Η άνοδος του χρυσού στα υψηλά όλων των εποχών πάνω από τα 2.400 δολάρια η ουγγιά φέτος έχει γοητεύσει τις παγκόσμιες αγορές. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής του πολύτιμου μετάλλου στον κόσμο, βρίσκεται στο επίκεντρο της εξαιρετικής ανόδου.
Η επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, και η προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ, έχουν συμβάλει στην επαναφορά του χρυσού ως επένδυση. Αλλά η τροφοδότηση του ράλι αποδίδεται στην ουσία στην μεγάλη κινεζική ζήτηση, καθώς οι αγοραστές λιανικής, οι επενδυτές κεφαλαίων, οι έμποροι συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και ακόμη και η κεντρική τράπεζα βλέπουν τον χρυσό ως αποθήκη αξίας σε αβέβαιες εποχές.
Χρυσός: Συνωστισμός στα ενεχυροδανειστήρια του Μπρούκλιν
Ο μεγαλύτερος αγοραστής
Η Κίνα και η Ινδία ανταγωνίζονται συνήθως για τον τίτλο του μεγαλύτερου αγοραστή στον κόσμο. Αλλά αυτό άλλαξε πέρυσι καθώς η κινεζική κατανάλωση κοσμημάτων, ράβδων και νομισμάτων αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ. Η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα στην Κίνα αυξήθηκε κατά 10%, ενώ η ζήτηση της Ινδίας μειώθηκε κατά 6%. Οι κινεζικές επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 28%.
Και υπάρχει ακόμα περιθώριο για αύξηση της ζήτησης, δήλωσε ο Philip Klapwijk, διευθύνων σύμβουλος της Precious Metals Insights με έδρα το Χονγκ Κονγκ. “Το βάρος των χρημάτων που διατίθενται υπό αυτές τις συνθήκες για ένα περιουσιακό στοιχείο όπως ο χρυσός – και στην πραγματικότητα για νέους αγοραστές – είναι αρκετά σημαντικό”, είπε. «Δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές στην Κίνα. Με τους συναλλαγματικούς ελέγχους και τους ελέγχους κεφαλαίων, δεν μπορείτε απλώς να κοιτάξετε άλλες αγορές για να βάλετε τα χρήματά σας», πρόσθεσε.
Άλμα εισαγωγών
Αν και η Κίνα εξορύσσει περισσότερο χρυσό από οποιαδήποτε άλλη χώρα, χρειάζεται ακόμα να εισάγει πολλά και οι ποσότητες γίνονται μεγαλύτερες. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αγορές στο εξωτερικό ανήλθαν συνολικά σε πάνω από 2.800 τόνους – περισσότερο από όλο το μέταλλο που υποστηρίζει χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια σε όλο τον κόσμο, ή περίπου το ένα τρίτο των αποθεμάτων που κατέχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Ακόμα κι έτσι, ο ρυθμός των αποστολών έχει επιταχυνθεί τον τελευταίο καιρό. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς της Κίνας, μια περίοδο αιχμής για δώρα, και κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους είναι 34% υψηλότερες από ό,τι ήταν το 2023.
Κεντρική Τράπεζα
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας βρίσκεται σε αγοραστικό κρεσέντο για 17 συνεχόμενους μήνες, το μεγαλύτερο σερί αγορών της, καθώς προσπαθεί να διαφοροποιήσει τα αποθέματά της μακριά από το δολάριο και να αντισταθμίσει την υποτίμηση του νομίσματος.
Είναι ο πιο ένθερμος αγοραστής μεταξύ πολλών κεντρικών τραπεζών που ευνοούν τον χρυσό. Ο επίσημος τομέας κατέγραψε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ του πολύτιμου μετάλλου πέρυσι και αναμένεται να διατηρήσει τις αγορές σε υψηλά επίπεδα το 2024.
Ενδεικτικό της γοητείας του χρυσού είναι ότι η κινεζική ζήτηση παραμένει τόσο ανοδική, παρά τις τιμές ρεκόρ και το ασθενέστερο γιουάν που «κλέβει» την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Ως σημαντικός εισαγωγέας, οι αγοραστές χρυσού στην Κίνα συχνά πρέπει να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο σε σχέση με τις διεθνείς τιμές. Αυτό εκτινάχθηκε στα 89 δολάρια η ουγγιά στις αρχές του μήνα. Ο μέσος όρος του περασμένου έτους είναι 35 δολ. έναντι ενός ιστορικού μέσου όρου μόλις 7 δολ.
