Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ανατροπή μεγατόνων στην παράδοση του πανίσχυρου Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Για πρώτη φορά στα 117 χρόνια ιστορίας του ΣΕΒ αναμένεται –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- να στηθούν κάλπες με τουλάχιστον δύο υποψηφίους για την εκλογή προέδρου.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Ιουλία Τσέτη ανακοίνωσαν δημόσια πως θα διεκδικήσουν το πολύτιμο «δαχτυλίδι» από τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο που αποφάσισε να αποχωρήσει ύστερα από δυο θητείες στο τιμόνι του ΣΕΒ.
Η κούρσα έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα της αγοράς, η οποία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις. «Είναι και θα παραμένει talk of the town μέχρι και την ημέρα των εκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο», σημειώνει στον «ΟΤ» καλά πληροφορημένη πηγή με πλατύ δίκτυο επαφών.
Ο μύθος του τρίτου υποψήφιου
«Λάδι στη φωτιά» έριξε η φημολογία πως θα υπάρξει και τρίτος υποψήφιος, κάτι που ωστόσο διαψεύδει μέσω του ΟΤ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
Η απόφαση του κ. Θεοδωρόπουλου ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Συζητούνταν άλλωστε εδώ και αρκετό καιρό ενώ ο πολύπειρος επιχειρηματίας δεν έκρυψε ποτέ πως επιθυμούσε να ηγηθεί του ΣΕΒ. Έχει εξάλλου μακρά πορεία στην εκπροσώπηση της βιομηχανίας είτε ως μέλος του δ.σ. είτε ως αντιπρόεδρος του Συνδέσμου.
«Η απόφασή μου αυτή έρχεται σε συνέχεια της δραστηριοποίησής μου επί 21 χρόνια ως μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, εκ των οποίων τα 10 τελευταία από τη θέση του Αντιπροέδρου με αρμοδιότητα τα εργασιακά», ανέφερε χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε για την υποψηφιότητά του σήμερα το πρωί.
Το φαβορί
Ο κ. Θεοδωρόπουλος φαίνεται να συγκεντρώνει υψηλή αποδοχή, έχοντας καταφέρει να οικοδομήσει ένα «καλό όνομα» μέσα από την ευρύτερη παρουσία και τις τοποθετήσεις του για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Ενώ απολαμβάνει ευρείας αποδοχής και αναγνώρισης –πράγμα δύσκολο- για τις ικανότητες που έχει επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια στο εγχώριο επιχειρείν.
Αποκορύφωμα βεβαίως αποτελεί η γιγάντωση και πώληση της Chipita στον πολυεθνικό κολοσσό της Mondelez έναντι τιμήματος μαμούθ που προσέγγισε τα 2 δισ. δολάρια. Ένα από τα μεγαλύτερα deal που κατάφερε ποτέ να κλείσει ελληνική επιχείρηση.
Και τώρα μέσω της εταιρείας Bespoke Holdings έχει να επιδείξει ένα ευρύ αποτύπωμα, ελέγχοντας μεταξύ άλλων την αλλαντοβιομηχανία Νίκας και την σοκολατοποιία ΙΟΝ και συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΒΓΑΛ, της εταιρείας υδροπονικής καλλιέργειας Wonderplant και της βιομηχανίας χυμών Viva.
Η αίσθηση που επικρατεί στους κύκλους των βιομηχάνων είναι πως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος διατηρεί ένα διακριτό πλεονέκτημα, το οποίο βεβαίως μένει να αποδειχθεί. Όπως λέει στον ΟΤ βιομήχανος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο κ. Θεοδωρόπουλος είναι βαθύς γνώστης των προβλημάτων του κλάδου, επισημαίνοντας πως έχει το ειδικό βάρος να περάσει τα αιτήματα και να ακουστούν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Το «ιερατείο»
Στον αντίποδα, η υποψηφιότητα Τσέτη προκάλεσε… αίσθηση, αφού κανείς δεν περίμενε πως θα προχωρήσει μέχρι τέλους. Η δυναμική φαρμακοβιομήχανος φιλοδοξεί όπως λέει σε συνομιλητές της να πάει κόντρα στην παράδοση και στο «ιερατείο» του ΣΕΒ που αποφασίζει ποιος θα χρηστεί ο επόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ.
Δηλώνοντας σε κάθε τόνο ότι ηθική υποχρέωση της παραγωγικής τάξης είναι να επενδύει στον τόπο της η κα Τσέτη πιστεύει ότι πλέον ζούμε σε μία no gender εποχή και θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά και δεξιότητες των ανθρώπων χωρίς να μας απασχολεί το φύλο.
