Όταν η Barclays Bank πάγωσε τον λογαριασμό της Μπέκι Γουέμπστερ, διακόπτοντας την πρόσβαση στην πληρωμή του κρατικού επιδόματος του γιου της για πάνω από μια εβδομάδα πέρυσι, ήταν η 15η φορά που η πρώην εργαζόμενη στο βρετανικό ΕΣΥ η οποία έγινε συνοδός πλήρους απασχόλησης δεν μπορούσε να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό ή της έκλειναν έναν τραπεζικό λογαριασμό. .

Απογοητευμένη ξεκίνησε συλλογή υπογραφών καλώντας τους βουλευτές να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες. Συγκέντρωσε περισσότερες από 11.000 υπογραφές.

Βιομηχανία σεξ: Στα 58,4 δισ. δολ. ο τζίρος – Οι περιζήτητες θέσεις εργασίας

«Όταν κάνω αίτηση για επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό και μόλις φτάσω στο «τι ασχολείσαι» και βάλω τη βιομηχανία του σεξ, απλά δεν με αφήνει να συνεχίσω», είπε στους Financial Times η Γουέμπστερ, προσθέτοντας: « Δηλαδή θέλετε να πληρώνω φόρους, αλλά θέλετε να αφαιρέσετε τους τραπεζικούς λογαριασμούς μου;».

Η καμπάνια της Γουέμπστερ έρχεται καθώς εντείνεται η ανησυχία για το εάν τράπεζες αρνούνται άδικα σε ομάδες την πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Τέτοιες πρακτικές μπήκαν στο προσκήνιο πέρυσι όταν η ιδιωτική τράπεζα Coutts έκλεισε τον λογαριασμό του πολιτικού Νάιτζελ Φάρατζ, αλλά επηρεάζει χιλιάδες απλούς ανθρώπους και επιχειρήσεις.

Μια κοινοβουλευτική επιτροπή διαπίστωσε νωρίτερα φέτος ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας έκλεισαν τους λογαριασμούς σε πάνω από 140.000 επιχειρήσεις πέρυσι. Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς διεξάγει τώρα επανεξέταση των κλεισιμάτων.

Η πορνεία είναι παράνομη σε Αγγλία και Ουαλία

Αν και η προσέλκυση σεξουαλικής εργασίας και η διατήρηση οίκου ανοχής είναι παράνομες στην Αγγλία και την Ουαλία, επιτρέπεται η πώληση και η αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών μεταξύ ενηλίκων που συναινούν.

Περίπου 72.800 άνθρωποι πιστεύεται ότι κερδίζουν χρήματα πουλώντας σεξουαλικές υπηρεσίες ή παραστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 88% των οποίων είναι γυναίκες, σύμφωνα με την ΜΚΟ English Collective for Prostitutes. Οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των εργαζομένων του σεξ κυμαίνονται από 60.000 έως 80.000.

Έρευνα από την Ένωση Εργαζομένων του Σεξ – και την εκστρατεία Decrim Now διαπίστωσε ότι πάνω από το 80% τοις εκατό των μελών της έχουν βιώσει κάποια μορφή οικονομικής διάκρισης. Αυτό συμβαίνει καθώς εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις διαδικτυακές πληρωμές καθώς η χρήση μετρητών μειώνεται.

«Διαπιστώσαμε μια σταθερή έλλειψη γνώσης και κατανόησης μεταξύ των τραπεζών σχετικά με το πώς λειτουργούν οι βιομηχανίες του σεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα εκτεταμένες τραπεζικές διακρίσεις κατά των εργαζομένων του σεξ», δήλωσε μια άλλη φιλανθρωπική οργάνωση, η National Ugly Mugs (NUM).

Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επίσης να πληρώσουν φόρο εισοδήματος επί των αποδοχών. Η Γουέμπστερ είπε ότι τα εμπόδια που αντιμετώπισε στην πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα άδικα δεδομένου ότι είναι εγγεγραμμένη ως ατομική έμπορος και πληρώνει φόρους.

Οι τράπεζες λένε ότι έχουν την ευθύνη να παρακολουθούν και να σταματούν τα έσοδα οικονομικού εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής διακίνησης. Ο εμπορικός οργανισμός UK Finance δήλωσε ότι οι αποφάσεις για πάγωμα ή κλείσιμο λογαριασμών συχνά συνδέονται με τη διαχείριση κινδύνου και τις ρυθμιστικές υποχρεώσεις.

«Ενώ η τραπεζική εσόδων από τη σεξουαλική εργασία δεν είναι ποινικό αδίκημα, οι πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται είναι πολύ μεγάλοι», δήλωσε εκπρόσωπος του εμπορικού οργανισμού στους FT.

Ο αποκλεισμός από τραπεζική εκθέτει σε κίνδυνο τους εργαζομένους του κλάδου

Ωστόσο, οι ακτιβιστές λένε ότι ο αποκλεισμός της πρόσβασης των εργαζομένων του σεξ σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μπορεί να τους κάνει πιο ευάλωτους στην οικονομική εκμετάλλευση, αφήνοντάς τους σε υψηλότερο κίνδυνο κλοπής και ωθώντας τους προς διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Only Fans που περιορίζουν τα κέρδη τους.

«Είναι απειλή για τη ζωή των εργαζομένων του σεξ να χάσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς», δήλωσε η Τζέσικα βαν Μέιρ, συνιδρυτής του MintStars, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας σεξουαλικού περιεχομένου και ερευνήτριας για τα δικαιώματα των εργαζομένων του σεξ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα άτομα που εργάζονται σε παραπλήσιες, νόμιμες βιομηχανίες αντιμετωπίζουν οικονομικές διακρίσεις. Η Decrim Now είπε ότι εκπαιδευτικοί σεξ, θεραπευτές και καλλιτέχνες παγιδεύτηκαν στον «τραπεζικό πόλεμο κατά του σεξ» λόγω της αυτοματοποιημένης ανάλυσης των τραπεζών και των «αδιαφανών» αξιολογήσεων κινδύνου.

Η Βαν Μέιρ είπε ότι δυσκολεύτηκε να ανοίξει επιχειρηματικό τραπεζικό λογαριασμό για την εκκίνηση της διαδικτυακής πλατφόρμας δημιουργίας περιεχομένου για ενήλικες που υποστηρίζεται από VC. Ως αποτέλεσμα, βασιζόταν σε ένα πιο ελαφρά ρυθμιζόμενο ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος.

Στην απάντησή του στην αναφορά της Γουέμπστερ, το Υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο μήνα είπε ότι λαμβάνει μέτρα για την προστασία των τραπεζικών πελατών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ελάχιστης ειδοποίησης που πρέπει να δίνουν οι τράπεζες πριν κλείσουν λογαριασμό από δύο μήνες σε 90 ημέρες απαιτώντας από τους δανειστές να εξηγήσουν την απόφασή τους με περισσότερες λεπτομέρειες .

«Οι τρέχοντες νόμοι και το στίγμα που περιβάλλουν τη σεξουαλική εργασία είναι αυτά που δημιουργούν τον υποτιθέμενο «κίνδυνο» για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», είπε η Όντρεϊ Καραντόνα, εκπρόσωπος του Decrim Now.

Ένας εκπρόσωπος της Barclays είπε: «Δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε συγκεκριμένα στοιχεία λογαριασμού χωρίς τη συγκατάθεση των πελατών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή