
Η όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων, πρωτίστως λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, και η προοπτική μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ πυροδοτούν την αύξηση της ζήτησης του χρυσού ως ασφαλούς επένδυσης και την εκτόξευση της τιμής του σε ιστορικά υψηλά, πάνω από τα 2.400 δολάρια/ουγγιά.
Στο επίκεντρο αυτού του ράλι βρίσκεται η προερχόμενη από την Κίνα ζήτηση, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό αλλά και καταναλωτή του πολύτιμου μετάλλου.
Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg, τόσο οι αγοραστές στη λιανική όσο και οι επενδυτές κεφαλαίων, οι traders συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, αλλά και η ίδια η κεντρική τράπεζα βλέπουν τον χρυσό ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε καιρό έντονης αβεβαιότητας.
Χρυσός: Συνωστισμός στα ενεχυροδανειστήρια του Μπρούκλιν
Ο μεγαλύτερος αγοραστής
Η Κίνα και η Ινδία ανταγωνίζονται συνήθως για τον τίτλο του μεγαλύτερου αγοραστή στον κόσμο. Αλλά αυτό άλλαξε πέρυσι καθώς η κινεζική κατανάλωση κοσμημάτων, ράβδων και νομισμάτων αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα στην Κίνα αυξήθηκε κατά 10%, ενώ στην Ινδία μειώθηκε κατά 6%.
Την ίδια στιγμή, οι κινεζικές επενδύσεις σε ράβδους χρυσού και νομίσματα αυξήθηκαν κατά 28%.
Και, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Philip Klapwijk, διευθύνων σύμβουλος της Precious Metals Insights με έδρα το Χονγκ Κονγκ, υπάρχουν ακόμη περιθώρια για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης. Εν μέσω περιορισμένων επενδυτικών επιλογών στην Κίνα, η παρατεταμένη κρίση στον τομέα των ακινήτων, οι ασταθείς χρηματιστηριακές αγορές και η αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος οδηγούν αποταμιεύσεις και επενδυτικά κεφάλαια σε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται πιο ασφαλή.
«Τα χρήματα που διατίθενται υπό αυτές τις συνθήκες για ένα περιουσιακό στοιχείο όπως ο χρυσός – και στην πραγματικότητα για νέους αγοραστές – είναι αρκετά σημαντικά», είπε ο CEO της εταιρείας συμβούλων. «Δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές στην Κίνα. Με τους συναλλαγματικούς ελέγχους και τους ελέγχους κεφαλαίων, δεν μπορεί κανείς να στραφεί σε άλλες αγορές για να τοποθετήσει τα χρήματά του», εξήγησε.
Άλμα εισαγωγών
Αν και η Κίνα εξορύσσει περισσότερο χρυσό από οποιαδήποτε άλλη χώρα, χρειάζεται ακόμα να εισάγει μεγάλες ποσότητες οι οποίες, μάλιστα, ολοένα και αυξάνονται.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αγορές από το εξωτερικό ανήλθαν συνολικά σε πάνω από 2.800 τόνους, ποσότητα που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο των αποθεμάτων που κατέχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Και πάλι, ο ρυθμός των αποστολών έχει επιταχυνθεί τον τελευταίο καιρό. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν ενόψει της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς της Κίνας, μια περίοδο αιχμής για δώρα, και κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους είναι 53% υψηλότερες από ό,τι ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Η Κεντρική Τράπεζα
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αγοράζει ασταμάτητα εδώ και 17 συναπτούς μήνες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί που έχει σημειώσει ποτέ σε αγορές χρυσού, στην προσπάθειά της να διαφοροποιήσει τα αποθέματά της από το δολάριο και να αντισταθμίσει την υποτίμηση του νομίσματος.
Είναι ο πιο «φανατικός» αγοραστής μεταξύ πολλών κεντρικών τραπεζών που ευνοούν τον χρυσό. Η τράπεζα κατέγραψε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ του πολύτιμου μετάλλου πέρυσι και αναμένεται να διατηρήσει τις αγορές σε υψηλά επίπεδα το 2024.
Το premium στη Σαγκάη
Ενδεικτικό της γοητείας του χρυσού είναι ότι η κινεζική ζήτηση παραμένει ισχυρή και ανοδική, παρά τις τιμές ρεκόρ του πολύτιμου μετάλλου και το ασθενέστερο γιουάν που μειώνει την αγοραστική δύναμη των αγοραστών.
Και μάλιστα, στην περίοδο κατά την οποία το ασφάλιστρο που πρέπει να πληρώσουν οι αγοραστές χρυσού στην Κίνα εκτινάχθηκε στα 89 δολάρια η ουγγιά στις αρχές του μήνα. Ο μέσος όρος του περασμένου έτους είναι 35 δολάρια έναντι ενός ιστορικού μέσου όρου μόλις 7 δολαρίων/ουγγιά.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα οι υψηλές τιμές είναι πιθανό να μετριάσουν τη ζήτηση για τον χρυσό, αλλά επισημαίνουν ότι η αγορά αποδεικνύεται ασυνήθιστα ανθεκτική. Οι Κινέζοι καταναλωτές συνήθως δράττονταν της ευκαιρίας όταν έπεφταν οι τιμές και τότε αγόραζαν. Αυτήν τη φορά δεν είναι έτσι, καθώς η φρενήρης ζήτηση από την Κίνα κρατάει τις τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Αυτό υποδηλώνει ότι το ράλι είναι βιώσιμο και οι αγοραστές χρυσού σε όλον τον κόσμο μπορούν να νιώθουν ασφαλείς για την επένδυσή τους, εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης από την Κίνα, εξήγησε στο Bloomberg ο Νίκος Καβάλης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Metals Focus.
Πάντως, οι αρχές της Κίνας, που μπορούν να γίνουν ιδιαιτέρως εχθρικές απέναντι στην κερδοσκοπία των αγορών, είναι λιγότερο αισιόδοξες. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί, ενώ τόσο το Χρηματιστήριο Χρυσού της Σαγκάης όσο και το Χρηματιστήριο Μελλοντικής Εκπλήρωσης έχουν αυξήσει τις απαιτήσεις περιθωρίου σε ορισμένα συμβόλαια για να εξουδετερώσουν την υπερβολική ανάληψη κινδύνου.
Ροές ETF
Ένας λιγότερο φρενήρης τρόπος με τον οποίο οι Κινέζοι επενδύουν σε χρυσό είναι μέσω ETF. Χρήματα ρέουν σε ETF χρυσού στην ηπειρωτική Κίνα σχεδόν κάθε μήνα από τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Bloomberg. Η κινεζική ζήτηση θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις συμμετοχές τους κατευθυνόμενες σε εμπορεύματα, δήλωσε σε σημείωμά της η αναλύτρια της BI Rebecca Sin


