Εντείνονται οι πιέσεις για τη δημιουργία του πρώτου «Amazonia Bond», του ομολόγου για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η πιθανότητα για επίτευξη μιας συμφωνίας φέτος αντιμετωπίζει τεχνικά εμπόδια και σκεπτικισμό.
Η Βραζιλία, η Κολομβία και ο Ισημερινός είναι μεταξύ μιας ομάδας εθνών που βρίσκονται σε συνομιλίες με αναπτυξιακές τράπεζες για τη δημιουργία ενός ειδικά υποστηριζόμενου πλαισίου για τη συγκέντρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων χαμηλού κόστους χρηματοδότησης για την προστασία του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο.
Το ομόλογο προτάθηκε πέρυσι από την Inter-American Development Bank και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Καλύπτοντας περισσότερα από 6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ο Αμαζόνιος απορροφά τεράστιες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που θερμαίνουν το κλίμα και φιλοξενεί περισσότερο από το 10% όλων των γνωστών ζώων και φυτών, με την υψηλότερη πυκνότητα ειδών οπουδήποτε στη Γη.
«Θα ήταν μια σημαντική συναλλαγή ορόσημο για τίτλους που συνδέονται με τη φύση», δήλωσε στο Reuters, ο Arend Kulenkampff, διευθυντής του Sovereign Debt Hub που συνδέεται με τη βιωσιμότητα, μιας μη κερδοσκοπικής προσπάθειας για τον συντονισμό της πράσινης χρηματοδότησης, αναφερόμενος στον πιθανό αντίκτυπο της προσπάθειας.
Πολιτικές εκκλήσεις
Όπως αναφέρει το Reuters, το οποίο παρακολουθεί στενά την πρόοδο του εγχειρήματος αυτού, το ομόλογο της Αμαζονίας ευθυγραμμίζεται με την έκκληση των προέδρων της Βραζιλίας, της Κολομβίας και άλλων στη λεκάνη του Αμαζονίου προς τις πλούσιες χώρες να συμβάλουν περισσότερο στην προστασία των τροπικών δασών.
Ένα μέλος της αντιπροσωπείας της Βραζιλίας για το κλίμα είπε στο Reuters ότι η αύξηση της χρηματοδότησης της πολυμερούς αναπτυξιακής τράπεζας (MDB) είναι βασική απαίτηση της προεδρίας της G20 φέτος και ενόψει των συνόδων κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν τον Νοέμβριο και στην πόλη Μπέλεμ του Αμαζονίου το 2025.
Το πόσα χρήματα μπορούν να προσφέρουν τα MDB και πόσο γρήγορα είναι ένα ανοιχτό ερώτημα, καθώς οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Όμως, ενώ πολιτικά η Βραζιλία και η Κολομβία που φιλοξενεί τις συνομιλίες για τη βιοποικιλότητα του ΟΗΕ COP16, επιθυμούν και οι δύο να έχουν μια συμφωνία ορόσημο για να επιδείξουν τις προσπάθειές τους, ορισμένοι αξιωματούχοι είναι δύσπιστοι για την ανάγκη να επισπεύσουν ένα νέο μέσο χρέους.
Οι αναδυόμενες οικονομίες πιέζουν όλο και περισσότερο ώστε ο κόσμος να βοηθήσει να δοθεί αξία στη διαχείριση τέτοιων κοινών πόρων, για παράδειγμα, δημιουργώντας πιστώσεις βιοποικιλότητας που θα μπορούσαν να πωληθούν σε άλλες χώρες ή εταιρείες για να συγκεντρώσουν χρήματα.
Δύο πηγές με άμεση γνώση του θέματος είπαν στο Reuters ότι οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικά στάδια εντός της κυβέρνησης της Βραζιλίας και ότι οποιαδήποτε πρόοδος, εάν επιβεβαιωθεί, δεν θα υπάρξει φέτος.
Διεθνές ενδιαφέρον
Το διεθνές ενδιαφέρον είναι ισχυρό, με μεμονωμένες κυβερνήσεις, όπως η Σουηδία, η Ιταλία και η Ισπανία να παρέχουν ήδη υποστήριξη, ανέφεραν τρεις πηγές. Στο μέλλον, άλλοι φορείς όπως η Τράπεζα Ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CAF) είναι πιθανό να εμπλακούν, πρόσθεσε μια πηγή.
Μεταξύ άλλων ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν είναι ο καθορισμός του τι θα πρέπει να θεωρείται νόμιμη χρήση των εσόδων των νέων ομολόγων, συμπεριλαμβανομένου του αν θα επιτραπεί η δαπάνη σε πόλεις, δεδομένου ότι το 80% όσων ζουν στον Αμαζόνιο βρίσκονται σε αστικοποιημένα περιβάλλοντα.
Ενώ η Βραζιλία, η Κολομβία, ο Ισημερινός, η Γουιάνα, το Περού, η Βολιβία και το Σουρινάμ έχουν ήδη υπογράψει, η κοινή έκδοση ομολόγων δεν είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένης της διαφορετικής οικονομικής κατάστασης κάθε κράτους.
Latest News
Θα μπορούσε να γίνει η Αθήνα Βαλένθια;
Ποιες περιοχές της πρωτεύουσας κινδυνεύουν από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα – Η αυθαίρετη δόμηση, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Πίστωση χρόνου για τα πρόστιμα στα EV ζητά η Γαλλία
Μεγαλύτερη ευελιξία ζητούν ευρωπαικές κυβερνήσεις και αυτοκινητοβιομηχανίες για το ζήτημα των ορίων στα ποσοστά εκπομπών των αυτοκινήτων
Εως το 2025 η Ευρώπη θα παράγει ετησίως 32 GW από ανεμογεννήτριες
Η Γερμανία ενισχύοντας τα έργα ΑΠΕ, τετραπλασίασε τις αδειοδοτήσεις για νέα χερσαία αιολικά πάρκα
«Μαρσάρει» η F1 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές
H Formula 1, που αποτελεί το κορυφαίο πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου, στρέφει την τεχνογνωσία του στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Το deal της AKTOR στην αποθήκευση ενέργειας – H εξαγορά από Enercoplan και οι επενδύσεις 1,5 δισ.
H AKTOR, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο έργων αντλησιοταμίευσης της Enercoplan Energy & Investments
Η Xiaomi παρέδωσε 20.000 EV τον Οκτώβριο - Μήνες μόνο μετά το πρώτο της
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Xiaomi παρέδωσε το πρώτο αυτοκίνητο της πριν λίγους μήνες
Τα έσοδα της BYD ξεπέρασαν της Tesla για πρώτη φορά
Τα έσοδα της BYD αυξήθηκαν κατά 24% καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις δίνουν ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας
Τι θα συνέβαινε στην Αθήνα αν είχαμε το ίδιο καιρικό φαινόμενο με τη Βαλένθια
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας «οι φυσικές διεργασίες, είναι φυσικές διεργασίες. Ό, τι και να κάνουμε εμείς, αυτές ακολουθούν τους δικούς τους νόμους