Κατά πληροφορίες η υποψηφιότητά της κας Τσέτη, η οποία ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για το brain drain, κάτι που αναστρέφεται μόνο με την σύνδεση της βιομηχανίας με τα Ερευνητικά Κέντρα και τα πανεπιστήμια, όπως λέει, υποστηρίζεται από σειρά επιχειρηματιών της λεγόμενης «νέας οικονομίας» και εάν εκλεγεί θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣΕΒ, αφού και οι 25 έως σήμερα πρόεδροι του Συνδέσμου ήταν άνδρες.
Οι άγνωστες βουλές των δυσαρεστημένων
Με τον ΣΕΒ να έχει «ξεφύγει» πολύ από την hard core εκπροσώπηση των βιομηχάνων, καθώς εδώ και χρόνια έχει «αγκαλιάσει» ποικίλες δραστηριότητες, από το εμπόριο και τις υπηρεσίες μέχρι τις τράπεζες και την τεχνολογία, στις τάξεις των μελών του υπάρχουν, όπως είναι φυσικό, και δυσαρέσκειες που πηγάζουν από το κατά πόσο η εκάστοτε διοίκηση καταφέρνει να προασπίσει έναντι των κυβερνητικών αποφάσεων τα συμφέροντα διαφόρων κλάδων.
Οι δυσαρεστημένοι στην παρούσα συγκυρία σίγουρα έχουν σημαντικό ρόλο και μένει να δούμε πώς θα αποτυπωθεί στην κάλπη.
Οι προκλήσεις
Αναμφίβολα ο νέος άρχων στο νεοκλασικό της οδού Ξενοφώντος θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα βουνό από προκλήσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο «χρήζουν άμεσης και αποφασιστικής αντιμετώπισης».
«Η ενεργειακή κρίση και η πράσινη μετάβαση, η συνεχής μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, οι τιμές πρώτων υλών, η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, η τεχνολογική εξέλιξη και ταυτόχρονα η έλλειψη εργατικού δυναμικού αλλά και η προάσπιση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων, είναι μόνο κάποια από τα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, σε μια νέα, διαρκώς ευμετάβλητη πραγματικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.
Ο χρόνος άρχισε πλέον να μετρά αντίστροφα και όλοι περιμένουν με ενδιαφέρον να ακούσουν πιο αναλυτικά τις απόψεις και τις θέσεις των υποψήφιων προέδρων για την επόμενη μέρα.
Latest News
ΑΧΙΑ: Ισχυρά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ - Στα 16,40 ευρώ η τιμή στόχος
Κατά την ΑΧΙΑ, η τριμηνιαία απόδοση οφείλεται στις συνεχιζόμενες θετικές τάσεις για τα αθλητικά στοιχήματα τόσο στα διαδικτυακά όσο και στα κανάλια λιανικής
Άλμα 661% στα καθαρά κέρδη της Ideal - Ο ρόλος των Attica και της πληροφορικής
Στα 265 εκατ. ευρώ τα έσοδα της IDEAL Holdings με άνοδο 208% - Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζει ο πρόεδρος
Πώς η αθόρυβη Cavino έφτασε στην κορυφή του ελληνικού κρασιού
Το success story της Cavino που κατάφερε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οινοποιητική βιομηχανία της χώρας – Ο ρόλος Τσάνταλη, Μπουτάρη και Κουρτάκη
Motor Oil: Πώς θα χτίσει… «πράσινα» EBITDA 500 εκατ. το 2030
Τα επόμενα επενδυτικά ορόσημα της Motor Oil για τον μετασχηματισμό του ομίλου - Τα κέρδη από ηλεκτρισμό και κυκλική οικονομία
Unilever: Τι συμβαίνει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης – Πώς το παγωτό σώζει την παρτίδα
Ο βραχίονας παγωτού της Unilever είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία του, με την αποτίμησή του να αγγίζει και τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια
Τράπεζες: Το 2026 η επιστροφή των εσόδων στα επίπεδα του 2024
Για μια χρονιά χαμηλών πτήσεων όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους προετοιμάζονται οι τράπεζες
ElvalHalcor: Ανθεκτικότητα με EBITDA στα 180 εκατ. το εννεάμηνο – Μείωση κατά 171 εκατ. στον καθαρό δανεισμό
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη της ElvalHalcor ανήλθαν στα 210,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2024, έναντι 165,2 εκατ. ευρώ πέρυσι
Motor Oil: «Πράσινο» το 40% των EBITDA μέχρι το 2030 – Η στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου
Ο Όμιλος Motor Oil από το 2022 έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην πράσινη μετάβαση
ΟΠΑΠ: Εκτινάχθηκαν τα κέρδη στο 9μηνο - Έφτασαν στα 352 εκατ. ευρώ
Αύξηση 14,4% στα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ, φτάνοντας τα 352 εκατ. ευρώ - Τι έδωσαν πρακτορεία και online στοίχημα
Κέρδη μετά από φόρους στα 33 εκατ. στο εννιάμηνο για την Quest
Κατά το ίδιο διάστημα, ο όμιλος Quest κατέγραψε ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 926 εκατ. ευρώ.