Μια μεγάλη αλλαγή παρατηρείται εσχάτως στις αγορές κεφαλαίων, ειδικά της Δύσης. Και την έχει εντοπίσει σχετική έρευνα του Bloomberg, η οποία αποκάλυψε ότι στις συζητήσεις στελεχών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equities) με υποψήφιους επενδυτές, οι τελευταίοι ήταν πολύ δύσκολοι στο να προχωρήσουν στις προτεινόμενες επενδύσεις.
Οι συμφωνίες γίνονται δύσκολες. Το πιο πρόσφατο σε μια σειρά απαιτήσεων των επενδυτών είναι το εξής: Αν θέλετε τα χρήματά μας, βάλτε πρώτα περισσότερα από τα δικά σας. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, κατά το Bloomberg.
Για να το καταφέρουν μάλιστα, ορισμένα στελέχη ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων – τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές επιχειρήσεις – φορτώνονται περισσότερα χρέη και δεσμεύουν προσωπικά περιουσιακά στοιχεία για να το πετύχουν. Μάλιστα, κάποιοι συνάπτουν δάνεια υψηλού επιτοκίου.
Forbes: Απτόητοι οι πλούσιοι του κόσμου… δεν τους άγγιξε ο πληθωρισμός [γραφήματα]
Η Investec και η JPMorgan είναι μεταξύ των τραπεζών που παρέχουν τέτοια δάνεια. Η ανάγκη του κλάδου για περισσότερα κεφάλαια οδήγησε επίσης σε αρκετούς δανειστές private equities, όπως η Ares Management, η Oaktree Capital και η Pemberton Asset Management, έχουν συγκεντρώσει ή συγκεντρώνουν κεφάλαια για να δανείσουν.
Ενδεικτικό είναι ότι οι εισφορές ιδίων κεφαλαίων από private equities σε νέα κεφάλαια έχουν εκτιναχθεί κατά μέσο όρο στο 5% από 2% πέρυσι και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 20%, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, την ώρα που δεν είναι λίγα τα στελέχη που προσπαθούν να βρουν σημαντικά ποσά κεφαλαίου σε συχνά σύντομα χρονικά διαστήματα.
«Το ερώτημα “πόσα βάζετε προσωπικά στο επόμενο ταμείο” είναι σίγουρα μια συζήτηση στο τραπέζι και συχνά είναι η πρώτη συζήτηση», σύμφωνα με τον Jean-Philippe Boige, διευθύνοντα σύμβουλο στην Reach Capital, μια εταιρεία άντλησης κεφαλαίων.
Η δεκαετία των «φτωχών» αποδόσεων
Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, προηγήθηκε μια δεκαετία, κατά την οποία οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων δεν δυσκολεύτηκαν να κρατήσουν τους επενδυτές τους ευχαριστημένους. Τα χαμηλά επιτόκια βοήθησαν να τονωθεί μια άνευ προηγουμένου ροή κερδών που κράτησε τους επενδυτές ικανοποιημένους και έκανε πολλούς στον κλάδο εξαιρετικά πλούσιους.
Καθώς όμως η οικονομική αβεβαιότητα διαταράσσει τον ρυθμό των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και το κόστος χρηματοδότησης αυτών των περιουσιακών στοιχείων αυξάνεται, πολλοί διαχειριστές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων αγωνίζονται τώρα να δώσουν τις ίδιες αποδόσεις.
Οι απαιτήσεις είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη μιας αλλαγής ισχύος στην αγορά των 8 τρισ. δολαρίων και το τέλος της εποχής του εύκολου χρήματος. Σε αντάλλαγμα για τη συνέχιση της επένδυσής τους, οι διαχειριστές χρημάτων έχουν αυξήσει τα αιτήματά τους, τα οποία καλύπτουν εκπτώσεις προμηθειών, συνεπενδύσεις, καθώς και την απελευθέρωση κεφαλαίου δεσμευμένου σε παλιές θέσεις.