Σίγουρα, οι υψηλές τιμές είναι πιθανό να μετριάσουν τον ενθουσιασμό για τον χρυσό, αλλά η αγορά αποδεικνύεται ασυνήθιστα ανθεκτική. Οι Κινέζοι καταναλωτές συνήθως έσπευδαν στον χρυσό όταν πέφτουν οι τιμές, γεγονός που βοήθησε στη δημιουργία ενός κατώτατου ορίου για την αγορά σε περιόδους αδυναμίας.
Αυτό υποδηλώνει ότι το ράλι είναι βιώσιμο και οι αγοραστές χρυσού παντού θα πρέπει να συμβιβαστούν με την αυξανόμενη ζήτηση της Κίνας, δήλωσε ο Nikos Kavalis, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Metals Focus.
Ροές ETF
Ένας λιγότερο φρενήρης τρόπος για να επενδύσει κανείς σε χρυσό είναι μέσω των χρηματιστηρίων που διαπραγματεύονται. Χρήματα ρέουν σε ETF χρυσού στην ηπειρωτική Κίνα σχεδόν κάθε μήνα από τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Αυτό συγκρίνεται με τις ογκώδεις εκροές κεφαλαίων χρυσού στον υπόλοιπο κόσμο.
Η εισροή χρημάτων ανήλθε συνολικά σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκροές από κεφάλαια στο εξωτερικό. Οι περιορισμοί στις επενδύσεις στην Κίνα είναι και πάλι ένας παράγοντας εδώ, δεδομένων των λιγότερων επιλογών για τους Κινέζους πέρα από εγχώρια ακίνητα και μετοχές.
Η κινεζική ζήτηση θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις συμμετοχές τους με εμπορεύματα, δήλωσε σε σημείωμα η αναλύτρια της BI, Rebecca Sin.
Latest News
Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις εν αναμονή των εκλογών
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,05% στα 2.736,59 δολάρια η ουγγιά
Ανοδος για το πετρέλαιο με φόντο τη μετάθεση της αύξησης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+
Την Κυριακή, ο OPEC+ανακοίνωσε ότι θα μεταθέσει για έναν ακόμη μήνα την αύξηση της παραγωγής στο πετρέλαιο
Ο χρυσός «λάμπει» κοντά στα υψηλά όλων των εποχών - Οι 4 προτάσεις για επενδυτές
Ο χρυσός έφτασε σε υψηλό ρεκόρ γύρω στα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά την Τετάρτη και το ασήμι διαπραγματευόταν κοντά σε υψηλό 12 ετών
Η καρδιά του χρυσού στην Κίνα χτυπάει σε ένα πρώην ψαροχώρι
Περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις στην πόλη δημιουργούν έναν λαβύρινθο χλιδής που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αγορές λιανικής χρυσού στον κόσμο
Γιατί όλοι επιβιβάζονται στην «κιβωτό του χρυσού» - Το ράλι και οι εκλογές
Ο χρυσός συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και οι προοπτικές παραμένουν ανοδικές
Ανοδος στην τιμή του πετρελαίου με ώθηση από τη Μέση Ανατολή
Οι επενδυτές ακούν προσεκτικά τα σενάρια για αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ
Αν και πτωτικά ο χρυσός οδεύει να κλείσει τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα κερδών
Ενδοσυνεδριακά ο χρυσός κατέκτησε νέο υψηλό στα 2.790,45 δολάρια η ουγγιά
Σε κίνδυνο η κορυφαία θέση της Αυστραλίας στο σιδηρομετάλλευμα
H Αυστραλία κινδυνεύει να χάσει την «κυριαρχία» στο σιδηρομετάλλευμα, λέει ο CEO της Fortescue
Συνεχίζει ανοδικά ο μαύρος χρυσός
Οι επενδυτές αποτιμούν την ισχυρότερη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ και την πιθανότητα ο ΟΠΕΚ+ να καθυστερήσει την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής τον Δεκέμβριο
Διστακτικότητα στον OPEC+ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
Η προγραμματισμένη αύξηση κατά 180.000 bpd (βαρέλια ανα ημέρα) αντιστοιχεί περίπου στο 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.