Η Cisco Systems παρουσίασε μία νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που προορίζεται για τη θωράκιση κέντρων δεδομένων, cloud και άλλων υποδομών πληροφορικής με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Το όνομα της νέας πλατφόρμας ασφαλείας είναι HyperShield και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προστατεύσει εφαρμογές, συσκευές και δεδομένα σε δημόσια και ιδιωτικά κέντρα δεδομένων, στο cloud και φυσικές τοποθεσίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Τι ψάχνει ο Άλτμαν της OpenAI στην Ιαπωνία – Το νέο γραφείο και οι στόχοι

Η HyperShield ακολουθεί την εξαγορά 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Cisco της Splunk πέρυσι, μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας που ανταγωνίζεται εταιρείες όπως οι DataDog, Elastic, SolarWinds και Dynatrace. Το λανσάρισμα βασίζεται επίσης στη συνεργασία της Cisco με τη Nvidia για τη διαχείριση και την ασφάλεια της υποδομής τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως σημειώνει το CNBC, πρόκειται για τη μεγάλη ευκαιρία της Cisco να αποδειχθεί σοβαρός παίκτης στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης όπου αυτή την στιγμή κυριαρχούν οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως οι Microsoft, Google, και Amazon που ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε επενδύσεις στη νέα τεχνολογία.

«Αυτό δεν είναι ένα προϊόν, αλλά μια νέα αρχιτεκτονική – η πρώτη έκδοση κάτι καινούργιου», δήλωσε στο CNBC ο Τζιτού Πατέλ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής ασφάλειας και συνεργασίας της Cisco.

Σε παρόμοια κατεύθυνση κινούνται και άλλες μεγάλες εταιρείες της πληροφορικής. Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε πρόσφατα νέες ενσωματώσεις μεγάλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για το τμήμα δικτύωσης της Αρούμπα, ενώ το VMWare της Broadcom λάνσαρε ένα εργαλείο που επιτρέπει στις εταιρείες να χρησιμοποιούν παραγωγικά προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο ασφαλή ως προς το απόρρητο.

Πως δουλεύει

Το HyperShield χρησιμεύει ως «ασπίδα για την ασφάλεια», είπε ο Πατέλ, εξηγώντας ότι μεταφέρει την ασφάλεια απευθείας στα πράγματα που πρέπει να προτατευτούν. Η τεχνολογία λειτουργεί σαν «ύφασμα» και όχι σαν «φράχτης», δίνοντας στους εργαζόμενους στον κυβερνοχώρο καλύτερη ορατότητα των τρωτών σημείων του λογισμικού σε όλες τις εφαρμογές, σύμφωνα με τον Πατέλ.

Το προϊόν διαθέτει δυνατότητα αυτόνομης τμηματοποίησης που στοχεύει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποφύγουν τις ευπάθειες και τις παραβιάσεις. Επιτρέπει στο AI της Cisco να χωρίσει ένα δίκτυο υπολογιστών σε μικρότερα μέρη για να βελτιώσει την απόδοση και την ασφάλεια.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό, που ονομάζεται self-qualified upgrades, επιτρέπει στους οργανισμούς να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία δοκιμής και ανάπτυξης αναβαθμίσεων.

Ο Πατέλ υποστήριξε ότι οι οργανισμοί που ασχολούνται με κρίσιμες υποδομές – όπως εξέδρες άντλησης πετρελαίου, συσκευές IoT (διαδίκτυο των πραγμάτων) και μηχανές μαγνητικής τομογραφίας σε νοσοκομεία – πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα κατά την αναβάθμιση των συστημάτων τους.

Σχεδιασμένο με γνώμονα την AI

Ο Πατέλ είπε ότι η τεχνολογία HyperShield της Cisco σχεδιάστηκε έχοντας κατά νου έναν νέο κόσμο ψηφιακών βοηθών AI – όπως το ChatGPT, το Google Gemini και άλλα προηγμένα εργαλεία. «Μεταβαίνουμε από έναν κόσμο σπανιότητας σε έναν κόσμο αφθονίας, με ψηφιακούς βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης για τα πάντα», είπε ο Πατέλ στο CNBC. «Αυτοί οι βοηθοί ζουν σε κέντρα δεδομένων».

«Επομένως, όταν λαμβάνετε υπόψη την αύξηση των απαιτήσεων που θέτει αυτό στο κέντρο δεδομένων και πώς χτίζουμε για αυτό, υπάρχει ανάγκη να δημιουργήσουμε κάτι νέο ξανά, όχι να δημιουργήσουμε περισσότερα από τα ίδια», είπε ο Patel.

Σημείωσε ότι μια αρχιτεκτονική ασφαλείας όπως το HyperShield δεν είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν, επειδή πολλές από τις αρχιτεκτονικές σε ολόκληρο τον κλάδο δημιουργήθηκαν σε μια εποχή που δεν υπήρχαν σύγχρονες εφαρμογές και τεχνολογίες όπως η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη.

Προς το παρόν χρειάζονται περίπου τέσσερις ημέρες για να ανακαλυφθεί μια ευπάθεια δικτύου προτού προκύψει εκμετάλλευσή της και ο χρόνος που απαιτείται για την επιδιόρθωση είναι ακόμη μεγαλύτερος, κατά μέσο όρο 45 ημέρες, σύμφωνα με τον Πατέλ.

Είπε ότι χρειάζονται νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό και την επιδιόρθωση των τρωτών σημείων που θα συμπιέζονται από μέρες σε λεπτά.

Γιατί έχει σημασία για τους επενδυτές

Οι μετοχές της Cisco παρουσίασαν χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες του δείκτη Nasdaq τους τελευταίους 12 μήνες, υποχωρώντας σχεδόν 5% από έτος σε έτος, ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας έχει εκτιναχθεί πάνω από 30%.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ήταν μια ακόμη χειρότερη περίοδος για επένδυση σε σχέση με τον ευρύτερο τομέα. Η μετοχή υποχωρεί 14% σε αυτήν την περίοδο, ακολουθώντας το κέρδος 95% του Nasdaq.

Η Cisco είναι εδώ και καιρό ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο εξοπλισμού δικτύωσης υπολογιστών, δλαδή switch, μόντεμ και δρομολογητές (router). Συνεπώς, ενισχύει τις δραστηριότητές της στον τομέα της κυβερνοασφάλειας για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών και να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή της.

Εκεί έρχεται η υπερπαραγωγή της εταιρείας από την εξαγορά της Splunk: ηΗ τεχνολογία της Splunk βοηθά τις επιχειρήσεις να παρακολουθούν και να αναλύουν τα δεδομένα τους για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο χακαρίσματος και να επιλύσουν τεχνικά ζητήματα πιο γρήγορα.

Καθώς το υπολογιστικό νέφος (cloud) έχει καταβροχθίσει τις περισσότερες από τις παραδοσιακές επιχειρήσεις back-end της Cisco, η εταιρεία χρειάστηκε να βρει νέες και μεγαλύτερες ροές εσόδων — με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο να αναδεικνύεται ως βασικό στοίχημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η έλλειψη ενέργειας για τα data centers αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers

Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece Ανδρέα Σταυρόπουλο στο πλαίσιο του GenAI Summit