
Μια μεγάλη αλλαγή παρατηρείται εσχάτως στις αγορές κεφαλαίων, ειδικά της Δύσης. Και την έχει εντοπίσει σχετική έρευνα του Bloomberg, η οποία αποκάλυψε ότι στις συζητήσεις στελεχών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equities) με υποψήφιους επενδυτές, οι τελευταίοι ήταν πολύ δύσκολοι στο να προχωρήσουν στις προτεινόμενες επενδύσεις.
Οι συμφωνίες γίνονται δύσκολες. Το πιο πρόσφατο σε μια σειρά απαιτήσεων των επενδυτών είναι το εξής: Αν θέλετε τα χρήματά μας, βάλτε πρώτα περισσότερα από τα δικά σας. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, κατά το Bloomberg.
Για να το καταφέρουν μάλιστα, ορισμένα στελέχη ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων – τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές επιχειρήσεις – φορτώνονται περισσότερα χρέη και δεσμεύουν προσωπικά περιουσιακά στοιχεία για να το πετύχουν. Μάλιστα, κάποιοι συνάπτουν δάνεια υψηλού επιτοκίου.
Forbes: Απτόητοι οι πλούσιοι του κόσμου… δεν τους άγγιξε ο πληθωρισμός [γραφήματα]
Η Investec και η JPMorgan είναι μεταξύ των τραπεζών που παρέχουν τέτοια δάνεια. Η ανάγκη του κλάδου για περισσότερα κεφάλαια οδήγησε επίσης σε αρκετούς δανειστές private equities, όπως η Ares Management, η Oaktree Capital και η Pemberton Asset Management, έχουν συγκεντρώσει ή συγκεντρώνουν κεφάλαια για να δανείσουν.
Ενδεικτικό είναι ότι οι εισφορές ιδίων κεφαλαίων από private equities σε νέα κεφάλαια έχουν εκτιναχθεί κατά μέσο όρο στο 5% από 2% πέρυσι και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 20%, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, την ώρα που δεν είναι λίγα τα στελέχη που προσπαθούν να βρουν σημαντικά ποσά κεφαλαίου σε συχνά σύντομα χρονικά διαστήματα.
«Το ερώτημα “πόσα βάζετε προσωπικά στο επόμενο ταμείο” είναι σίγουρα μια συζήτηση στο τραπέζι και συχνά είναι η πρώτη συζήτηση», σύμφωνα με τον Jean-Philippe Boige, διευθύνοντα σύμβουλο στην Reach Capital, μια εταιρεία άντλησης κεφαλαίων.
Η δεκαετία των «φτωχών» αποδόσεων
Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, προηγήθηκε μια δεκαετία, κατά την οποία οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων δεν δυσκολεύτηκαν να κρατήσουν τους επενδυτές τους ευχαριστημένους. Τα χαμηλά επιτόκια βοήθησαν να τονωθεί μια άνευ προηγουμένου ροή κερδών που κράτησε τους επενδυτές ικανοποιημένους και έκανε πολλούς στον κλάδο εξαιρετικά πλούσιους.
Καθώς όμως η οικονομική αβεβαιότητα διαταράσσει τον ρυθμό των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και το κόστος χρηματοδότησης αυτών των περιουσιακών στοιχείων αυξάνεται, πολλοί διαχειριστές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων αγωνίζονται τώρα να δώσουν τις ίδιες αποδόσεις.
Οι απαιτήσεις είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη μιας αλλαγής ισχύος στην αγορά των 8 τρισ. δολαρίων και το τέλος της εποχής του εύκολου χρήματος. Σε αντάλλαγμα για τη συνέχιση της επένδυσής τους, οι διαχειριστές χρημάτων έχουν αυξήσει τα αιτήματά τους, τα οποία καλύπτουν εκπτώσεις προμηθειών, συνεπενδύσεις, καθώς και την απελευθέρωση κεφαλαίου δεσμευμένου σε παλιές θέσεις.
“Η ερώτηση από τους επενδυτές τώρα είναι πόσο πιστεύουν τα private equities τις θέσεις που προτείνουν”, δήλωσε ο William Barrett, της Reach Capital. Για ορισμένους επενδυτές, δεν έχει να κάνει μόνο με το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που παρέχει μια private equities, αλλά και με ποιο μέρος της προσωπικής καθαρής θέσης ενός διαχειριστή συνεισφέρεται. Αν δεν είναι ένα σημαντικό ποσό, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δεν είναι πραγματική ευθυγράμμιση, σύμφωνα με την Imogen Richards, συνεργάτη στην Pantheon.
Crunch μετρητών…
Με τα μετρητά που καταβάλλονται από τα κεφάλαια να μειώνονται, οι επενδυτές είναι πλέον λιγότερο ικανοί ή πρόθυμοι να διαθέσουν νέα χρήματα στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Πέρυσι, το ποσοστό του κατανεμημένου κεφαλαίου στους επενδυτές μειώθηκε στο 11,2%, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 25 ετών, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας διαχείρισης περιουσίας Raymond James, επικαλούμενη στοιχεία που συγκέντρωσε η Hamilton Lane Cobalt.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα για δέσμευση σε νέα κεφάλαια, ενισχύοντας περαιτέρω τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα της αγοράς συγκέντρωσης κεφαλαίων, σύμφωνα με τον Darius Craton, διευθυντή της Raymond James.


Latest News

Μικρή πτώση για τη Wall Street και «ξεκούραση» μετά τις φρενήρεις εβδομάδες - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα
Η Wall Street ξεκουράζετε μετά από φρενήρης εβδομάδες μεταβλητότητας - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα

Όλα τα σενάρια για το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα - Ο ρόλος του Κόκκινου Δράκου
Το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα δημιούργησε πλήθος ερωτήματα για τους πωλητές αλλά και την αξιοπιστία της ισχυρότερης αγοράς ομολόγων στον κόσμο

Δεύτερη μέρα ισχυρών κερδών για τον Stoxx 600 - «Στο πράσινο» οι ευρωαγορές
Οι κλάδοι των ακινήτων και των τραπεζών οδήγησαν την άνοδο

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο βγαίνει το Δημόσιο
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Νευρικότητα και ήπια κέρδη στη Wall Street
Η Wall Street αξιολογεί τη νέα δέσμη των εταιρικών αποτελεσμάτων

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βαραίνει» το Παρίσι η LVMH
Παρά το θετικό κλίμα, η μετοχή της LVMH σημειώνει βουτιά 8%

Κέρδη στην Ασία, μικρές απώλειες στις αγορές της Κίνας
Μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινώσει η Ινδία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Μάρτιο