Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση θα χρειαστεί 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, απαιτώντας περισσότερες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ειδικά στην Ασία-Ειρηνικό, εκτιμά η BlackRock

Η προειδοποίηση αυτή περιλαμβάνεται στο τελευταίο «Σενάριο Μετάβασης του Ινστιτούτου Επενδύσεων» της BlackRock, το οποίο αναλύει τον τρόπο με τον οποίο είναι πιο πιθανό να πραγματοποιηθεί η μετάβαση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και τον πιθανό αντίκτυπό της στα χαρτοφυλάκια.

Το ποσό των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι διπλάσιο από τις προηγούμενες προσδοκίες των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και θα απαιτήσει αυξήσεις στα κεφάλαια τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τον Μάικλ Ντένις, επικεφαλής της APAC Alternatives Strategy & Capital Markets της BlackRock.

Εκτός τροχιάς οι στόχοι για τις ΑΠΕ έως το 2030 – Τι δείχνει έρευνα του IRENA

«Η APAC βρίσκεται πραγματικά στο επίκεντρο της ευκαιρίας για επενδύσεις σε ενέργεια και το βλέπουμε σε πολλούς τομείς, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές», είπε ο Ντένις, μιλώντας στην ετήσια Εβδομάδα Ecosperity της Σιγκαπούρης την περασμένη εβδομάδα.

Σε αναζήτηση κεφαλαίων

Πέρυσι, 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, από 33 δισεκατομμύρια δολάρια το 2004 με περίπου 19 τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η BlackRock.

«Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης και το ποσό του κεφαλαίου που επενδύεται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο Ντένις, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις εναλλακτικές δραστηριότητες της BlackRock στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των hedge funds και των ιδιωτικών κεφαλαίων.

«Ωστόσο, ενώ η επένδυση έχει αυξηθεί, υπάρχει ακόμη ένα κενό 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να φτάσουμε εκεί που πρέπει μέχρι το 2030», πρόσθεσε.

Το κενό κεφαλαίου υπάρχει σε διαφορετικές κατηγορίες κινδύνου: από επενδύσεις χαμηλού κινδύνου σε βασικές ενεργειακές υποδομές, έως προσπάθειες υψηλότερου κινδύνου όπως επιχειρηματικά κεφάλαια όψιμου σταδίου και ιδιωτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με τον Ντένις, τα κεφάλαια για να καλυφθεί αυτό το κενό είναι εκεί έξω.

Μια έρευνα της BlackRock σε 200 θεσμικούς επενδυτές πέρυσι διαπίστωσε ότι το 56% σχεδιάζει να αυξήσει τις χορηγήσεις μετάβασης τα επόμενα 1 έως 3 χρόνια, με το 46% να λέει ότι η πλοήγηση στη μετάβαση είναι η πιο σημαντική επενδυτική τους προτεραιότητα την ίδια χρονική περίοδο.

Ευθυγράμμιση

Ωστόσο, η πραγματοποίηση επενδύσεων σε ιδιωτικές και δημόσιες αγορές θα απαιτήσει «ευθυγράμμιση μεταξύ της κυβερνητικής δράσης, των εταιρειών και των συνεργασιών με τις κοινότητες», είπε ο Ντένις.

Όσον αφορά τη δημόσια πολιτική, νομοθεσία όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού , που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2022 στις ΗΠΑ, μπόρεσε να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια σε δημόσιους πόρους που θα διατεθούν για έργα μείωσης του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού είναι μια «απόλυτη αλλαγή του παιχνιδιού», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Green Finance Institute

Η BlackRock προσδιορίζει τη μεικτή χρηματοδότηση ως έναν άλλο βασικό επενδυτικό μοχλό, ιδιαίτερα μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. Η μικτή χρηματοδότηση ορίζεται ως η στρατηγική χρήση των αναπτυξιακών κεφαλαίων για την κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ .

«Η μικτή χρηματοδότηση είναι πραγματικά κρίσιμη, όχι μόνο για το αρχικό στάδιο των έργων, αλλά για να γίνουν επενδυτικά τα [πράσινα] περιουσιακά στοιχεία στις τρέχουσες δομές χαρτοφυλακίου», είπε ο Ντένις, προσθέτοντας ότι μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση τρισεκατομμυρίων κεφαλαίων από ευρύτερες κεφαλαιαγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»