Latest News

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο

«Καλπάζει» προς τις 4.000 δολάρια ο χρυσός- Τι προβλέπουν Goldman Sachs και UBS
Οι υψηλότερες εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής κατά 6,6% την περασμένη εβδομάδα - Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Οι αγορές ανησυχούν ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός - Ξεπέρασε τα 3.245 δολάρια η ουγγιά
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών

Γιατί η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι πάντα «καλά νέα»
Η οικονομική εξίσωση έχει αλλάξει δραματικά - Το 2025 δεν είναι 2005

Ξεπέρασε τα 3.200 δολάρια ο χρυσός ενώ το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 3.253,20 δολάρια

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο χρυσός - Σε ιστορικά υψηλά δια χειρός... Τραμπ
Η αβεβαιότητα λόγω δασμών και ο φόβος της ύφεσης ωθούν επενδυτές στον χρυσό - Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το βασικό όριο του 100 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023
![Χρυσός: Ξανά κοντά σε νέα ρεκόρ [Γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gold-8218390_1280-600x400.jpg)
Κοντά σε νέα ρεκόρ ξανά ο χρυσός [Γράφημα]
Βαθαίνει η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας - Οι τιμές της Χρυσής Λίρας Αγγλίας από Τράπεζα της Ελλάδος

Nέα πτώση στο πετρέλαιο - Σενάρια για παγκόσμια ύφεση και βουτιά στα 50 δολ.
Ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 125% από 104%, ανατρέποντας το κλίμα για το πετρέλαιο

Γεν – Ελβετικό φράγκο: Κερδίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών ως ασφαλή καταφύγια
Ανοδικά ο χρυσός πλησιάζει το υψηλό επίπεδο ρεκόρ