“Η ερώτηση από τους επενδυτές τώρα είναι πόσο πιστεύουν τα private equities τις θέσεις που προτείνουν”, δήλωσε ο William Barrett, της Reach Capital. Για ορισμένους επενδυτές, δεν έχει να κάνει μόνο με το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που παρέχει μια private equities, αλλά και με ποιο μέρος της προσωπικής καθαρής θέσης ενός διαχειριστή συνεισφέρεται. Αν δεν είναι ένα σημαντικό ποσό, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δεν είναι πραγματική ευθυγράμμιση, σύμφωνα με την Imogen Richards, συνεργάτη στην Pantheon.
Crunch μετρητών…
Με τα μετρητά που καταβάλλονται από τα κεφάλαια να μειώνονται, οι επενδυτές είναι πλέον λιγότερο ικανοί ή πρόθυμοι να διαθέσουν νέα χρήματα στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Πέρυσι, το ποσοστό του κατανεμημένου κεφαλαίου στους επενδυτές μειώθηκε στο 11,2%, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 25 ετών, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας διαχείρισης περιουσίας Raymond James, επικαλούμενη στοιχεία που συγκέντρωσε η Hamilton Lane Cobalt.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα για δέσμευση σε νέα κεφάλαια, ενισχύοντας περαιτέρω τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα της αγοράς συγκέντρωσης κεφαλαίων, σύμφωνα με τον Darius Craton, διευθυντή της Raymond James.
Latest News
Με απώλειες αφήνουν πίσω την εβδομάδα οι ευρωαγορές
Στη σκιά των μετώπων που έχουν ανοίξει παγκοσμίως ειδικά στις ΗΠΑ και τη Γερμανία οι ευρωπαϊκές αγορές
Τα ρεκόρ των S&P 500 και Dow «στρώνουν το χαλί» για την καλύτερη εβδομάδα της χρονιάς της Wall Street
Η σαρωτική νίκη του Τραμπ ενίσχυσε τα στοιχήματα για μια φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα και η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων μείωσε την πίεση στην αμερικανική οικονομία
Άντεξε το θετικό πρόσημο του ΧΑ - Oδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ συνεχίζει, έστω και χωρίς μεγάλες κινήσεις, τη θετική πορεία από την αρχή του Νοεμβρίου
Υποχωρεί το πετρέλαιο αλλά οδεύει για να κλείσει την εβδομάδα με κέρδη
Κίνα και τυφώνας οι καταλύτες της αγοράς πετρελαίου
Σταθεροποιείται η Wall Street μετά το μετεκλογικό ράλι
Αφομοιώνει τα επίπεδα μετά από μία έντονη εβδομάδα λόγω προεδρικών εκλογών και μείωσης επιτοκίου από τη Federal Reserve.
Ο Πάουελ καθησυχάζει (προσωρινά;) την αγορά αμερικανικών ομολόγων
Η επαναφορά από το sell off στα ομόλογα που έφερε η νίκη Τραμπ - Πώς σχολίασε την αγορά και τις προοπτικές της ο κεντρικός τραπεζίτης
Τραπεζικός «εμφύλιος» στο ΧΑ - Ισορροπεί ο γενικός δείκτης
Αν εξαιρεθεί η υπεραπόδοση των Eurobank και Alpha Bank, οι πιέσεις σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές, μεταξύ των οποίων και η Εθνική, οδηγούν την αγορά σε θέση άμυνας των 1.410 μονάδων
Επιδείνωση του κλίματος στην αγορά - Αυξήθηκε ο δείκτης φόβου τον Οκτώβριο [γραφήματα]
Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδο χαμηλότερο του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004), σύμφωνα με το ΚΕΠΕ
Με στηρίξεις Alpha Bank και Eurobank η θετική κίνηση στο ΧΑ
Δεν μπορεί να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση των Χρηματιστήριο Αθηνών
Νευρικότητα στην Ευρώπη, ανησυχίες για τα πολλαπλά μέτωπα παγκοσμίως
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,1%