
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία προσπαθούν να συμμορφωθούν με μια νέα διάταξη κυρώσεων της ΕΕ που θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Πάνω από δύο χρόνια από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, οι πολυεθνικές χάνουν πλέον ένα «παραθυράκι» στις κυρώσεις που τους επέτρεπε να παρέχουν στις ρωσικές θυγατρικές τους επαγγελματικές υπηρεσίες όπως λογιστική, συμβουλευτική διαχείρισης και νομικές συμβουλές.
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η αλλαγή στην πολιτική έρχεται καθώς οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να κλείσουν μυριάδες παραθυράκια στις κυρώσεις τους κατά της Ρωσίας – μια σειρά μέτρων που επιβλήθηκαν σε 13 διαφορετικές δόσεις από τον Φεβρουάριο του 2022 – και να περιορίσουν την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει την πολεμική του μηχανή.
Η νέα διάταξη, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο, θα δώσει στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές την πιο λεπτομερή επισκόπηση των τρεχουσών συναλλαγών των δυτικών επιχειρήσεων στη Ρωσία μέχρι σήμερα.
Στα χέρια Ρώσων συμβούλων
Ωστόσο, οι δικηγόροι και τα στελέχη προειδοποιούν ότι η αλλαγή ενδέχεται να αναγκάσει ακούσια τις εταιρείες να στραφούν σε Ρώσους παρόχους ή να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες από γραφεία εκτός ΕΕ.
«Δεν υπήρχε κανένας λόγος να καταργηθεί η εξαίρεση για τις ευρωπαϊκές θυγατρικές. . . Κανείς δεν ήθελε να ρίξει αυτές τις εταιρείες στην αγκαλιά των Ρώσων συμβούλων», δήλωσε ένα Ευρωπαϊκό στέλεχος στη Μόσχα.
Πολλές διεθνείς εταιρείες στους τομείς των καταναλωτικών αγαθών, των φαρμακευτικών προϊόντων, του λιανικού εμπορίου και της μεταποίησης συνέχισαν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, παρά την εκτεταμένη εταιρική έξοδο και τους διαδοχικούς κύκλους κυρώσεων που στοχεύουν διαφορετικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας ως απάντηση στον πόλεμο.
Η ικανότητά τους να δραστηριοποιούνται στη χώρα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαίρεση για τις εταιρείες που επιτρέπεται να προσφέρουν επαγγελματικές υπηρεσίες στις δικές τους θυγατρικές στη Ρωσία, ενώ τους απαγορεύεται να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες σε άλλες εταιρείες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι αυτή η εξαίρεση δεν θα ισχύει πλέον από φέτος.
Αντί να εξαιρεθούν αυτόματα, από τις 20 Ιουνίου οι εταιρείες θα πρέπει να ζητούν άδεια από τις εθνικές αρχές για κάθε τύπο υπηρεσίας που παρέχουν στις ρωσικές θυγατρικές τους, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Η αλλαγή της επιτροπής «κλείνει ένα κενό που είχε εντοπιστεί στο σύστημα εξαίρεσης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
«Υπάρχουν πολλές εικασίες γύρω από το τι στόχευε να πετύχει η ΕΕ εδώ», δήλωσε ο δικηγόρος της Skadden, Michael Albrecht vom Kolke. Είπε ότι το αντιμετώπισε ως «κάποιο είδος άσκησης αποθεμάτων στο οποίο η ΕΕ προσπαθεί να καταλάβει πόσες οντότητες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία».
Οι ανησυχίες
Ενώ πολλές εταιρείες εργάζονταν για να λάβουν τις άδειες, πρόσθεσε, άλλες μπορεί να επιλέξουν να μεταφέρουν λειτουργίες σε γραφεία εκτός του μπλοκ, κάτι που θα μπορούσε να είναι δύσκολο δεδομένου ότι απαγορεύεται η παράκαμψη των κυρώσεων.
Άλλοι δικηγόροι έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι το γραφειοκρατικό βάρος εκτρέπει τους πόρους από την πιο ουσιαστική συμμόρφωση με τις κυρώσεις.
Ο David Lorello, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Covington & Burlington είπε ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι εταιρείες θα μπορούσαν αντ ‘αυτού να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των ρωσικών στρατηγικών για την απόκτηση περιορισμένων αγαθών και την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων, ένας βιομηχανικός όμιλος με έδρα τις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η κατάργηση της εξαίρεσης θα δυσκολέψει τις εταιρείες φαρμάκων να παρέχουν φάρμακα στους ασθενείς.


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς