
Έως το 24ο έτος της ηλικίας τους θα έχουν δικαίωμα σύνταξης τα τέκνα θανόντων συνταξιούχων ή ασφαλισμένων σύμφωνα με εγκύκλιο του e ΕΦΚΑ.
Πρόκειται για τη βασική αλλαγή που θεσμοθετήθηκε με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο (ν.5078/23, άρθρο 119) όπου ορίζεται ρητά οτι, σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, εάν έχει πραγματοποιηθεί ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση, τότε η σύνταξη μεταβιβάζεται στα νόμιμα τέκνα.
Το ίδιο ισχύει και για τέκνα που ενδεχομένως να έχουν νομιμοποιηθεί, αναγνωριστεί ή υιοθετηθεί από τον θανόντα.
Συντάξεις: Στους 770.000 οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά
Η ηλικία
Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να δοθεί η σύνταξη είναι τα τέκνα αυτά να είναι άγαμα, αλλά και να μην έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους.
Οι ίδιες ακριβώς διατάξεις, με τις ανάλογες δεσμεύσεις, ισχύουν και για όσα τέκνα δικαιώθηκαν σχετικής σύνταξης θανάτου, με διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή την περίοδο 2016 – 2019.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η χορήγηση σύνταξης θανάτου στα προστατευόμενα υγιή τέκνα δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του 24ου έτους της ηλικίας τους.
Όποιες άλλες καταστατικές διατάξεις, είχαν θεσμοθετηθεί σε παλαιότερη χρονική περίοδο, (για ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους στον τ. ΟΑΕΕ), παύουν να ισχύουν.
Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για τέκνα θανόντων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του τ. ΟΑΕΕ, η συνταξιοδότησή τους μπορούσε να παραταθεί έως το 26ο έτος της ηλικίας τους.
Όσες αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νέου Ασφαλιστικού Νόμου (ν.5078/23) θα κριθούν σύμφωνα με προϊσχύουσες διατάξεις, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος περικοπής ή ακόμα περισσότερο αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Ειδικά για τις περιπτώσεις αυτές, θα μπορεί να επαναχορηγηθεί η σύνταξη θανάτου, με απλή απόφαση Διευθυντή του ΕΦΚΑ.
Διακοπή καταβολής σύνταξης
Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι στην περίπτωση που έγινε διακοπή καταβολής σύνταξης θανάτου σε τέκνο που είναι άγαμο και δεν έχει συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας του, πριν από την έναρξη ισχύος του πρόσφατου Ασφαλιστικού Νόμου (ν.5078/23), τότε η συγκεκριμένη παροχή πρέπει να επαναχορηγηθεί. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάζεται να υποβληθεί σχετική αίτηση προς τον ΕΦΚΑ από το ενδιαφερόμενο τέκνο, που απώλεσε άδικα την εν λόγω παροχή. Στην περίπτωση αυτή, το τέκνο που δικαιούται επαναχορήγηση σύνταξης θα λάβει και αναδρομικά ποσά, από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου, δηλαδή από την 20η Δεκεμβρίου 2023 και όχι νωρίτερα.
Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:


Latest News

Παρατείνεται η αγωνία για το τεκμαρτό εισόδημα - Στις 28 Μαρτίου η συζήτηση στο ΣτΕ
Αναβλήθηκε η συζήτηση για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης ψηφιακών δελτίων αποστολής - Οι αποφάσεις
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου - Πότε «κληρώνει» και για τα αναδρομικά
Aνακοίνωθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις - Μέχρι το Πάσχα θα γίνει η καταβολή ποσών για αναδρομικά έως και 12.000 ευρώ

ΕΦΚΑ: Μικρή η ανταπόκριση για τη συνταξιοδότηση των μη μισθωτών με οφειλές έως 30.000 ευρώ
Μόλις 2.000 έχουν λάβει τη σύνταξη - Αργοί οι ρυθμοί υλοποίησης των ευεργετικών διατάξεων του μέτρου

Τέλος χρόνου για οφειλές στους Δήμους - Πώς μπορείτε να εξοφλήσετε σε 60 δόσεις
Εκπνέει η προθεσμία για υποβολή των αιτήσεων ένταξης στην ευνοϊκή ρύθμιση - Η προσαύξηση

Η ΔΥΠΑ στον Έβρο - Πάνω από 400 νέες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις στον Έβ
Το Νοέμβριο η ΔΥΠΑ υλοποίησε 3 νέες δράσεις για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας στον Έβρο, συνολικού προϋπολογισμού 18,5 εκ. ευρώ

ΚΕΠΕ: Εκρηκτική άνοδος κατά 185% των κενών θέσεων εργασίας σε τέσσερα έτη
Τα αναλυτικά στοιχεία ανά οικονομική δραστηριότητα

Στο ΣτΕ η μάχη των επαγγελματιών για το τεκμαρτό εισόδημα
Οι επαγγελματίες ζητούν να καταργηθούν τα τεκμήρια ως αντισυνταγματικά - Την Παρασκευή η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Eurobank: Καλύτερη εικόνα για την ανεργία – Προβληματίζει η γήρανση του πληθυσμού
Το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ-27 - Τι επισημαίνει η Eurobank στο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία»

Ριζικές αλλαγές στις σχολάζουσες κληρονομιές - Τα φορολογικά κίνητρα
Πέντε μεταρρυθμίσεις για τις δωρεές στο Δημόσιο και τα Κοινωφελή Ιδρύματα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης