίχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, αλλά εξακολουθούν να απαιτούν τελική έγκριση από τα κράτη μέλη.
Latest News
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ
Πλαφόν από τα παλιά… στις τιμές ρεύματος – Το σχέδιο για το φρένο στις αυξήσεις
Την επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων για να φρενάρει τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Το «Drill, Baby, Drill» είναι πολιτικό σύνθημα, όχι ένα επιχειρηματικό σχέδιο
Εταιρείες όπως η ExxonMobil , η Chevron , η ConocoPhillips και η Diamondback Energy έχουν αναδειχθεί ως οι μεγάλοι νικητές στην αγορά