Στο τέλος της φαίνεται ότι φτάνει η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης η οποία εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου και συνολικά της ενέργειας σε υψηλά όλων των εποχών, δημιουργώντας ένα ντόμινο ανατιμήσεων το οποίο οδήγησε τον πληθωρισμό σε επίπεδα που είχε δεκαετίες να δει η ευρωζώνη.
Η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο, που αποδείχθηκε σωτήριο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, πιθανότατα θα κορυφωθεί φέτος καθώς η περιοχή επιταχύνει τη μετάβασή της στις ΑΠΕ.
Αυτό προκύπτει από την έκθεση τΟργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας των χωρών της ΕΕ, που αποτελεί την εποπτική αρχή της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσουν νέα έργα για την εξαγωγή φυσικού αερίου είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, στον βαθμό που επιταχύνεται η ανάπτυξη ΑΠΕ.
Φυσικό Αέριο: Δύσκολη η απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία – Τι δείχνει ανάλυση του Reuters
Εάν εκπληρωθούν πλήρως οι στόχοι του μπλοκ για τις ανανεώσιμες πηγές, η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου που προβλέπεται έως το 2030 θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σχέση με το 2019, που είναι ισοδύναμο με το 130% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Από το 2027, οι συμβάσεις της ΕΕ για φυσικό αέριο θα υπερκαλύπτουν τις ανάγκες, αλλά οι ευέλικτες συμφωνίες θα πρέπει να σημαίνουν ότι «τέτοια συμβατικά πλεονάσματα θα πρέπει να είναι εύκολα διαχειρίσιμα» και να εκτρέπονται αλλού, αναφέρει η έκθεση.
Σε ό, τι αφορά τις τιμές, τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, κυμαίνονται λίγο πάνω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές ήταν δεκαπλάσιες κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης το 2022.
Ωστόσο, η εξάρτηση της ΕΕ από τις ρωσικές προμήθειες LNG είναι ένα κεφάλαιο που δεν έχει κλείσει ακόμη. Τουναντίον, απέχει πολύ από αυτό, προειδοποιεί η αρμόδια αρχή. «Η μείωση των ρωσικών εισαγωγών LNG θα πρέπει να εξεταστεί σταδιακά», επισημαίνει η Acer, η οποία συνιστά προσοχή, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία για την ΕΕ να εξισορροπήσει την ενεργειακή ασφάλεια με την προσπάθεια να πλήξει τα οικονομικά της Ρωσίας με όχημα τη μείωση των αγορών φυσικού αερίου.
Σε μεγάλο βαθμό, η ΕΕ έχει μετριάσει την απομάκρυνσή της από το φυσικό αέριο του ρωσικού αγωγού αυξάνοντας τις αγορές LNG από τη χώρα καθώς και από άλλους προμηθευτές.
Η Ρωσία είναι τώρα ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της, μετά τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 16% των συνολικών εισαγωγών πέρυσι. Τα 15,5 εκατομμύρια τόνοι ρωσικού LNG που αγοράστηκαν από κράτη της ΕΕ πέρυσι ήταν σχεδόν 40% περισσότεροι από το σύνολο το 2021, σύμφωνα με την Kpler.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg, χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία και τα κράτη της Βαλτικής πιέζουν ώστε η ΕΕ να επιβάλει άμεση πλήρη απαγόρευση του ρωσικού LNG, ένα βήμα που θα απαιτούσε ομοφωνία από τα κράτη μέλη. Αξιωματούχοι των κρατών μελών πρόκειται να ασκήσουν πιέσεις στην Κομισιόν σχετικά με το σχέδιο την επόμενη εβδομάδα.
Αξιωματούχοι της ΕΕ παροτρύνουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αποφύγουν να αγοράζουν ρωσικό LNG τώρα που τα αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και οι τιμές έχουν μειωθεί κατακόρυφα από την κορύφωσή τους αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με φόντο την απόφαση τερματισμού των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία έως το 2027.
Υπογραμμίζοντας τη δυσκολία τερματισμού όλων των ρωσικών εισαγωγών LNG μέχρι αυτό την ημερομηνία ορόσημο, η εποπτική αρχή της ΕΕ σημείωσε ότι η μετατόπιση των προμηθειών ήταν πιο περίπλοκη σε περιπτώσεις όπου ισχύουν οι λεγόμενες ρήτρες προορισμού, οι οποίες περιορίζουν τις πωλήσεις φυσικού αερίου σε άλλον αγοραστή.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, ανέφερε, «θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας, έχοντας στον ορίζοντα το 2027».
Σε μια περαιτέρω ένδειξη πιθανών διαφωνιών εντός της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν προειδοποιήσει ότι μια επιβολή φόρου από τη Γερμανία στη μεταφορά φυσικού αερίου από τη χώρα θα μπορούσε να τις αναγκάσει να αυξήσουν τις ρωσικές εισαγωγές.
Η Επιτροπή σημείωσε ότι «μονομερή εθνικά μέτρα με τη μορφή περιορισμών στις εξαγωγές ή δασμών σε διασυνοριακά σημεία εξόδου θέτουν σε κίνδυνο την ενεργειακή αλληλεγγύη». Αρνήθηκε να σχολιάσει εάν θα κινούσε νομικές διαδικασίες κατά της Γερμανίας, τις οποίες είχε ζητήσει η Αυστρία.
Ωστόσο, τα καύσιμα εισάγονται από χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, και μέρος από αυτά μεταπωλείται στη Γερμανία και στους γείτονές της στην Κεντρική Ευρώπη, οι οποίοι ανησυχούν για τη διατήρηση χαμηλού κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία.
Η εποπτική αρχή της ΕΕ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για μεμονωμένα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν νέες εξουσίες «για να περιορίσουν προσωρινά τις προμήθειες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του LNG από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία», προειδοποιώντας ότι τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να πλήξουν τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας που είχαν συμφωνηθεί με τη Μόσχα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, με συνέπεια οι ευρωπαϊκές εταιρείες να κληθούν να πληρώσουν βαριές ρήτρες.
Οι νέες εξουσίες υποστηρίχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, αλλά εξακολουθούν να απαιτούν τελική έγκριση από τα κράτη μέλη.
Latest News
Υγρο πυρ σε καταναλωτές από τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο [γράφημα]
Ράλι 15,7% στο αργό και 24% στο φυσικό αέριο από το Σεπτέμβριο - Σφίγγει ο κλοιός για τα νοικοκυριά
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Σημαντική αύξηση 30,03% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2024 στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ τo 71,64% της ποσότητας LNG που εκφορτώθηκε στον Τερματικό Σταθμό LNG Ρεβυθούσας προήλθε από τις ΗΠΑ
Για δυνατούς παίκτες οι παγκόσμιες προμήθειες LNG - Ο μείζων ρόλος της Ευρώπης
Ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες σε φυσικό αέριο για φέτος
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν