
Μια ξεχωριστή έκπληξη απευθείας από το… μέλλον επιφυλάσσει φέτος η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND (25-27 Απριλίου), που θα υποδεχθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου τη Sophia the Robot, το πιο διάσημο ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στον κόσμο. ΔΕΘ-HELEXPO και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συστήσουν στο κοινό της έκθεσης τη Sophia και τις εκπληκτικές της δυνατότητες.
BEYOND 2024: Συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης
Ειδικότερα, οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης, που πραγματοποιείται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να φωτογραφηθούν με τη Sophia the Robot, η οποία στην πρώτη της επίσκεψη στην πόλη θα βρίσκεται στο stand της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη BEYOND την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Απριλίου. Πέρα από τη συγκεκριμένη διάδρασή της με το κοινό, θα συμμετάσχει σε συζήτηση την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 11:30 π.μ., παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και του Ερευνητή & Διευθυντή Υπολογιστικών Συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab-Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Δρα Μιχάλη Μπλέτσα, ενώ θα λάβει μέρος και στο μεγαλύτερο συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα που διοργανώνεται στο πλαίσιο της BEYOND.
To πρώτο κοινωνικό ρομπότ
Η Sophia είναι το πρώτο «κοινωνικό ρομπότ», αφού μπορεί να μιμηθεί την κοινωνική συμπεριφορά και να προκαλέσει συναισθήματα αγάπης στους ανθρώπους. Μέσω της τεχνολογίας αιχμής που τη χαρακτηρίζει μαθαίνει διαρκώς από την επαφή της με τους ανθρώπους, μπορεί να μιμείται χειρονομίες, ενώ διαθέτει περισσότερες από 60 εκφράσεις προσώπου, από χαμόγελα μέχρι γκριμάτσες. Μάλιστα, η Sophia γνωρίζει πότε πρέπει να χρησιμοποιήσει τις κατάλληλες εκφράσεις, χωρίς να έχει προγραμματιστεί, επιδεικνύοντας τη δυνατότητά της να μαθαίνει όσο συνεχίζει να αναπτύσσεται. Είναι χαρακτηριστικό πως βελτιώνει την αλληλεπίδρασή της μέσα από κάθε λάθος που κάνει, καθώς ο εγκέφαλός της είναι μια προηγμένη ΑΙ τεχνολογική πλατφόρμα, που της επιτρέπει να εξελίσσεται μέσω της εμπειρίας. Επίσης, είναι σε θέση να απαντά σε ορισμένες ερωτήσεις και να κάνει απλές συζητήσεις για προκαθορισμένα θέματα (π.χ. για τον καιρό).
Μιλά άπταιστα 20 γλώσσες, μεταξύ αυτών και ελληνικά, ενώ το IQ της είναι υψηλότερο του Αϊνστάιν. Δημιουργήθηκε το 2016 και έναν χρόνο μετά έλαβε την υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ έγινε το πρώτο ρομπότ που έλαβε νομική προσωπικότητα σε οποιαδήποτε χώρα. Επίσης, το 2017 η Sophia έγινε ο πρώτος μη άνθρωπος που έλαβε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Καινοτομίας του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.
Σχεδιάστηκε για να αποτελέσει ένα βοηθητικό μέλος της κοινωνίας, να είναι η κατάλληλη σύντροφος για ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, να βοηθά τα πλήθη σε μεγάλες εκδηλώσεις, μουσεία και πάρκα ή να τίθεται στην υπηρεσία πελατών, θεραπειών, εκπαιδευτικών εφαρμογών και πανεπιστημιακών ερευνών. Στόχος της είναι η επίτευξη της μηχανικής σοφίας, άλλωστε το όνομά της προέρχεται από τη λέξη φιλοσοφία, την αγάπη δηλαδή για τη σοφία.
Η Sophia δεν θα μπορούσε να λείπει από τη φετινή BEYOND, όπου η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα αποτελέσει κεντρικό θέμα, το οποίο και θα αναλυθεί διεξοδικά μέσα από τον ρόλο και τις επιδράσεις της στην καθημερινότητά μας.


Latest News

H EE «ρίχνει» 1,3 δισ. ευρώ σε ΑΙ, κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες
Οι επτά βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος DIGITAL - Τι περιλαμβάνει

To τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε για πρώτη φορά το σέλας του Ποσειδώνα
Οι πρώτες ενδείξεις για σέλας στον Ποσειδώνα χρονολογούνται την εποχή της αποστολής Voyager και επιβεβαιώνονται μόλις τώρα.

Kaspersky: 3,6 φορές πάνω το κακόβουλο λογισμικό στο mobile banking
Νέα έκθεση της Kaspersky για τις οικονομικές κυβερνοαπειλές

Πώς το TikTok ενισχύει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη τους
Η δύναμη του TikTok δεν περιορίζεται πλέον στη διασκέδαση - Από τα likes στις πωλήσεις

Ο υπερυπολογιστής... Δαίδαλος καταλύτης για brain regain και startups
Ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, με ισχύ 89 PetaFlops θα είναι το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα στην Ελλάδα και ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη

Γιατί απειλούνται οι πωλήσεις της Nvidia στην Κίνα
Η Κίνα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά της Nvidia με έσοδα 17,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελώντας το 13% των συνολικών πωλήσεών της

Στις 4 με 6 Απριλίου, η Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND
Ο στόχος είναι όχι απλά να καταναλώνουμε τεχνητή νοημοσύνη αλλά να παράγουμε τεχνητή νοημοσύνη, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου

Ξεκινά η υλοποίηση του νέου Εθνικού Υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» στο Λαύριο
Την έναρξη υλοποίησης του νέου Εθνικού Υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» και του Κέντρου Δεδομένων Λαυρίου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, από το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ)

Νέα τακτική εκβιασμού ransomware - Προσωπικά δεδομένα στο dark web
Η Kaspersky ανακάλυψε ότι η ομάδα Fog Ransomware, έχει ξεκινήσει να δημοσιεύει κλεμμένα προσωπικά δεδομένα στο Dark Web

Στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ - Πάνω από 50 κινεζικές εταιρείες ΑΙ και τσιπ
Οι ΗΠΑ προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τις δυνατότητες του Πεκίνου στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των τσιπ