Στις προοπτικές που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τον ρόλο της ΔΕΗ και τη σημασία της ασφάλειας εφοδιασμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον, την Τρίτη 23 Απριλίου. Στο ετήσιο συνέδριο του CSIS, που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς στρατηγικής και ασφάλειας, κύριος ομιλητής ήταν και ο Υφυπουργός των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, κ. Τζέφρι Πάιατ.
Ο κ. Στάσσης έθεσε τον στόχο για το μέλλον της αγοράς ενέργειας, να «διασφαλίσουμε ότι έχουμε έναν πλανήτη που μπορούμε να ζήσουμε όλοι χωρίς να διακυβεύεται η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια». Σε αυτό τον στόχο, οι ΑΠΕ έχουν σημαντικό ρόλο, καθώς, εκτός από την καθαρή ενέργεια που προσφέρουν, αυξάνουν και την ενεργειακή ασφάλεια.
Οι περιορισμοί των ΑΠΕ
Ωστόσο, σύμφωνα με τον CEO της ΔΕΗ υπάρχουν περιορισμοί στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια χώρα βασιζόμενη αποκλειστικά στην εγχώρια παραγωγή από ΑΠΕ. «Τα ενεργειακά συστήματα πρέπει να είναι ευέλικτα για να εξασφαλίζουν σταθερότητα, αξιοπιστία και αποδοτικότητα κόστους. Η ευελιξία προέρχεται τόσο από τα ενεργειακά στοιχεία ενεργητικού (όπως μπαταρίες και εγκαταστάσεις αερίου) όσο και από κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των διασυνδέσεων μεταξύ χωρών», ανέφερε ο κ. Στάσσης.
Η ΝΑ Ευρώπη
Περιγράφοντας τις ιδιαιτερότητες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι υπάρχει μία μεγάλη γκάμα συνθηκών – από τη Ρουμανία που είναι λιγότερο εξαρτημένη από εισαγωγές φυσικού αερίου έως μια σημαντικά εξαρτημένη Βουλγαρία. Από χώρες που έχουν προχωρήσει σημαντικά με τον ενεργειακό τους μετασχηματισμό, όπως η Ελλάδα, μέχρι πιο αδρανείς χώρες, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια. Και βέβαια από χώρες με σταθερό πολιτικό περιβάλλον όπως τα μέλη της ΕΕ μέχρι επικίνδυνες συνθήκες υβριδικού πολέμου, όπως στην Ουκρανία.
Η ΔΕΗ έχει τη γνώση
«Παρά τις πολυπλοκότητες, η ΔΕΗ, ως μια ολοκληρωμένη εταιρεία κοινής ωφελείας, ηγέτης στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών ενέργειας, είναι ιδανικά τοποθετημένη για να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Στάσσης. «Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές. Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, πλήρως τη σημασία των συνεργειών και γενικότερα τι χρειάζεται ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για να μεταβεί στη νέα εποχή ενώ παραμένει ασφαλές. Αυτή είναι η αποστολή μας και η κινητήρια δύναμη πίσω από όλες τις αποφάσεις μας» δήλωσε ο κ. Στάσσης, ενώ έκανε ειδική μνεία στις επενδύσεις της ΔΕΗ στην Αλεξανδρούπολη, με την υπό κατασκευή μονάδα CCGT, και στην απόκτηση των εταιρειών της Enel στη Ρουμανία.
Συνεργασία Ευρώπης – ΗΠΑ
Ο επικεφαλής του Ομίλου ΔΕΗ επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για την επιτυχή και ασφαλή ενεργειακή μετάβαση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Για να είναι επιτυχής η ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη απαιτούνται ισχυρές συνεργασίες και η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών είναι κρίσιμη. Πιστεύω ότι το κοινό ταξίδι είναι πολύ πιο ασφαλές, ενώ το μοναχικό πιο επικίνδυνο από ποτέ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΕΗ και κατέληξε ότι «στη ΔΕΗ δεσμευόμαστε να είμαστε δύναμη σταθερότητας, ενώ παράλληλα υλοποιούμε την ενεργειακή μετάβαση».
Στο συνέδριο του CSIS συμμετέχουν από τον Όμιλο ΔΕΗ και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ψηφιακών & Καινοτόμων Υπηρεσιών, κ. Αλέξανδρος Πατεράκης, η Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής, κα. Έλενα Γιαννακοπούλου, και ο σύμβουλος διοίκησης για θέματα κλιματικής αλλαγής, κ. Andrei Covatariu.
Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός πολιτικής έρευνας αφιερωμένος στην προώθηση πρακτικών ιδεών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του κόσμου.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων