Τις ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές προσπάθησε να αναδείξει ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, ο οποίος συναντήθηκε με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και αρκετούς άλλους πολυμερείς δανειστές ανάπτυξης, με στόχο να διοχετεύσουν περισσότερα κεφάλαια σε πρωτοβουλίες στις αναδυόμενες αγορές.

Ο Ντίμον, μαζί με άλλα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της US International Development Finance, Scott Nathan, συζήτησαν πώς να ανακατευθύνουν τα ιδιωτικά κεφάλαια προς χώρες ή τοποθετήσεις που συχνά δεν βρίσκονται στο ραντάρ επενδυτών και σχετίζονται με ποιοτικά έργα που στόχο έχουν την ανάπτυξη.

Το γεύμα που παράθεσαν ήταν κεκλεισμένων των θυρών, στο περιθώριο των εαρινών συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Ντίμον: Το πολιτικό μανιφέστο – Το όραμα του για το ρόλο των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή

Άλλωστε, είναι ήδη γνωστό ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι αναπτυξιακοί δανειστές προσπαθούν να διατηρήσουν την παρουσία τους σε αναδυόμενες αγορές, καθώς οι ικανότητές τους ξεπερνούν κατά πολύ τις ανάγκες των φτωχότερων χωρών, ιδιαίτερα για έργα έντασης κεφαλαίου που σχετίζονται με το κλίμα.

Διασπορά επενδύσεων

Μέχρι τώρα, οι προσπάθειες ο ιδιωτικός τομέας να πραγματοποιήσει περισσότερες επενδύσεις και οι κυβερνήσεις να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα, πολλά αμερικανικά στελέχη να επιδιώκουν να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στην αναπτυξιακή χρηματοδότηση από την Κίνα, τον μεγαλύτερο επίσημο πιστωτή στις αναδυόμενες αγορές.

Τα θέματα που συζήτησαν ο Dimon και οι δανειστές περιελάμβαναν τον καταμερισμό κινδύνου και την αύξηση της πρόσβασης στις αγορές ιδιωτικού χρέους μέσω εκδόσεων ομολόγων, επιλογές που έχουν προωθηθεί από τις αναπτυξιακές τράπεζες για να βοηθήσουν στη στήριξη των αναδυόμενων οικονομιών σε όλο τον κόσμο.

Ο Rémy Rioux, επικεφαλής της Γαλλικής Αναπτυξιακής Υπηρεσίας, δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν το αποτέλεσμα πολλών ετών εργασίας που προσπαθούσε να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που μπορεί ένα στέλεχος τράπεζας τόσο υψηλού προφίλ όπως ο Dimon έχει παρευρεθεί σε μια τέτοια συγκέντρωση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Ήταν η πρώτη φορά που φτάσαμε στον Jamie Dimon», είπε ο Rioux σε συνέντευξη του. «Ρωτούσε τα πάντα και προσπαθούσε να καταλάβει» κάθε τράπεζα και τους στόχους της, είπε.

Ο ρόλος της JP Morgan

Ο Dimon έχει θέσει την JPMorgan στον πυρήνα των αλλαγών του χρηματοπιστωτικού κόσμου σε ορισμένα από τα πιο πιεστικά πρόσφατα γεωπολιτικά ζητήματα. Τον Ιανουάριο, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy στο Νταβός, καθώς ο ηγέτης είχε στόχο να ενισχύσει την υποστήριξη για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και τα σχέδια για την ανοικοδόμηση της χώρας του.

Επίσης, η JPMorgan συγκαταλέγει αναπτυξιακές τράπεζες και πολυεθνικούς οργανισμούς —συμπεριλαμβανομένων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας— μεταξύ ορισμένων από τους πελάτες της με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Το 2020, ίδρυσε έναν Αναπτυξιακό Χρηματοδοτικό Ίδρυμα, ο οποίος ανέλαβε την επέκταση της ιδιωτικής χρηματοδότησης για συμφωνίες βιώσιμης ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές.

«Οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν αυτή την τεράστια αρχιτεκτονική των δημόσιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», είπε ο Rioux, προσθέτοντας ότι έχει μιλήσει επίσης με τη Citigroup και άλλα ιδρύματα της Wall Street. «Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε και να ανταποκριθούμε σε τέτοιου είδους ενδιαφέρον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή