Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA σχεδιάζει να αυξήσει τη χρήση ψηφιακού νομίσματος στις εξαγωγές αργού και καυσίμων καθώς οι ΗΠΑ επιβάλλουν εκ νέου κυρώσεις πετρελαίου στη χώρα, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters τρία άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα έδωσε στους πελάτες και τους παρόχους της PDVSA περιθώριο έως τις 31 Μαΐου να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους βάσει μιας γενικής άδειας που δεν ανανέωσε λόγω έλλειψης εκλογικών μεταρρυθμίσεων. Η κίνηση θα καταστήσει πιο δύσκολο για τη χώρα να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου, καθώς οι εταιρείες θα πρέπει να περιμένουν μεμονωμένες άδειες των ΗΠΑ για να συνεργαστούν με τη Βενεζουέλα.
Η PDVSA από πέρυσι είχε ξεκινήσει σταδιακά να μεταφέρει τις πωλήσεις πετρελαίου στο USDT, ένα ψηφιακό νόμισμα γνωστό και ως Tether του οποίου η αξία είναι συνδεδεμένη με το δολάριο ΗΠΑ και έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί σταθερή αξία. Σύμφωνα με τις πηγές, που επικαλείται το Reuters, η επιστροφή των κυρώσεων για το πετρέλαιο επιταχύνει τη μετατόπιση, μια κίνηση για τη μείωση του κινδύνου παγώματος των εσόδων από την πώληση σε λογαριασμούς ξένων τραπεζών λόγω των μέτρων.
«Έχουμε διαφορετικά νομίσματα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα συμβόλαια», δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Πέδρο Τελετσέα, προσθέτοντας ότι σε ορισμένα συμβόλαια τα ψηφιακά νομίσματα μπορεί να είναι η προτιμώμενη μέθοδος πληρωμής.
Το δολάριο ΗΠΑ είναι το προτιμώμενο νόμισμα για τις συναλλαγές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Παρόλο που εμφανίζονται σε ορισμένες χώρες, οι πληρωμές σε κρυπτονομίσματα δεν είναι συχνές.
Πέρυσι, η PDVSA συγκλονίστηκε από ένα σκάνδαλο διαφθοράς μετά την ανακάλυψη περίπου 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ανεξέλεγκτες απαιτήσεις για εξαγωγές πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, εν μέρει σε σχέση με προηγούμενες συναλλαγές που αφορούσαν άλλα κρυπτονομίσματα.
Οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας έχουν αυξηθεί υπό τον Τελετσέα, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο πετρελαίου της Βενεζουέλας μετά το σκάνδαλο. Λαμβάνοντας ώθηση από τις άδειες των ΗΠΑ που επιτρέπουν τις πωλήσεις, οι εξαγωγές έφτασαν τα 900.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, το υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Αργά αλλά σίγουρα
Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, η PDVSA είχε μεταφέρει πολλές συμφωνίες spot πετρελαίου που δεν περιελάμβαναν ανταλλαγές σε ένα μοντέλο συμβολαίου που απαιτούσε προπληρωμή για το ήμισυ της αξίας κάθε φορτίου σε USDT.
Η PDVSA απαιτεί επίσης από κάθε νέο πελάτη που κάνει αίτηση για συναλλαγές πετρελαίου να διατηρεί κρυπτονομίσματα σε ψηφιακό πορτοφόλι. Η απαίτηση έχει επιβληθεί ακόμη και σε ορισμένες παλιές συμβάσεις που δεν αναφέρουν συγκεκριμένα τη χρήση USDT, είπε ένας από τους ανθρώπους.
Τον Οκτώβριο, όταν η Ουάσιγκτον εξέδωσε την εξάμηνη άδεια που επέτρεπε σε εμπορικούς οίκους και πρώην πελάτες της PDVSA να ξαναρχίσουν τις συναλλαγές τους με τη Βενεζουέλα, οι περισσότεροι από αυτούς κατέφυγαν σε μεσάζοντες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ψηφιακών συναλλαγών.
«Οι συναλλαγές USDT, όπως απαιτεί η PDVSA, δεν περνούν από το τμήμα συμμόρφωσης οποιουδήποτε εμπόρου, επομένως ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει είναι η συνεργασία με έναν μεσάζοντα», είπε ένας έμπορος, αναφερόμενος στο πόσο ασυνήθιστο εξακολουθεί να είναι να πληρώνεις πετρέλαιο σε ψηφιακά νομίσματα.
Η PDVSA βασίστηκε σε μεσάζοντες για τις δικές της πωλήσεις πετρελαίου, ειδικά στην Κίνα, αφού οι ΗΠΑ το 2020 επέβαλαν δευτερεύουσες κυρώσεις στη Βενεζουέλα, διαταράσσοντας τη σχέση της με τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους.
Λιγότερα μετρητά
Η ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση από μεσάζοντες για συναλλαγές θα μπορούσε να βοηθήσει την PDVSA να περιορίσει τις κυρώσεις, αλλά θα σημαίνει ότι μικρότερο μέρος των εσόδων από το πετρέλαιο θα καταλήξει στις τσέπες της.
Ο υπουργός Τελετσέα είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα αναμένει να συνεχίσει να υπογράφει συμβόλαια και επεκτάσεις έργων αργού και φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της περιόδου εκκαθάρισης των 45 ημερών που ορίστηκε από τις ΗΠΑ και θα ζητήσει από πιθανούς πελάτες να ζητήσουν συγκεκριμένες άδειες μετά από αυτό.
Οι αναλυτές πετρελαίου αναμένουν ότι ακόμη και αν η Ουάσιγκτον εκδώσει αμέσως μεμονωμένες άδειες, η παραγωγή πετρελαίου, οι εξαγωγές και τα έσοδα της Βενεζουέλας θα αγγίξουν σύντομα ένα ανώτατο όριο .
Latest News
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων